Gluteeniton mansikkajuustokakku ja itsetehtyä mysliä

Aloin tänään tekemään gluteenitonta mansikkajuustokakkua kaurahiutalepohjalla. Pohjan tein tämän ohjeen perusteella: https://www.nelliebellie.com/eat-honey-cheesecake-oatmeal-crust-glutenfree/

Täytteeseen käytin tätä ohjetta: https://www.arla.fi/reseptit/mansikkajuustokakku/

Pohja oli amerikkalainen ohje amerikkalaisilla mittayksiköillä, joten muunsin mittayksiköt eurooppalaisiksi oman sivustoni https://convertrecipe.com sovelluksella. Sen mukaan tarvittiin kaurahiutaleita 2 1/3 dl (175 g), pehmennettyä voita 1 3/4 dl (157 g) ja tiukkaanpakattua ruskeaa sokeria 1 1/8 dl. Minulla ei nyt ollut ruskeaa sokeria, joten korvasin valkoisella sokerilla.

Alla olevat kuvat: ensimmäisessä on kuutioitu voi ja sokeri menossa vatkattavaksi. Toisessa kuvassa ne on vatkattu tasaiseksi. Kolmannessa kuvassa on leivinpaperi laitettuna irtopohjavuokaan. Neljännessä kuvassa kaurahiutaleet menossa seokseen. Viidennessä kuvassa kaurahiutaleet on sekoitettu lusikalla seokseen. Kuudennessa kuvassa osa kaurahiutaleseoksesta on paineltu irtopohjavuoan pohjalle.

Kaurahiutale-voi-sokeriseosta tuli aivan liikaa. Laitoin siitä seoksesta ehkä yhden kolmasosan siihen irtopohjavuokaan, ja loput säästin muuhun käyttöön. Tässä vaiheessa innostuin, että hei, mä olen aina halunnutkin itsetehtyä mysliä, en vain ole viitsinyt tehdä! Niinpä päätin tehdä lopuista mysliä.

Yllä olevista kuvista ensimmäisessä on kaurahiutaleseoksesta se osa, jota ei tarvittu juustokakkuun. Toisessa kuvassa ne ovat levitettynä pellille leivinpaperin päälle ja ovat valmiina uuniin, kunhan uuni vapautuu.

Juustokakun pohjaa piti ohjeen mukaan paistaa 180-asteisen uunin keskitasolla 12 minuuttia. Tässä vaiheessa oli vielä niin raa’an näköistä, että jatkoin paistamista. Halusin, että pohja ruskistuu, mihin kului yhteensä 22 minuuttia. Sitten otin pois, ja siirsin jäähtymään. Sitten aloin tekemään täytettä.

Mansikat (400 g) piti ensin sekoittaa sokerin (2 dl) kanssa, jolloin sokeri imee mansikoista mehua ulos. Ensimmäisessä kuvassa on mansikka-sokeriseos heti sekoittamisen jälkeen. Kuvassa 7 on se mansikka-sokeriseos myöhemmin, kun se on valmiina muuhun täytteeseen sekoittamista varten. Kuvassa 2 on 3 tl liivatejauhetta sekoitettuna 3 ruokalusikalliseen kylmää vettä. Kolmannessa kuvassa on tuorejuustopurkit (2 kappaletta 230 gramman purkkia) ja 1 dl maitoa. Alkuperäisessä ohjeessa piti laittaa tähän kohtaan kermaa, mutta minulla oli kermaa 5 dl purkki eikä 6 dl, joten korvasin maidolla, koska tässä kohdassa ei tarvittu vatkautuvuutta vaan vain, jotain millä pehmennetään tuorejuusto. Kuvassa 4 on tuorejuusto ja maito vispilöity sekaisin niin, että seos on pehmeämpää kuin tuorejuusto alun perin. Kuvassa 5 on 5 dl kermavaahtoa vatkattuna vaahdoksi. Kuvassa 6 on turvotettu liivatejauhe ennen sen sulattamista. Kuvassa 8 on turvotettu liivatejauhe, jota on sulatettu mikrossa 30 sekuntia täydellä teholla. Alkuperäisen ohjeen mukaan tämä kuuma liivateseos piti jäähdyttää yhdellä desilitralla sitruunamehua, mutta minä en halunnut tähän sitruunamehudesilitran happamuutta, joten jäähdytin liivateseoksen yhdellä desilitralla maitoa. Kuvassa 9 on kaikki täytteen ainekset sekoitettuna yhteen ja kaadettuna irtopohjavuokaan pohjan päälle.

Tämä on valmis vasta huomenna, jolloin syömme sitä vieraiden kanssa. Kaapimesta maistoin, että hyvää on.

Sitä jäljellejäänyttä mysliainesta pidin 180-asteisessa uunissa ensin 10 minuuttia, sitten sekoitin. Paistoin vielä 5 minuuttia, jolloin näytti saaneen väriä.

Alla kuva kypsästä myslistä uunipellillä, ja sen jälkeen alla ensimmäisessä kuvassa on osa siitä kypsästä myslistä. Seuraavissa kuvissa on annoksiani, joita otin aina vain lisää maidon kanssa, kunnes kaikki oli syöty.

Maku tässä myslissä oli sellainen toffeemainen/karamellimainen oikein kiva. Paikoitellen maistui jostakin syystä popcornilta. Ja paikoitellen myös palaneelta tai ylipaahtuneelta, vaikkei mustaa missään näkynytkään. Jatkossakin voisin itselleni mysliä tehdä, mutta pitää varmaan jättää se vähän vaaleammaksi kuin mitä tuo kuvassanäkyvä, jottei tule niitä palaneita makuja joihinkin paikkoihin.

