Helppoja hellepäivän ruokia ilman uunia ja grilliä

Savusiikasalaattia ja leipää – hyvää helleruokaa.

Tässä kirjoituksessa luettelen hellepäivään sopivia vähätöisiä ruokia, joiden valmistamiseen ei tarvita uunia eikä grilliä. Hellepäivään sopivalla ruualla tarkoitan tässä sellaista ruokaa, joka ei turhaan kuumota kroppaa eikä keittiötä. Siksi yleensä poissuljen helteisen kesäpäivän ruuista kuumia nesteitä sisältävät ruuat, uunin lämmittämistä vaativat ruuat, paljon työtä sisältävät ruuat sekä sellaiset ruuat, joiden takia joutuu seisomaan pitkään hellan ääressä tai pitämään liettä pitkään kuumana. Kun on kesä, helle ja siten kuuma ilma, sellaisena päivänä minulle maistuu parhaiten ruoka, jossa kaikki aterian osat eivät ole kuumia ja mukana on jotain tuoretta.

Hyppää kohtaan:

Perunat, kylmä kastike ja liha-/kana-/kalatuote

 • perunoita (tavallisia tai varhaisperunoita)
 • jotain valmiiksi kypsää TAI nopeasti pannulla kypsyvää lihaa/kanaa/kalaa
 • kylmää kastiketta
 • raikasta salaattia sesongin tuoreista raaka-aineista

Tee ensin kylmä kastike, jos ei ole kastiketta valmiina. Sekoita keskenään esimerkiksi 200 grammaa paksua rasvapitoista hapanmaitotuotetta (esim. kermaviili, ranskankerma, smetana tai tuorejuusto) + ½ tl suolaa + 1 tl sokeria + (+ halutessa pippuria) + valinnaiset makuaineet. Kesäiseen kastikkeeseen sopii makuaineiksi erityisen hyvin tuoreet yrtit. Yrttien lisäksi tai sijaan voi käyttää esimerkiksi yhtä tai useampaa näistä: valkosipuli (tähän määrään esim. 1-2 kynttä puristettuna tai silputtuna), sitruunan kuori raastettuna (½-1), sitruunamehu (1-2 tl). Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja siirrä jääkaappiin maustumaan muiden ainesten valmistelemisen ajaksi.

Kastikkeena voi käyttää myös esim. valmista majoneesia tai pestoa (valmista tai itse tehtyä). Kylmiä kastikkeita myös täällä.

Keitä perunat kypsiksi kattilassa tai mikrossa. Kaada keitinvesi pois. Kokoa annos kypsistä perunoista, kylmästä kastikkeesta, salaatista ja jostain liha-/kana-/kalatuotteesta. Vinkkejä alla.

Helppoja uunittomia liha-/kana-/kalatuotteita:

Kaupan valmiista tuotteista esimerkiksi joku näistä: savukala, grillibroileri, säilykebroileri, kinkku, valmiit lihapullat / kanapullat / kalapullat / jauhelihapihvit / kebakot, nakit tai makkara, kalapuikot, kananugetit, valmis kebabliha. Neljälle ensin mainitulle riittää sopiviksi paloiksi pilkkominen. Loput voi lämmittää nopeasti mikrossa tai paistaa pannulla (tarvittaessa pilkottuna). Näiden sijaan voi käyttää myös aiemmilta päiviltä jääneitä liha-/kana-/kalatuotteita, jos on. Lämmitä tarvittaessa esim. mikrossa.

Raaoista liha-/kana-/kalatuotteista voi käyttää esimerkiksi kalafileetä, jauhelihaa tai broilerisuikaleita. Ne voi paistaa nopeasti kypsiksi pannulla ja maustaa suolalla (+ halutessa muilla mausteilla). Jauhelihan (esim. sika-nauta, sika, nauta tai broileri) voi halutessa muotoilla pihveiksi ennen paistamista, tai paistaa sen vain irtonaisena. Kalafileet voi halutessa pyöritellä ruis- tai vehnäjauhoissa ennen paistamista.

Ruokaisa salaatti

 • salaatin lehtiä (+ halutessa muita vihanneksia)
 • liha-/kana-/kalatuotetta JA/TAI esim. halloumijuustoa
 • makeaa hedelmää/marjaa
 • kylmää kastiketta tai esim. öljyä + sitruunamehua
 • (halutessa pähkinöitä)
 • (halutessa pehmeää juustoa revittynä tai kovaa juustoa raastettuna)
 • (halutessa tuoreita yrttejä)
 • lisukkeeksi hyvää leipää

Liha-/kana-/kalatuotteiksi sopii ruokaisaan salaattiin samat kuin edellä kohdassa Helppoja uunittomia liha-/kana-/kalatuotteita, ja valmistellakin voi samalla tavalla. Halloumijuustoa käytettäessä sen voi leikata paloiksi ja paistaa pannulla rasvassa molemmin puolin ruskeaksi.

