Mikrossa kypsennetyt perunat, voisulakastike, nyhtöpossu ja appelsiinisalaatti

Olen alkanut syödä useammin perunoita sen jälkeen, kun olen oppinut “keittämään” perunat kypsäksi mikrossa. Perunan kypsentäminen mikrossa on mielestäni erittäin käytännöllistä silloin, kun perunoita tarvitaan vain pieni määrä. Mikrossa kypsennetyn perunan maussakaan en ole huomannut mitään vikaa ainakaan hyvän kastikkeen kanssa syötynä. Mikroaaltouunissa kuitenkin kuoritun perunan ylempi pinta voi kuivua “kumiperunan” pinnaksi, mutta olen huomannut voivani estää sen kääntämällä perunat 5 minuutin jälkeen, jos ne tarvitsevat mikroaaltouunia vielä lisää. Kuorellisia perunoita taas en ole kokeillut kypsentää/keittää mikrossa, koska pidän enemmän kuorittuina kuin kuorineen keitetyistä perunoista.

Hyppää reseptiin: Mikrossa kypsennetyt perunat

Tälle aterialle kuorin kaksi perunaa, ja pistelin niihin reikiä haarukalla. Pistely ilmeisesti ehkäisee perunan “räjähtämistä” mikrossa. Laitoin syvälle lautaselle vähän vettä ja perunat siihen reikäpuoli ylöspäin. Laitoin lautasen päälle kanneksi, ja kypsensin mikrossa täydellä teholla 5 minuuttia. Olen huomannut, että kahdelle perunalle 5 minuuttia mikrossa joskus riittää, joskus ei. Kypsyys on helppo kokeilla haarukalla tai tikulla niin kuin kattilassa keitetyistä perunoista. Tällä kertaa viiden minuutin jälkeen siirsin perunat tavalliselle matalalle lautaselle reikäpuoli alaspäin. Perunoiden on tärkeää tässä vaiheessa olla eri puoli ylöspäin kuin alussa, jottei pinta mene kumiperunamaiseksi.

Lautaselle laitoin perunoiden päälle voita sulamaan kastikkeeksi, ja perunoiden viereen itse tehtyä nyhtöpossua suoraan pakkasesta (nyhtöpossu oli savustettu, mutta sitä ei lihan mausta huomaa, vaan savustuksen maku oli vain paistoliemessä). Peitin lautasen toisella lautasella, ja kuumensin mikrossa täydellä teholla, kunnes nyhtöpossu oli kuumaa. Siihen meni 2 minuuttia.

Mikron huristessa revin pehtoorin salaattia ja pilkoin appelsiinia. Lautasen tultua mikrosta lisäsin lautaselle revittyä pehtoorin salaattia ja pilkottua appelsiinia. Lihan ja perunan päälle ripottelin vielä suolaa ja pippuria, ja aloin syömään. Oli tosi hyvää.

Kuoritun perunan kypsennys mikrossa

Kuori perunoita sen verran kuin sillä aterialla tarvitaan. Pistele perunoihin reikiä haarukalla tai tikulla. Laita syvään lautaseen tai mikronkestävään kulhoon vähän vettä pohjalle, ja siihen päälle perunat reikäpuoli ylöspäin. Peitä lautasella, mikronkestävällä kannella tai kuvulla. Kypsennä täydellä teholla, kunnes perunat tuntuvat haarukalla kokeiltaessa kypsiltä. Jos perunoita on vain yksi, tarkista perunan kypsyys parin minuutin välein ja käännä peruna samalla. Jos perunoita on vähintään kaksi, tarkista kypsyys 5 minuutin välein ja käännä samalla yläpuoli alapuoleksi. Kun perunat ovat kypsiä, käytä keitettyjen perunoiden tapaan. Voisula on yksi hyvä ja helpo kastike.

2-3 perunaa kypsennän itse yleensä mikrossa täydellä teholla ensin 5 minuuttia yhdeltä puolelta, sitten käännän ympäri ja kypsennän vielä 2 minuuttia.

Päivitys 13.4.2020:

Olen sittemmin kypsentänyt samalla tavalla myös kuorellisia perunoita. Kypsymisaika on ollut sama (kolmella perunalla 7 minuutissa on tullut kypsää, kääntö ensimmäisen viiden minuutin jälkeen). Kuoriminen on ollut hieman hankalampaa kuin tavallisten kuorineen keitettyjen perunoiden. Maku ei minun mielestäni ole yhtään heikompi kuin tavallisilla keitetyillä perunoilla, ainakaan majoneesin kanssa syötynä.

Päivitys 26.6.2020:

Perunamuusia on nopea tehdä yksi annos mikrossa kypsennetyistä perunoista.

Muita peruna-aiheisia kirjoituksia:

Vastaa