Tortilla

Tänään tuli päivälliseksi tortilloja. Täytteeksi tuli nyt jääsalaattia, punaista paprikaa, mausteista jauhelihaa, juustoraastetta, mausteista tomaattikastiketta ja loput kermaviilikastikkeesta, jonka tein alun perin kalapuikoille 3 päivää sitten: https://ruokaideat.com/2019/06/19/kalapuikkoja-kahdella-eri-aterialla

En ollut ennen käyttänyt tortilloissa kermaviilikastiketta, mutta nyt kun kokeilin, tulen haluaamaan sitä niihin jatkossakin. Kermaviilin maku toimi hyvin yhdessä meksikolaistyylisten mausteiden kanssa. Söin yhden tortillan sen kermaviilikastikkeen kanssa, ja toisen ilman (koska loppui), ja se ensimmäinen maistui paljon paremmalta.

Jauheliha oli naudan täysrasvaista jauhelihaa, ja se maustettiin tämän ohjeen mukaan: https://www.recipetineats.com/beef-burritos/

400 grammaan jauhelihaa tuli siis tällainen kotitekoinen mausteseos: 1 teelusikka sipulijauhetta, 1 teelusikka oreganoa, 1 teelusikka suolaa, 2 teelusikkaa jauhettua juustokuminaa eli jeeraa, 2 teelusikkaa paprikajauhetta, 1/4 teelusikkaa jauhettua mustapippuria ja 1/4 teelusikkaa cayennepippuria. Näin tuli mielestäni oikein hyvän makuista tortilloihin, enkä seuraavalla kerralla muuttaisi mitään.

Tacomausteseos itse tehden

1 tl sipulijauhetta

1 tl oreganoa

1 tl suolaa

2 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa

2 tl paprikajauhetta

1/4 tl jauhettua mustapippuria

1/4 tl cayennepippuria

Sekoita kaikki mausteet keskenään. Mausta tällä koko maustemäärällä 400 g jauhelihaa tai vähemmän mausteista halutessa 800 grammaa jauhelihaa. Jos tämä maustemäärä käytetään 800 grammaan jauhelihaa, kannattaa siinä tapauksessa laittaa myös suolaa esim. 3/4 – 1 tl lisää.

Mausteinen tomaattikastike tacoihin tehtiin tällä ohjeella: https://www.allrecipes.com/recipe/240291/homemade-taco-sauce/ Noilla maustemäärillä tuli minun makuuni aika tulista, mikä oli mielestäni oikein hyvä kermaviilikastikkeen kanssa, mutta ilman vähän ehkä liian tulinen minulle. Tuolla ohjeella kuitenkin on tehty ennenkin, ja tuolla ohjeella haluan jatkossakin. Viimeksi teimme tuolla ohjeella huhtikuussa, ja silloin käytin ylijääneet tomaattikastikkeet pizzan tomaattikastikkeeksi. Silloin tuli todella hyvää meksikolaismakuista pizzaa, jota varmaan teen tälläkin kertaa, jos tätä kastiketta jää yli.

Huhtikuussa, kun meillä oli tortillapäivä, teimme itse myös tortillakuoret. Ne olivat hyviä ja toimivia. Ne maistuivat hyvin rieskaisilta. Niiden tekeminen kaulitsemisineen ja yksi kerrallaan pannulla kypsentämisineen sekä ennen kaikkea siivous- ja tiskihommineen on kuitenkin sellainen urakka, että kaupasta ostetuillekin tortillakuorille on paikkansa, kuten tänään oli. Olen lukenut sellaisiakin juttuja, että jos kerran maistaa itsetehtyjä tortillakuoria, ei enää palaa kaupastaostettuihin, mutta meillä se selvästikään ei mennyt niin. Molemmat kelpaavat hyvin, mutta kaupastaostetuilla pääsee paljon pienemmällä työmäärällä.

Katso myös: Jauhelihatortillat – helppo ja nopea versio

Vastaa