Pastan keittäminen mikrossa ilman hellaa

Pastan kypsentäminen mikroaaltouunissa on mielestäni kätevää silloin, kun tarvitsen pastaa vain pienehkön määrän. Aina en viitsi pienen määrän takia käyttää hellaa tai sotkea kattilaa. Silloin käytän pastan kypsentämiseen vedenkeitintä, mikroa ja mikronkestävää astiaa. Pastan kypsennysajaksi tulee silloin veden kiehumiseen tarvittava aika vedenkeittimellä + pastan keittämisaika pakkauksen ohjeen mukaan + pastan valuttamis- ja huuhteluaika. Ilmankin vedenkeitintä voi tosin tehdä, koska veden voi kiehauttaa myös mikrossa.

Mikrossa keitetty pasta

pastaa

vettä

suolaa

Kiehauta vettä vedenkeittimellä tai mikrossa. Laita mikronkestävään korkeareunaiseen astiaan pastaa korkeintaan puoliväliin astian korkeudesta. Lisää kiehuvaa vettä vähintään sen verran, että pasta peittyy, mielellään ylikin, mutta jätä myös kuohumisvaraa. Lisää myös suolaa. Sekoita tasaiseksi (esim. haarukalla) mahdollisimman pian, ennen kuin pasta tarttuu yhteen.

Kuumenna mikrossa täydellä teholla se keittämisaika, joka pakkauksessa sanotaan. Tarkista kypsyys haarukalla. Jos jostain syystä ei ole kypsää, jatka kypsentämistä mikrossa täydellä teholla vielä 2 min kerrallaan, kunnes on kypsää. Kaada kypsä pasta siivilään tai kaada vesi pois käyttämällä kantta tai pientä lautasta kantena.

Jos pastaa ei sekoita heti kastikkeeseen, pastat voivat tarttua yhteen, mitä voi halutessa vähentää huuhtelemalla pasta nopeasti siivilässä kylmällä vedellä, mutta toisaalta kylmä vesi myös jäähdyttää pastaa. Mitä vähemmässä vedessä pastat on keittänyt, sitä tärkkelyspitoisempaa vesi on ja sitä tarttuvampaa pastasta voi tulla ilman huuhtelua tai kastikkeeseen sekoittamista. Valmiin pastan voi nauttia heti, jäähtyneenä tai myöhemmin uudelleenlämmitettynä.

Tähteeksi jääneet mikrossa kypsennetyt pastat voi hyödyntää samalla tavalla kuin ylijääneet keitetyt pastat.

Vinkki:

* Pastasta voi tehdä mikrossa myös helpon ja nopean keiton. Silloin kannattaa käyttää veden sijaan liha-, kana- tai kasvislientä. Sattumiksi on helppo lisätä esimerkiksi kinkkua, nakkia, makkaraa, meetvurstia tai tähteeksi jäänyttä lihaa suupaloina. Silloin sekoita mikronkestävässä astiassa raakaa pastaa, sattumia ja lientä sen verran, että liemi peittää ainekset ja sitä on noin pari senttiä korkeammin kuin kiinteitä aineksia. Kuumenna ensin mikrossa täydellä teholla sen verran aikaa, että kiehuu. Sitten kuumenna mikrossa täydellä teholla vielä pakkauksen ilmoittama pastan keittämisaika. Ota pois mikrosta ja nauti heti. Annoksen voi viimeistellä halutessa esim. parmesaanilla, pestolla ja/tai tuoreilla yrteillä.

Itse valitsen mikrossa kypsennettäväksi pastaksi mieluiten lyhyttä pastaa, koska se on helpoin sekoittaa. Valitsen mieluiten myös mahdollisimman lyhyen keittoajan pastaa, koska mikrokypsennyksen valitessani harvemmin jaksan odotella kovin pitkään. Näissä kuvissa pasta on vaaleaa raketti spagettia, jonka keittämisaika on 6 minuuttia. Suolaa pyrin yleensä laittamaan sekä mikrossa että kattilassa kypsennettävien pastojen keitinveteen 1 gramma per 100 grammaa vettä. Mikrossa kypsennettävää pastaa varten punnitsen kypsennysastiaan tulevan kiehuvan veden ja lisään suolaa veden grammamäärän jaettuna sadalla. Kypsennysastiana käytän mieluiten Iittalan Teema 21 cm syvää lautasta, jota käytän myös puuron keittämiseen mikrossa.

Valmis raketti spagetti kaadettuna siivilään ja huuhtaistuna kylmällä vedellä.

Tällä kertaa tämän mikrossa tehdyn raketti spagetin kanssa syötiin mikrossa lämmitettyä halloumin jämiä, öljyä pastan päällä ja salaatin jämiä.

Päivitys 24.6.2020

Makaronien keittäminen mikrossa:

Yllä olevissa kuvissa kypsennettiin 200 grammaa makaronia 4 desilitrassa kiehautettua vettä, jossa 4 grammaa suolaa. Päällimmäiset vedet ehtivät haihtua pois kypsentämisen aikana, mutta silti kaikista makaroneista tuli kypsiä.

Päivitys 4.8.2020:

Mikrossa voi tehdä myös juustomakaronin eli mac and cheesen.

Päivitys 15.8.2020:

Mikrossa voi tehdä myös yhden hengen lohipastan kypsästä lohesta.

Vastaa