Revi salaatit suupaloiksi. Pilko suupaloiksi muut kasvikset. Kaikki ainekset voi sekoittaa keskenään tai koota ne lautaselle kerroksittain esimerkiksi niin, että liha-/kana-/kalatuotteet tulevat kasvisten päälle ja päällimmäiseksi kastike. Jos kastikkeen sijaan käyttää öljyä ja sitruunamehua, niitä voi valuttaa annoksen päälle sekoittamatta niitä keskenään ensin. Jos salaatissa on lihaa tai kanaa, kastikkeeksi sopii esimerkiksi valkosipuli-jogurttikastike. Jos salaatissa on makkaraa/nakkia/kinkkua, kastikkeeksi voi laittaa esimerkiksi majoneesia ja (makeaa) sinappia. Jos taas salaatissa on kalaa, kastikkeeksi sopii esimerkiksi raikas kermaviilikastike 200 g kermaviiliä + ½ tl suolaa + 1 tl sokeria + 1 tl sitruunamehua + kourallinen tuoretta ruohosipulia/tilliä/persiljaa silputtuna. Muita kylmiä kastikkeita täällä. Halloumisalaattiin usein laitan kastikkeeksi pelkkää öljyä.

Salaatin lisukkeeksi sopii hyvä leipä.

Halloumisalaattia ja leipää.

Mikroranskalaiset ja liha-/kana-/kalatuote

 • Findus Mikrovalmiit ranskanperunat 1 pakkaus (á 90 g) per syöjä
 • liha-/kana-/kalatuotetta kuten edellä kohdassa Helppoja uunittomia liha-/kana-/kalatuotteita
 • halutessa jotain kylmää kastiketta esim. majoneesia, ketsuppia, sinappia
 • jotain raikkaita tuoreita kasviksia lisukkeeksi

Valmista mikroranskalaiset. Avaa pakkaus ja laita se mikroon. Lämmitä mikrossa 750W-800W teholla 3 minuuttia. Ripottele päälle suolaa. Sulje pakkaus ja ravistele siten, että suola jakautuu tasaisesti. Avaa pakkaus ja odota 2 min, jotta mahdollinen ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan pois.

Valmista liha-/kana-/kalatuote kuten edellä kohdassa Helppoja uunittomia liha-/kana-/kalatuotteita.

Kokoa annokseen ranskalaisia, kypsää liha-/kana-/kalatuotetta, kasviksia ja halutessa jotain kylmää kastiketta dippailuun. Nauti heti.

Hampurilainen

 • valmiita hampurilaissämpylöitä 1-2 kpl per syöjä
 • valmiita jauhelihapihvejä (raakoja tai kypsiä) TAI täysrasvaista jauhelihaa + suolaa + pippuria
 • majoneesia (+ halutessa ketsuppia)
 • sipulia mahdollisimman hienona silppuna TAI suolakurkkuviipaleita
 • yhtä tai useampaa näistä: salaatinlehtiä, tomaattiviipaleita, kurkkuviipaleita, paprikaviipaleita
 • (halutessa viipale juustoa kunkin jauhelihapihvin päälle)
 • (halutessa pekonia)
 • (halutessa ketsuppia)

Jos käytät raakaa jauhelihaa, muotoile se pihveiksi. Paista pannulla rasvassa kypsäksi, ja ripottele molemmille puolille suolaa ja pippuria. Valmiiksimuotoiltuina ostetut raa’at jauhelihapihvit voi laittaa pannulle suoraan paketista ja paistaa kypsiksi. Mausta kypsinä, jos ne eivät olleet valmiiksimaustettuja. Kypsinä ostetut jauhelihapihvit voi lämmittää mikrossa tai paistamalla pannulla rasvassa. (Pannulla voi paistaa samalla myös pekonia, joka sekin sopii hyvin hampurilaisiin.)

Lämmitä hampurilaissämpylät mikrossa, tai vaihtoehtoisesti irrota sämpylän puolikkaat toisistaan ja lämmitä leivänpaahtimessa. Täytä hampurilaiset ja nauti heti. Lisukkeeksi on helppo tehdä myös mikroranskalaisia kuten edellä kohdassa Mikroranskalaiset.

