Gluteeniton suklaakakku aineksista mitä oli

Minulle oli tulossa gluteenittomia vieraita. Halusin nyt tehdä heille jotain gluteenitonta tarjottavaa aineksista mitä oli kotona ilman kaupassakäyntiä. Kokeilin sitten sellaista ratkaisua, että tein gluteenittoman perunajauhopohjaisen kakkupohjan niin, että lisäsin taikinaan tavallisten ainesten lisäksi kaakaojauhetta. Täytteeksi ja kuorrutteeksi päätin tehdä tomusokeri-voi-sokeri-siirappi-smetanaseoksen, johon ihastuin äitienpäiväkakussa ja joka on täältä: https://kulinaari.blogspot.com/2016/05/elamani-upein-suklaakakku.html Minulla tosin sattui olemaan kaakaojauhetta jäljellä vain 75 grammaa, joten tein tätä kuorrutetta 0.75-kertaisen annoksen ja se riitti tähän määrään aivan hyvin.

Pohjan tein tällä ohjeella, paitsi että lisäsin siihen 1½ rkl kaakaojauhetta: https://www.valio.fi/reseptit/gluteeniton-kakkupohja/

Alla olevat kuvat: ensimmäisessä kuvassa ainekset, joista tein tämän kakun. Toisessa kuvassa kakkutaikina ennen paistoa. Koska minulla ei nyt ollut leivinpaperia, voitelin vuoan ja jauhotin sen kookoshiutaleilla, joita sattui olemaan. Kolmannessa kuvassa kakkupohja paiston jälkeen. Neljännessä kuvassa kakkupohja kumottuna lautaselle. Keskimmäiset tarttuivat vuokaan, eli ei täysin ehjänä irronnut.

Viidennessä kuvassa smetana-siirappi-sokeriseos sulamassa vesihauteessa. Kuudennessa kuvassa kuorrutus vatkattuna ennen jääkaappivaihetta. Seitsemännessä kuvassa kuorrutus jääkaappivaiheen jälkeen uudelleenvatkattuna vaaleampana. Kahdeksannessa kuvassa valmis kakku, eli kakkupohja halkaistu, kostutettu täysmaidolla (yhteensä sitä meni nyt 4 dl) sekä täytetty ja kuorrutettu kuvissa 6 ja 7 näkyvällä kuorrutteella.

Maistoin tätä kakkua ensimmäisen kerran vieraiden kanssa, kun kakku oli ollut jääkaapissa ehkä 5 tuntia. Kuorrutus oli aivan ihanan makuista, ja se muistutti minua mokkapalojen kuorrutteen mausta. Kookoshiutaleiden maku ja suutuntuma ei mielestäni oikein sopinut tähän. Kookoshiutaletta oli siis käytetty vuoan jauhottamiseen. En taida käyttää sitä toiste siihen.

Pohja maistui ennen kaikkea maitokaakaolta. Pohjan “ohut” maku yhdistettynä “raskaaseen” kuorrutteeseen tuntui epätasapainoiselta yhdistelmältä. Paremmin tällaisen kuorrutteen kanssa taitaa kuitenkin sopia rasvaisempi pohja, joka siinä Kulinaarin alkuperäisreseptissä oli, mutta jota en voinut nyt tehdä, koska minun piti tehdä tämä gluteenittomasti, enkä tähän hätään löytänyt rasvaista suklaakakun ohjetta, johon minulla olisi ollut ainekset. Oli kuitenkin kiva tätäkin kokeilla. Missään nimessä pahaa ei ollut, vaan hyvää ja tulee kyllä ennemmin tai myöhemmin syötyä kokonaan – viimeistään pakastimen kautta. Kuitenkaan ei ollut täydellinen, mutta eipä sitä aina tarvitse ollakaan.

