Helppoja arkiruokia lapsiperheille

Mikrossa kypsennettyä makaronia ja mikrossa lämmitettyjä valmislihapullia. Kastikkeen puuttuessa lisätty molempiin mikron jälkeen öljyä.

Tässä kirjoituksessa luettelen helppoja ja vähätöisiä ruokia lapsiperheille. Nämä ruuat sopivat erityisesti sellaisille perheille, joissa arvostetaan mietoja, pehmeitä ja yksinkertaisia makuja.

Hyppää kohtaan:

Nopea makaronisekoitus tai muu pastasekoitus

vaaleaa makaronia tai muuta pastaa (voi olla myös tummaa tai täysjyvää, jos syöjiä ei haittaa vähän kitkerämpi maku)

jotain nopeasti kypsyvää tai valmiiksi kypsää liha-/kana-/kalatuotetta, kuten esimerkiksi joku näistä: jauheliha, broilerin suikaleet, kirjolohisuikaleet, nakit, makkara, kinkku, savukala, valmiit lihapullat / kalapullat / kanapullat / kebakot, valmiit jauhelihapihvit, valmis grillibroileri, säilykebroileri, valmiit kalapuikot, valmiit kananugetit, valmis kebabliha, tähteeksi jäänyt kypsä liha/kana

öljyä tai voita

suolaa makaronien keitinveteen ja lihaan/kanaan/kalaan, jos ei ollut jo

(halutessa mausteita, esim. sipulijauhe, paprikajauhe, basilika, oregano, ripaus sokeria)

(halutessa juustoraastetta tarjoiluun)

(halutessa ketsuppia tarjoiluun)

Keitä makaronit kypsiksi suolatussa vedessä. Makaronin tai muun pastan voi kypsentää myös mikrossa.

Sillä aikaa valmistele liha-/kana-/kalatuote. Jos se on isoina paloina, pilko pienemmiksi. Paista raaka liha-/kana-/kalatuote kypsäksi paistinpannulla rasvassa. Valmiiksi kypsälle tuotteelle riittää, että vain lämmittää sen pannulla rasvassa, paitsi kypsä savukala kannattaa jättää lämmittämättä. Pilkotut savukinkkusiivut voi sekoittaa kypsään makaroniin lämmittämättäkin. Lisää liha-/kana-/kalatuotteeseen suolaa, jos ei ollut jo. Itse lisään maustamattomaan jauhelihaan, broilerisuikaleisiin ja kalasuikaleisiin yleensä suolaa 1 maustemitta (1/5 tl) per 100 g, eli esim. 400 gramman jauhelihapaketilliseen lisään yleensä 3/4 tl suolaa ja 250 gramman paketilliseen broilerisuikaleita ½ tl suolaa. (Lisää halutessa myös muita mausteita ja paista sekoittaen vielä hetki.)

Kaada kypsistä makaroneista keitinvesi pois. Sekoita keskenään kypsä makaroni ja kypsä lämmin liha-/kana-/kalatuote, paitsi kypsä savukala sekoita mukaan mieluiten suoraan jääkaapista isohkoina paloina. Liha- ja kanatuotteista kaada mielellään makaronien sekaan myös paistorasva, jossa on hyvää makua. Kalatuotteita käytettäessä suosittelen kaatamaan paistorasvan pois, koska kalan paistorasva ei yleensä maistu hyvältä.

Sekoita mukaan sen verran öljyä tai voita, että makaroni kiiltää joka paikasta. Tarjoa heti ennen kuin jäähtyy (mutta voi myös uudelleenlämmittää esim. mikrossa). Annoksen päälle voi halutessa lisätä esim. juustoraastetta ja/tai ketsuppia. Tarjoa mielellään lisäksi jotain kasviksiakin.

Makaronia ja hirven jauhelihaa.

Nopea riisisekoitus

muuten samat ainekset kuin edellä kohdassa Nopea makaronisekoitus, paitsi makaronin sijaan valkoista (pika)riisiä (tai tummaa tai täysjyväriisiä, jos syöjiä ei haittaa vähän kitkerämpi maku ja paljon kuivempi suutuntuma)

Tee muuten samalla tavalla kuin Nopea makaronisekoitus edellä, mutta makaronin sijaan kypsennä riisiä pakkauksen ohjeen mukaan. Uncle Ben’s pikariisi kypsyy 3 minuutissa ilman hellaakin.