Hotdog

 • valmiita hotdogsämpylöitä 1-2 kpl per syöjä
 • nakkeja tai halkaistuja makkaroita 1-2 kpl per syöjä
 • yhtä tai useampaa kastiketta, esim: majoneesi, sinappi, ketsuppi
 • sipulia mahdollisimman hienona silppuna TAI suolakurkkuviipaleita
 • (halutessa salaatin lehtiä, tomaattiviipaleita, kurkkuviipaleita, paprikaviipaleita)

Lämmitä nakit tai makkarat mikrossa tai paistinpannulla rasvassa. Lämmitä hotdogsämpylät mikrossa. Täytä hotdogsämpylät ja nauti heti. Lisukkeeksi on helppo tehdä myös mikroranskalaisia kuten edellä kohdassa Mikroranskalaiset.

Tortilla tai taco

Tortilla, jonka täytteenä on jauhelihaa, sipulia, vahvaa tacokastiketta, smetanaa ja jääsalaattia.
 • valmiita tortilla- tai tacokuoria
 • jauhelihaa / broilerisuikaleita + tacomausteseosta TAI jotain valmiiksi kypsää lihaa/kanaa esim. joku näistä: grillibroileri, säilykebroileri, jauhelihapihvit, lihapullat, kinkku, kananugetit, kalapuikot, tähteeksi jäänyt liha / kana
 • tacokastiketta
 • kermaviiliä, majoneesia, smetanaa, ranskankermaa tai guacamolea
 • salaatinlehtiä, kurkkuviipaleita, tomaattiviipaleita, paprikaviipaleita
 • halutessa juustoraastetta

Jos käytät raakaa lihaa/kanaa, paista se pannulla rasvassa ja mausta tacomausteseoksella pakkauksen ohjeen mukaan. Valmiiksi kypsää grillibroileria tai säilykebroileria voi käyttää tortillan tai tacon täytteeksi kylmänä tai vaihtoehtoisesti paistaa nekin pannulla rasvassa ja maustaa tacomausteella. Valmiit jauhelihapihvit ja lihapullat kannattaa jollakin tavalla lämmittää, esim. mikrossa tai pannulla rasvassa, jolloin nekin voi maustaa halutessa tacomausteella. Kinkut voi pilkkoa kuutioiksi ja käyttää kylmänä tai paistaa pannulla rasvassa. Kananugetit ja kalapuikot kannattaa paistaa pannulla rasvassa. Niihinkin voi samalla lisätä tacomaustetta halutessa.

Tortilla- tai tacokuoret voi käyttää huoneenlämpöisinä tai lämmittää ensin. Ilman uunia lämmityksen voi tehdä mikrossa tai pannulla pakkauksen ohjeen mukaan. Täytä tortillat tai tacot ja nauti heti.

Jauhelihatäytteinen tortilla. Kuvan linkissä on myös resepti itse tehtyyn tacomausteseokseen.
Taco, jonka täytteenä on tähteeksi jäänyttä nyhtöpossua. Valkoinen kuvassa on smetanaa. Kuvan linkissä on myös resepti itse tehtyyn tacokastikkeeseen.

Riisikulho

 • pikariisiä niin monta annosta kuin on syöjiä TAI tähteeksi jäänyttä kylmää keitettyä riisiä
 • jotain valmiiksi kypsää TAI nopeasti pannulla kypsyvää lihaa/kanaa/kalaa
 • tuoreita satokauden kasviksia maun mukaan
 • kylmää kastiketta (yhtä tai useampaa)
 • (tuoreita yrttejä, jos on)
 • (halutessa pähkinöitä sellaisenaan tai paahdettuina ja halutessa suolattuina)

Riisikulhoon voi käyttää samoja liha-/kana-/kalatuotteita ja samalla tavalla kuten edellä kohdassa Helppoja uunittomia liha-/kana-/kalatuotteita. Ne voi halutessa pilkkoa ennen annoksen kokoamista sellaisiksi, että niihin ei syöntivaiheessa tarvitse veistä. Jos käyttää maukasta kastiketta, voi käyttää lihan/kanan/kalan sijaan myös esimerkiksi paistettua kananmunaa.

Valitse riisikulhoon yksi tai useampi kylmä kastike oman maun ja muiden raaka-aineiden mukaan. Voi esimerkiksi käyttää mitä tahansa, mitä tykkää käyttää salaatinkastikkeena. Nakkia, makkaraa tai kinkkua käytettäessä sopii esimerkiksi yhdistelmä öljy/majoneesi + ketsuppi + sinappi, joita voi annostella suoraan annoksen päälle sekoittamatta. Lihalle ja kanalle sopii esimerkiksi 2 rkl öljyä + 2 rkl soijakastiketta + 2 tl hunajaa, jotka sekoitetaan keskenään esim. haarukalla kipossa (varaa tämä määrä per annos, moninkertaista tarvittaessa). Lihalle ja kanalle voi käyttää myös esimerkiksi öljyä, soijakastiketta ja sweet chili -kastiketta. Muita kulhoruuille sopivia kastikkeita täällä. Kalalle sopii esimerkiksi 2 rkl öljyä + 2 tl sitruunamehua + 2 tl hunajaa + pari ripausta suolaa + pari ripausta pippuria (varaa tämä määrä per annos, moninkertaista tarvittaessa). Kalalle sopivia kylmiä kastikkeita myös täällä.