Päivitys 15.7.2019:

Kyseinen kakku on nyt vieraiden kanssa syöty pois ilman tarvetta pakastaa siitä osaa. 1-2 päivää jääkaapissa oltuaan tämä kakku oli mielestäni täydellinen lukuun ottamatta sitä kookoshiutalejauhotusta, joka karkean suutuntumansa vuoksi ei mielestäni sopinut tähän, vaikka kookoksen maku ei loppujen lopuksi enää häirinnyt. Tekopäivänä minua häiritsi tässä kakussa vähäsen sellainen tasapainottomuus, että pohja maistui kevyeltä ja täyte raskaalta. 1-2 päivää jääkaapissa seisomisen jälkeen en enää huomannut sellaista tasapainottomutta, vaan maistuikin ja tuntuikin tasapainoiselta. 3 päivän jälkeen taas siirappia alkoi jo tihkua pisaroita ulos täytteestä, mutta se nyt ei ole iso asia. Lopputuomioni on, että tällä reseptillä voisin tehdä uudestaankin lukuun ottamatta sitä kookoshiutaleleivitystä, jonka korvaisin vuoraamalla vuoan leivinpaperilla. Resepti menisi siten kokonaisuudessaan näin:

Gluteeniton suklaakakku kotini perusaineksista ilman kaupassakäyntiä

Pohja:

4 kananmunaa

1½ dl sokeria

1½ dl perunajauhoja

1½ rkl kaakaojauhetta (makeuttamatonta, 100% kaakaota, esim. Van Houten)

1 tl leivinjauhetta

Sekoita keskenään perunajauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella sellaiseksi vaahdoksi, jossa vatkaimen jäljet pysyvät muutamia sekunteja. Siivilöi sekaan perunajauho-kaakaojauhe-leivinjauheseos ja kääntele nuolijalla seos juuri ja juuri tasaiseksi. Vältä liiallista sekoittamista, jottei vaahto menetä kuohkeuttaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista 180-asteisen uunin alatasolla 35 min. Siirrä kakkupohja jäähtymään esim. ritilän päälle (jos se on gluteeniton) tai puhtaalle lautaselle. Kakkupohja on helpointa leikata kahtia sitten, kun se on kokonaan jäähtynyt.

Täyte ja kuorrute:

1 purkki smetanaa (á 120 g)

75 g sokeria

110 g siirappia

260 g voita huoneenlämpöisinä pieninä kuutioina

75 g kaakaojauhetta

340 g tomusokeria

Sekoita kuumuutta kestävässä kulhossa smetana, siirappi ja sokeri. Kuumenna vesihauteessa, kunnes sokeri on sulanut. Vispaa käsivispilällä vielä tarvittaessa tasaiseksi, jos smetanasta näkyy vielä paakkuja. Siirrä sivuun odottamaan.

Toisessa kulhossa vatkaa voi sähkövatkaimella pehmeäksi vaahdoksi. Lisää mukaan kaakaojauhe ja vatkaa sillä sähkövatkaimella tasaiseksi seokseksi. Hitaasti vatkaten lisää se vesihauteessa sulatettu smetana-siirappi-sokeriseos, kunnes on sekoittunut tasaiseksi seokseksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi. Siirrä jäähtymään jääkaappiin 15 minuutiksi. Vatkaa, kunnes se vaalenee ja on ilmavaa.

Kakun kokoaminen:

Puolita kakkupohja terävällä sahalaitaisella veitsellä. Kakun tarjoilualustalle laita alimmaiseksi se kakkupohjan pinta, joka oli uunissa kohonnut. Kostuta se kahdella desilitralla (täys)maitoa. Levitä täytettä/kuorrutetta pohjan päälle noin sentin paksuudelta. Laita toinen kakkupohjan puolikas päälle ja kostuta sekin kahdella desilitralla (täys)maitoa. Levitä loput kuorrutteesta päälle. Siirrä jääkappiin odottamaan tarjoilua mielellään 1-2 vuorokaudeksi.

Vastaa