Juustokakkua pääsen syömään vasta huomenna. Päivitän varmaan sen onnistuneisuudesta tänne lähipäivinä.

Päivitys 5.7.2019:

Oli vieraita kylässä, ja porukalla meni kaikki kakku niin, etten ehtinyt kuvia siitä enää aloittamisen jälkeen ottaa. Ennen vieraiden tuloa ehdin viipaloida kakun päälle tuoreita mansikoita ja ottaa kuvia valmiista kakusta:

Reunoista tuli vähän rypyläiset, koska irtopohjavuoan reunat eivät meinanneet irrota kakusta. Paistinlastan kun pyöräytin reunojen ympäri, sitten vasta irtosi mutta rypyläisenä. Liivatteen määrä olisi saanut ehkä olla vähän suurempi. Laitoin liivatejauhetta 3 teelusikallista, mutta seuraavalla kerralla laittaisin 3½ tl.

Maku täytteessä oli aivan todella hyvä. Aivan täydellinen. Kaikki kehuivat ja tykkäsivät, ja ottivat lisää. Vaikka mansikoita oli pilkottuna itse täytteessäkin eikä vain sen päällä, täyte ei värjäytynyt seisoessaankaan vaaleanpunaiseksi, vaan pysyi valkoisena, mutta se oli ok.

Maku täytteessä oli sellainen ihana kermainen tuorejuustoinen makea, jossa mukana sellaista mansikkajäätelöstä tuttua mansikkaista makua ja lisäksi niitä ihania tuoreita mansikan palasia, jotka maistuivat tämän kakun päällä paljon paremmilta kuin sellaisenaan.

Pohjasta olin positiivisesti yllättynyt siltä kannalta, että se pysyi hyvin koossa pohjana, vaikka siinä ei ollutkaan gluteenia, gluteenin korvikkeita eikä kananmunaa. Jääkaappilämmössä kovettuva voi ilmeisesti riitti kiinteyttämään tämän pohjan juuri sopivan leikattavaksi ja koossapysyväksi. Maku pohjassa oli sellainen kaurainen toffeinen. Vieraat kehuivat pohjankin makua, ja minusta se oli silleen ihan kiva, mutta parempiakin juustokakun pohjia olen syönyt. Jos jatkossa haluaisin tällä ohjeella juustokakun pohjan tehdä, laittaisin pohjaan ehkä suhteessa jonkin verran enemmän sokeria. Kuitenkin tämän juustokakun pohjan voisi tehdä myös voista ja murskatuista kekseistä (jotka voi ostaa gluteenittominakin tarvittaessa), jos niitä sattuu olemaan tai kaupassakäydessä onnistuu sellaisia muistamaan. Täytteen osalta tämä on nyt ehdottomasti sellainen juustokakku, jonka ohjeen haluan kirjata ylös tarkkaan koska haluan samanlaista toistekin:

Mansikkajuustokakku tuoreista mansikoista

Pohja:

60 g eli 1½ dl grammaa kaurahiutaleita (gluteenittomia, jos tarjotaan keliaakikolle)

50 grammaa voita pehmenneenä

½ dl sokeria

Täyte:

3½ tl liivatejauhetta

400 g tuoreita mansikoita

5 dl kuohukermaa

400 g tuorejuustoa (2 purkkia Philadelphia-tuorejuustoa)

2 dl sokeria

2 dl täysmaitoa

Päälle:

tuoreita mansikoita viipaloituina

Vatkaa pehmeä voi (leikkaa pieniksi kuutioiksi, jos haluat nopeuttaa pehmenemistä) ja sokeri sähkövatkaimella tasaiseksi seokseksi. Sekoita lusikalla tai kaapimella mukaan kaurahiutaleet. Painele seos leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Paista 180-asteisen uunin keskitasolla n. 22 minuuttia, kunnes pohja on saanut vähän väriä. Ota ulos uunista ja siirrä jäähtymään.

Pilko tuoreet mansikat niin pieniksi kuutoiksi, kuin jaksat. Mitä pienemmäksi jaksaa pilkkoa, sitä pinkimpää täytteestä tulee. Itse en jaksanut pilkkoa kovin pieniksi, joten täyte jäi valkoiseksi, mutta makua se ei haitannut.

Sekoita mansikat ja sokeri keskenään.

Laita liivatejauheet turpoamaan pieneen kuppiin 3½ ruokalusikalliseen kylmää vettä. Sekoita haarukalla tasaiseksi ja jätä odottamaan.

Pehmennä tuorejuusto sekoittamalla vispilän kanssa niiden mukaan 1 dl täysmaitoa. Sekoita vispilällä tasaiseksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita mukaan tuorejuusto-maitoseos ja mansikka-sokeriseos.

Kuumenna liivatejauhe-vesiseosta mikrossa täydellä teholla n. 30 sekuntia tai kunnes se on juoksevaa. Sekoita siihen koko ajan haarukalla sekoittaen 1 dl kylmää täysmaitoa.

Sekoita liivateseos tuorejuustoseokseen koko ajan kunnolla sekoittaen. Siirrä seos irtopohjavuokaan jäähtyneen pohjan päälle. Siirrä jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mutta mieluiten anna makujen tasaantua vähintään yön yli.

Kun juustokakun täyte on hyytynyt, asettele päälle tuoreita mansikkaviipaleita.

Vastaa