Lopussa sekoita keskenään kypsää riisiä, liha-/kana-/kalatuotetta samalla tavalla valmisteltuna kuin edellä sekä öljyä tai voita sen verran, että riisi kiiltää. Tarjoa heti ennen kuin jäähtyy, tai uudelleenlämmitä (mikrossa) myöhemmin.

Annoksen päälle voi halutessa lisätä esim. yhtä tai useampaa näistä: juustoraaste, ketsuppi, sweet chili -kastike. Niiden sijaan tai lisäksi voi myös sekoittaa nopeasti kastikkeeksi hunaja-soijakastikkeen näin: sekoita keskenään 2 rkl soijakastiketta ja 2 tl hunajaa esim. haarukalla pikkukipossa. Tätä itämaistyylistä kastiketta voi valuttaa annokseensa ne syöjät, jotka siitä pitävät. Tarjoa mielellään lisäksi jotain kasviksiakin.

Nopea sekoitus riisiä ja jauhelihaa. Lisänä valmista salaattisekoitusta ja käsin revittyä keltaista paprikaa.

Nopea couscoussekoitus

muuten samat ainekset kuin edellä kohdassa Nopea makaronisekoitus, paitsi makaronin sijaan vaaleaa couscousia (tai täysjyväcouscousia, jos syöjiä ei haittaa vähän kitkerämpi maku)

Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Couscousin voi kypsentää myös ilman hellaa näin: Kiehauta tarvittava vesimäärä vedenkeittimellä. Sekoita kuumuutta kestävässä astiassa kiehautettu vesi, suolaa ja couscousia pakkauksen ohjeen mukaiset määrät. Peitä kannella tai lautasella. Anna olla 6 minuuttia poissa kuumalta levyltä. Sekoita haarukalla irtonaiseksi.

Valmistele liha-/kana-/kalatuote samalla tavalla kuin edellä kohdassa Nopea makaronisekoitus. Sekoita keskenään kypsä coucous, valmisteltu liha-/kana-/kalatuote ja sen verran öljyä tai voisulaa, että couscous kiiltää. Tarjoa heti ennen kuin jäähtyy. Voi myös uudelleenlämmittää myöhemmin mikrossa. Annokseen voi halutessa lisätä esim. juustoraastetta ja/tai ketsuppia. Tarjoa mielellään lisäksi jotain kasviksiakin.

Nopea nuudelisekoitus

muuten samat ainekset kuten edellä kohdassa Nopea makaronisekoitus, mutta makaronin sijaan nuudelia

Kypsennä nuudeli pakkauksen ohjeen mukaan. Riisinuudelit voi kypsentää ilman hellaakin vedenkeittimen avulla. Kaada kypsennysvesi pois.

Valmistele liha-/kana-/kalatuote samalla tavalla kuin edellä kohdassa Nopea makaronisekoitus. Sekoita keskenään kypsä nuudeli, valmisteltu liha-/kana-/kalatuote ja sen verran öljyä tai voisulaa, että nuudeli kiiltää. Tarjoa heti ennen kuin jäähtyy, tai uudelleenlämmitä mikrossa myöhemmin.

Annoksen päälle voi lisätä halutessa esim. yhtä tai useampaa näistä: juustoraaste, ketsuppi, sweet chili -kastike. Niiden sijaan tai lisäksi voi myös sekoittaa nopeasti kastikkeeksi hunaja-soijakastikkeen näin: sekoita keskenään 2 rkl soijakastiketta ja 2 tl hunajaa esim. haarukalla pikkukipossa. Tätä itämaistyylistä kastiketta voi valuttaa annokseensa ne syöjät, jotka siitä pitävät. Tarjoa mielellään lisäksi jotain kasviksiakin.

Tortillat tai tacot

valmiita tortilla- tai tacokuoria

liha-/kana-/kalatuotetta kuten edellä kohdassa Nopea makaronisekoitus

halutessa: valmista tacomausteseosta (resepti itse tehtyyn tacomausteseokseen täällä)

valmista tacokastiketta (resepti itse tehtyyn tacokastikkeeseen täällä)

kermaviiliä, majoneesia, guacamolea, smetanaa tai creme fraichea

jotain raikkaita kasviksia: esim. salaatinlehtiä, kurkkuviipaleita, tomaattiviipaleita, paprikaviipaleita

halutessa juustoraastetta

Jos käytät raakaa liha-/kana-/kalatuotetta, paista se kypsäksi pannulla rasvassa. Mausta halutessa valmiilla tacomausteseoksella pakkauksen ohjeen mukaan, tai halutessa muilla mausteilla ja paista sekoitellen vielä hetki. Mausta kypsä tuote suolalla, jos ei ollut jo.

