Nyhtöpossutacot

Eilen tein nyhtöpossua. Kuten kyseisessä postauksessa kirjoitin, suurin osa jäljellejääneestä nyhtöpossusta meni pakkaseen. Jääkaappiin jääneistä tehtiin tacoja. Oli tosi hyvää. Kun tacokuoret ja liha olivat valmiina, ei tarvinnut nähdä isoa vaivaa. Tacokastike puuttui, joten sen tein itse. Tein samalla reseptillä, jolla olen tehnyt ennenkin ja havainnut sen hyväksi. Siinä on mielestäni hyvät texmex-maut, jotka riittävät nostamaan kokonaisuuden texmexmakuiseksi, vaikka liha ei olisikaan texmex-maustettu, niin kuin se tässä tapauksessa ei ole. Kotitekoinen tacokastikkeeni perustuu tähän reseptiin: https://www.allrecipes.com/recipe/240291/homemade-taco-sauce/

Tacokastike

400 g tomaattimurskaa

1½ dl vettä

2 rkl omenaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa niin kuin alkuperäisessä ohjeessa – minulla yleensä ei ole sitä, joten käytän omenaviinietikkaa)

1 rkl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa

2 tl sipulijauhetta

1 tl valkosipulijauhetta

1 tl suolaa (alkuperäisessä ohjeessa valkosipulisuolaa, mutta minulla ei yleensä ole sitä, joten käytän tavallista suolaa)

½ tl paprikajauhetta

1 tl sokeria

½ tl cayennepippuria

(alkuperäisessä ohjeessa lisäksi ½ tl chilijauhetta, mutta itse en kaipaa niin tulista)

Sekoita kaikki ainekset keskenään pienessä kattilassa. Kiehauta. Käännä hellan levy pienimmälle ei-nollalle. Anna hautua ilman kantta, kunnes on paksuuntunut (n. puoli tuntia). Siirrä jäähtymään. Tacoihin käytettäessä kannattaa olla jäähtynyt vähintään sen verran, että ei enää nouse höyryä. Tätä tacokastiketta voi käyttää tacoihin sekä lämpimänä että kylmänä. Ylimääräiset tacokastikkeet voi tarvittaessa pakastaa ja/tai käyttää pizzan kastikkeena, jolloin tulee tosi hyvää meksikolaishenkistä pizzaa.

Muut tämänkertaiset tacotäytteet: Eilistä nyhtöpossua lämmitin mikrossa ja ripottelin lisäsuolaa päälle. Raastoin paketillisen extra mature cheddar -juustoa, joita oli ostettu punalaputettuna kolme pakettia ja joiden parasta ennen oli 28.9. Revin pehtoorinsalaattia pienemmiksi. Viime viikonloppuna avatun smetanapurkin loput myös menivät tacoihin. Smetanan maku sopi tosi hyvin yhteen tacokastikkeen maun kanssa. Smetanapurkin loputtua laitoin seuraaviin tacoihini smetanan sijaan majoneesia, joka sekin taittaa tacokastikkeen tulisuutta ja mausteisuutta sopivasti. Enemmän kuitenkin tykkäsin tässä nyt smetanasta kuin majoneesista, jotka molemmat mielestäni tacoihin sopivat, mutta smetana maistui jotenkin raikkaammalta.

Tacokastiketta jäi tältä aterialta tuon verran jäljelle. Tacokuoret jo loppuivat, joten tuon määrän tacokastiketta varmaan joko pakastan tai käytän johonkin muuhun ruokaan.

Nyhtöpossutacot

tacokuoria

nyhtöpossua

tacokastiketta

salaatin lehtiä (ja halutessa muita vihanneksia)

juustoraastetta (esim. extra mature cheddar, mutta käy mikä tahansa juusto mistä tykkää – tosin juuston voi halutessa jättää poiskin)

smetanaa tai majoneesia

Jos nyhtöpossu on kylmää, lämmitä se esim. mikrossa tai uunissa. Tässä vaiheessa voi halutessa lisätä nyhtöpossuun suolaa ja/tai mausteita. Halutessasi lämmitä tacokuoret pakkauksen ohjeen mukaan, mutta toimivat myös lämmittämättä. Kokoa täytteet tacokuoriin mieluiten siinä järjestyksessä, että liha on alimmaisena ja kastikkeet päällimmäisinä. Juustoraasteet tykkään itse mieluiten laittaa lämpimän lihan tai muun lämpimän päälle niin, että juusto vähäsen sulaa, mutta se on makuasia. Nauti kootut tacot heti.

Vastaa