Vaniljakastike ruokakermasta

Ruokakermasta tehtyä vaniljakastiketta ja hedelmäsalaattia.

Kaapissani oli vielä yksi litra Fiksuruoka.fi-kaupasta ostettua Arlan UHT-ruokakermaa, jolla oli parasta ennen 11.6. eli neljä päivää sitten. Haistelujen ja katselujen perusteella kyseinen ruokakerma oli vielä kunnossa, joten ajattelin käyttää sen pois. Nyt teki mieli kokeilla tehdä siitä ruokakermasta vaniljakastiketta. Onnistui hyvin, ja tästä tuli uusi suosikkitapani käyttää ruokakermaa. Tuli ihanan paksua, sopivan makeaa ja sopivan vaniljaista. Himona lusikoin vaniljakastiketta suuhuni ihan sellaisenaankin, vaikka hedelmäsalaattiakin olisi voinut ottaa lisää.

Vaniljakastike ruokakermasta

6 ½ dl ruokakermaa (650 g – voi olla UHT-ruokakermaa tai tavallista)

½ dl sokeria (43 g)

2 rkl Maizena-maissitärkkelystä (21 g)

1 rkl vaniljauutetta TAI 1 rkl vaniljasokeria TAI 3/4 tl vaniljajauhetta TAI 1 ½ vaniljatangon siemenet

Sekoita kattilassa ruokakerma, sokeri ja maissitärkkelys (esim. kierrevispilällä). Kuumennan kiehuvaksi koko ajan sekoittaen (sekoita mielellään lastalla, ettei kattilan pohjaan jää mitään ruskistumaan). Kiehahtamisen jälkeen siirrä kattila pois levyltä. Sekoita mukaan vaniljatuote. Kaada tarjoiluastiaan (esim. kastikekannu) ja siirrä jäähtymään. Jäähdytä vähintään kädenlämpöä viileämmäksi, mieluiten jääkaappikylmäksi. Tarjoa kylmänä.

Vinkki!

Ruokakermoja myydään monenlaisia. Tähän reseptiin ruokakerman on oltava maustamatonta. Maun vuoksi kannattaa valita sellainen ruokakerma, jossa ei ole lisättyä vettä.

Tällä kertaa jäähdytin tämän vaniljakastikkeen kaatamalla kastikekannuun ja siirtämällä jääkaappiin useaksi tunniksi. Kolmen tunnin jälkeen oli jäähtynyt kädenlämpöä viileämmäksi ja samalla paksuuntunut ihanaksi, joten silloin oli valmista tarjottavaksi.

En löytänyt googlaamalla reseptiä, jolla vaniljakastike tehtäisiin ruokakermasta, joten otin tavallisen vaniljakastikereseptin ja korvasin kaikki siinä olevat nesteet ruokakermalla, koska päiväysvanhana halusin saada sitä ruokakermaa kulumaan mahdollisimman paljon. Käytin tätä Kotilieden vaniljakastikereseptiä: https://kotiliesi.fi/resepti/vaniljakastike/ , jossa oli 6 dl maitoa, 1 dl kermaa ja 2 keltuaista. Korvasin ne kaikki 6 ½ desilitralla ruokakermaa, ja muiden ainesten määrät pidin ennallaan. Hyvää tuli näin. Suutuntuma muistuttaa Jacky makupaloja, joita söin innoissani lapsena.

Tämä oli mielestäni hyvä tapa saada käytettyä pois ylimääräistä ruokakermaa, ja hyvältä maistui. Kuitenkin, jos tarvetta käyttää pois jotain tiettyä raaka-ainetta ei olisi ja voisin tehdä vaniljakastikkeen mistä tahansa aineksista mistä haluaisin eikä ylimääräiselle vaivannäölle olisi esteitä, tekisinkö silloin juuri ruokakermasta? Todennäköisesti en. Jos vaniljakastikkeen tekee sillä Kotilieden alkuperäisellä reseptillä täysmaidosta, kuohu- tai vispikermasta, kananmunan keltuaisista, sokerista, vaniljatuotteesta ja maissitärkkelyksestä, lopputuloksesta tulee selvästi umamisempi ja täyteläisempi kuin tästä ruokakermaversiosta. Kun vaniljakastiketta syö jonkin muun tuotteen kanssa, mahdollisen umamisuuden huomaan siitä, korostaako se vaniljakastike sen muun tuotteen makua niin, että kokonaisuudesta tulee enemmän kuin osiensa summa. Tässä ruokakermapohjaisessa vaniljakastikkeessa maistan olevan paljon enemmän umamia kuin esimerkiksi kasvipohjaisissa vaniljakastikkeissa (kaura-, soija- ja riisipohjaiset), mutta selvästi vähemmän umamia kuin kuohu- tai vispikermaa ja keltuaisia sisältävissä vaniljakastikkeissa. Vaniljakastikkeista kaikista eniten umamia on minun kokemusteni mukaan sellaisessa creme anglaise -vaniljakastikkeessa, jossa kaikki neste on kuohu- tai vispikermaa ja keltuaisia, ja paksuunnus tehdään keltuaisilla ilman lisättyjä tärkkelystuotteita. Kuitenkin mielestäni kaikista helpoin tapa saada jälkiruualle jotain valkoista umamiboostia on vatkata vaahdoksi kuohu- tai vispikermaa, maustaa se 1 ruokalusikallisella sokeria per desilitra kermaa sekä vaniljatuotteella. Pitkään säilyvistä helppokäyttöisistä tuotteita saman asian ajaa kotitekoinen vaniljajäätelö, jossa kaikki neste on kuohu- tai vispikermaa ja keltuaisia.

Silti, tällekin ruokakermasta tehdylle vaniljakastikkeelle on paikkansa. Tämä on kätevä, kun tähän ei tarvita muita valkoisia nestemäisiä tuotteita kuin ruokakerma, joka voi olla pitkän säilyvyyden tuote. Tulen tehneeksi tätä varmasti uudelleenkin tilanteissa, joissa on tarvetta käyttää pois ylimääräistä ruokakermaa, tai jos haluan tehdä maitopohjaista vaniljakastiketta paksumpaa, eikä kuohu- tai vispikermaa satu olemaan. Silloin kun kaupassa ei ole käyty eikä tuoreita maitotuotteita ole, UHT-ruokakermasta tulee mielestäni parempaa vaniljakastiketta kuin UHT-maidosta ja UHT-vispikermasta, koska UHT-maidossa on oma kyllästyttävä makunsa, jollaista en huomaa UHT-kermoissa.

Päivitys 24.6.2020: Tämä vaniljakastike on tosi hyvää suklaamukikakun kanssa.

Vastaa