Valitse tuoreita satokauden kasviksia ja leikkaa niitä suupaloiksi, mieluiten ohuiksi. Jos sattuu olemaan kypsennettyjä kasviksia tähteinä, nekin voi käyttää tähän joko kylmänä tai mikrossa lämmitettyinä. Mukaan kannattaa laittaa myös makeita hedelmiä tai marjoja.

Jos sattuu olemaan ylijäänyttä keitettyä riisiä kylmänä, sitä ei tarvitse lämmittää, mutta halutessa voi lämmittää esim. mikrossa.

Jos käytät pikariisiä, kypsennä se pakkauksen ohjeen mukaan. Uncle Ben’s pikariisille riittää tämä: Kiehauta vettä vedenkeittimessä tai kattilassa levyllä. Sekoita kuumuudenkestävässä astiassa kiehautettua vettä+riisiä+suolaa pakkauksen ohjeiden mukainen määrä. Jätä 3 minuutiksi turpoamaan peitettynä (esim. kannella tai lautasella) poissa kuumalta keittolevyltä. Sekoita tasaiseksi haarukalla.

Kokoa annos kulhoon, syvään lautaseen tai matalaan lautaseen. Kokoa annokseen kypsää riisiä (kuumaa vai kylmää), kypsää liha/kanaa/kalaa ja kasviksia maun mukaan. Kokoa annokseen halutessa myös pähkinöitä ja/tai yrttejä. Kaada annoksen päälle yhtä tai useampaa kylmää kastiketta, jota/joita voi halutessa lisätä syönnin aikana. Kaikki annoksen ainekset voi halutessa sekoittaa keskenään ennen syöntiä tai jättää sekoittamatta. Nauti heti.

Pastakulho

 • vaaleaa raakaa pastaa TAI tähteeksi jäänyttä kypsää kylmää vaaleaa pastaa
 • muuten samat kuin riisikulhossa edellä, mutta riisin sijaan pastaa

Jos käytät tähteeksi jäänyttä kypsää pastaa, sitä ei tarvitse lämmittää, mutta halutessa voi lämmittää esim. mikrossa. Jos käytät raakaa pastaa, keitä se kypsäksi suolatussa vedessä. Veden kiehumista voi nopeuttaa kiehauttamalla veden ensin vedenkeittimellä. Kaada kypsästä pastasta keitinvesi pois. Huuhtele pasta siivilässä kylmällä vedellä, jos haluat vähentää pastan tarttumista yhteen, jolloin samalla pasta jäähtyy jonkin verran. Pastan voi kypsentää myös mikrossa.

Kokoa pastakulho muuten samalla tavalla kuin riisikulho, mutta käytä kypsän riisin sijaan kypsää pastaa. Pastakulhoon yksi erityisen hyvin sopiva kastike on pesto (kaupasta ostettu tai itse tehty). Pastan voi käyttää tähän kuumana tai kylmänä. Nauti heti.

Couscouskulho

 • vaaleaa couscousia niin monta annosta kuin on syöjiä
 • öljyä
 • muuten samat ainekset kuin riisikulhossa edellä, mutta riisin sijaan couscousia

Ensin kypsennä couscous. Voi myös käyttää edellispäivältä jäänyttä couscousia, jota ei tarvitse lämmittää, mutta halutessa voi lämmittää esim. mikrossa.

Couscousin kypsentäminen: Kiehauta vettä vedenkeittimellä tai kattilassa. Sekoita kuumuudenkestävässä astiassa couscousia, suolaa ja vettä pakkauksen ohjeen mukaiset määrät. Peitä (esim. kannella tai lautasella). Anna turvota poissa kuumalta levyltä 6 min tai pakkauksen ohjeen mukainen aika. Sekoita valmis couscous haarukalla tasaiseksi. Sekoita couscousiin öljyä sen verran, että couscous ei näytä kuivalta.

Kokoa couscouskulho muuten samalla tavalla kuin riisikulho edellä, paitsi käytä riisin sijaan kypsää couscousia. Couscous voi olla kuumaa tai kylmää.

Muita

Alla linkkejä muihin tästä blogista löytyviin ruokiin, jotka ovat hellepäivään sopivia helppoja ruokia ilman uunia ja grilliä.

Katso myös:

Alla linkkejä tämän blogin ulkopuolisiin hellepäiväystävällisiin ruokiin.

Vastaa