Karitsan jauhelihapihvit + valkosipuli-jogurttikastike

Pakastimessa tuli vastaan paketti karitsan jauhelihaa. Otin sen aamulla sulamaan huoneenlämpöön, ja lounaaksi paistoin siitä pihvit. Tämä lähituottajan paketti karitsan jauhelihaa oli superkätevä, koska se oli litteä suorakulmio. Litteän suorakulmion vain leikkasin pihveiksi sotkematta käsiä, paistoin pihvit voissa molemmin puolin ja ripottelin suolaa päälle. Litteän muodon ansiosta paketti myös suli huoneenlämmössä muutamassa tunnissa. Lisukkeeksi tein valkosipuli-jogurttikastiketta, keitettyjä perunoita ja paahdettua kesäkurpitsaa. Tykkäsin tästä ateriasta tosi paljon. Valkosipuli-jogurttikastike on mielestäni mahtava kastike, joka sopii paitsi karitsalle, myös muille lihoille, kanalle, kalalle, perunoille ja vihanneksille. Kaiken lisäksi voin tehdä sen kastikkeen (ja muutkin tämän aterian osat), vaikka kaupassa ei ole käyty 11 päivään.

Valkosipuli-jogurttikastike

300 g turkkilaista jogurttia (3 dl)

3 valkosipulin kynttä kuorittuina ja silputtuina

1 ½ tl sokeria

3/4 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset. Anna mielellään maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia, mutta ei haittaa myöskään yön yli eikä vuorokausi tai parikin. Sopii ainakin paistetulle/grillatulle lihalle, kebabille, kanalle, kalalle, perunoille ja vihanneksille (sekä mistä tahansa noista tehdyille pyöryköille/pihveille).

Vinkki:

Tähän kastikkeeseen voi halutessa lisätä muitakin makuaineita, kuten esimerkiksi yhtä tai useampaa näistä:

* pippuri

* tuoreet yrtit silputtuina (karitsan/lampaan kanssa erityisen hyvin sopii tuore minttu)

* chili

Valkosipuli-jogurttikastike.

Karitsan jauhelihapihvit

karitsan jauhelihaa

voita paistamiseen

suolaa

Jos jauheliha on litteänä suorakulmiona, leikkaa pois muovit jauhelihan päältä ja leikkaa jauheliha pieniksi suorakulmion muotoisiksi pihveiksi. Jos jauheliha on paksumpi köntsä, muotoile siitä käsin litteitä pihvejä. Paista pihvit voissa pannulla molemmin puolin ruskeiksi. Ripottele suolaa molemmin puolin, mieluiten heti kääntämisen tai pannusta ottamisen jälkeen silloin, kun suolattava puoli on kuumimmillaan. (Pippuriakin voi halutessa lisätä. Paistorasvaan voi halutessa myös laittaa valkosipulin kynsiä kokonaisina tai pilkottuina. Ne antavat makua lihaan paistamisen aikana, mutta toisaalta niitä ei tarvita, jos tarjoaa valkosipulikastikkeen kanssa niin kuin minä nyt.)

Tällainen litteä suorakulmion muotoinen jauhelihapaketti on erittäin kätevä jauhelihapihvien tekoon.

Päivitys 16.4.2020:

Tämän aterian ylijääneet keitetyt perunat käytin halloumipyttipannuun.

Päivitys 17.4.2020:

Tältä aterialta ylijääneen valkosipuli-jogurttikastikkeen käytin lihapullataikinaan.

Vastaa