Perunoita, savusiikaa, sitruuna-persiljakastiketta ja keitettyjä porkkanoita

Appiukko toi meille eilen itsesavustamaansa siikaa, kun oli kerran olleet kokonaiset siiat tarjouksessa 6 euroa kiloa. Näin samalla tilaisuuden käyttää pakastimesta pois edelliset savusiikakeiton ylijäämäliemet: https://ruokaideat.com/2019/06/05/savusiikakeittoa-ja-itsetehtya-perunalimppua-pakkasesta/

Olin pakastanut ylijäämälientä 700 grammaa. Olin pakastanut ne 100 gramman annoksissa kahvikupeissa, jotta niitä ei tarvitsisi käyttää ja sulattaa kaikkea kerralla. Nyt kuitenkin halusin käyttää ne kaikki kerralla kastikkeeseen, jota syödä savusiian ja perunoiden kanssa. Perunat olivat itse asiassa isoksi kasvaneita varhaisperunoita, mutta olin jo kyllästynyt kohtelemaan niitä varhaisperunoina eli aina syömään niitä voikastikkeen kanssa. Porkkanat olivat pieniä, ja ne kypsyivät mukavasti samassa ajassa perunoiden kanssa, kun ne olivat kattilan pohjalla.

Annoin kahvikupeissa olleiden jäisten liemimöhkäreiden sulaa huoneenlämmössä sen verran, että ne irtosivat kupeista. Sitten kaadoin ne kattilaan, ja kuumensin. Sulatin mukaan 100 grammaa voita. Katsoin Maizena-paketista, että kastikkeiden suurustamiseen sitä tarvitaan ½ rkl per desilitra, joten koska lientä oli 700 grammaa, ajattelin sopivaksi Maizena-määrksi 3½ rkl. Tämä osoittautui kuitenkin aivan liiaksi, joten ohensin vielä yhdellä desilitralla vettä. Sitten sekoitin mukaan 1 rkl sitruunamehua, 2 tl sokeria, kourallisen persiljaa ja ripaukset valko- ja mustapippuria. Maistoin, ja en ollut täysin tyytyväinen makuun, koska se maistui ennen kaikkea vähärasvaiselta kalaliemeltä. En kuitenkaan jaksanut alkaa enempää sen kanssa pelaamaan, koska oli jo nälkä, ja halusin alkaa syömään.

Perunoiden ja savusiian kanssa yhdessä syötynä kastike olikin hyvää. Se toi hyvin esille savusiian hyvän ominaismaun. Lopputulos on, että voisin tehdä pakastetusta ylijäämäkalaliemestä kastikkeita kalalle toistekin, mutta maltillisemmalla suurustuksella.

Vastaa