Paljonko lypsylehmän lihaa tulee maitolasillisen sivutuotteena

Luin tänään uusinta Yhteishyvä-lehteä (3/20). Siinä oli artikkeli suomalaisesta maidontuotannosta. Artikkelissa sanottiin muun muassa, että yli 80 prosenttia suomalaisesta naudanlihan tuotannosta syntyy maidontuotannon sivutuotteena. Jutussa luki myös, että yksi lehmä tuottaa maitoa keskimäärin 8810 litraa vuodessa. Siitä tulikin mieleeni, että olisi helppo tehdä tällainen kiinnostava laskutoimitus: Paljonko lypsylehmän lihaa tulee sivutuotteena yhtä maitolasillista kohden?

Tiede-lehden mukaan lehmä lypsää elämänsä aikana keskimäärin 26 000 litraa maitoa: https://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/paljonko_maitoa_mahtuu_lehmaan

En löytänyt suomeksi googlaamalla, paljonko lihaa saa yhdestä lehmästä, mutta englanniksi kun googlasin, korkein hakutulos sanoi, että yhdestä lehmästä saa lihaa noin 440 paunaa: http://www.clovermeadowsbeef.com/buying-half-a-cow/

Google-haku “440 pounds to kg” antaa, että se vastaa 200 kg. Yhdestä lehmästä siis saa tuon mukaan noin 200 kg lihaa.

Jos siis yhdestä lypsylehmästä saa sen elämän aikana noin 26 000 litraa maitoa ja 200 kg lihaa, sehän tarkoittaisi, että lypsylehmän lihaa tulee 200 000 g / 26 000 l = 7.69230769231 g / l. Koska 1 desilitra on 0.1 litraa, yhtä maitodesilitraa kohden tulee siis lypsynaudan lihaa noin 0.8 grammaa. Yksi lasillinen maitoa on 2 dl, joten yhtä maitolasillista kohden tulee siis noin 1.5 grammaa lypsylehmän lihaa.

Suomalaisten keskimääräinen maidonkulutus henkeä kohden vuonna 2018 oli Ylen mukaan 110 litraa: https://yle.fi/uutiset/3-11085972

Näin ollen, suomalaisten keskimääräisestä maidonkulutuksesta syntyvä määrä lypsylehmän lihaa per vuosi on 110 l * (200 000 g / 26 000 l) = 846.153846154 grammaa eli vajaa 850 grammaa. Eli noin kaksi 400 gramman jauhelihapaketillista per vuosi.

Kun siis Yhteishyvän jutun mukaan yli 80 prosenttia suomalaisesta naudanlihan tuotannosta syntyy maidontuotannon sivutuotteena, kaikki siitä sivutuotteesta ei ole varsinaista lypsylehmän lihaa eli sitä maidontuotannon välttämätöntä sivutuotetta. Sen sijaan se maidontuotannon sivutuote tarkoittaa enimmäkseen lypsylehmien vasikoita, jotka myydään lihatiloille ja kasvatetaan siellä aikuisiksi lihalehmiksi. Vasikanlihaa Suomessa jostakin syystä ei juurikaan myydä kuluttajille.

Vastaa