Jos käytät valmiiksi kypsää liha-/kana-/kalatuotetta, sen voi lämmittää tai olla lämmittämättä. Lämmityksen voi tehdä esim. mikrossa tai pannulla rasvassa. Pannulla lämmittäessä siihen voi samalla lisätä tacomausteseosta tai muita mausteita.

Jos osa perheestä kaipaa mausteista liha-/kana-/kalatuotetta ja osa mausteetonta, voi esimerkiksi ottaa osan sivuun ennen maustamista ja sitten maustaa jäljelle jäävät.

Lämmitä tortilla- tai tacokuoret pakkauksen ohjeen mukaan esim. mikrossa tai käytä lämmittämättä. Kootkaa kuoriin kaikkia haluttuja aineksia ja nauttikaa heti.

Tortilla, jonka täytteenä on pelkällä suolalla maustettua jauhelihaa, sipulia, vahvaa tacokastiketta, smetanaa ja jääsalaattia.

Perunat, liha-/kana-/kalatuote ja kastike

kiinteitä perunoita tai yleisperunoita

liha-/kana-/kalatuotetta kuten edellä kohdassa Nopea makaronisekoitus

vähintään yhtä kastiketta/kostuketta tarjolle, esim. yksi tai useampi näistä: voisula, majoneesi, öljy, pesto (muunneltava resepti itse tehtyyn täällä), ketsuppi, sinappi, liha-/kanatuotteen paistorasvat

Keitä perunat kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Perunat voi kypsentää myös mikrossa.

Valmistele liha-/kana-/kalatuote samalla tavalla kuin edellä kohdassa Nopea makaronisekoitus. Laita tarjolle kypsiä perunoita, valmisteltua liha-/kana-/kalatuotetta, kastiketta ja mielellään jotain kasviksiakin. Kalalle sopivia kastikkeita täällä. Lihalle ja kanalle sopii esim. valkosipuli-jogurttikastike.

Pienimmille syöjille voi tarvittaessa kuoria perunat valmiiksi ja joko pilkkoa tai muusata ne. Muusatessa niihin voi sekoittaa esim. maitoa + voita tai öljyä.

Perunat, savulohi, appelsiini-jogurttikastike ja paahdettu munakoiso.

Ylijääneistä keitetyistä perunoista voi tehdä monenlaista hyvää. Niistä erityisen lapsiperheystävällisiä ovat lohkoperunat keitetyistä perunoista, röstiperunat keitetyistä perunoista, perunarieskat, perunateeleivät ja pyttipannu (myös halloumipyttipannu).

Perunamuusi ja liha-/kana-/kalatuote

perunoita (jauhoisia tai yleis-) TAI perunamuusijauhetta TAI pakasteperunamuusia

liha-/kana-/kalatuotetta kuten edellä kohdassa Nopea makaronisekoitus

(halutessa kastiketta tai useampaa, esim. samoja kuin edellä kohdassa Perunat, liha-/kana-/kalatuote ja kastike)

Tee muusi perunamuusijauheesta pakkauksen ohjeen mukaan, käytä pakasteperunamuusia pakkauksen ohjeen mukaan tai tee muusi kokonaisista perunoista. Muusiin käytettävät perunat voi kypsentää myös mikrossa.

Valmistele liha-/kana-/kalatuote samalla tavalla kuin edellä kohdassa Nopea makaronisekoitus. Laita tarjolle perunamuusia, valmisteltua liha-/kana-/kalatuotetta, kasviksia ja halutessa kastiketta tai useampaa.

Paistettuja silakkafileitä, perunamuusia persiljaripauksella ja paahdettua munakoisoa.

Ylijääneestä perunamuusista voi tehdä monenlaista hyvää. Erityisen lapsiperheystävällisiä ovat ainakin gratinoitu perunamuusi, duchesse-perunat, talonpojan munakas perunamuusista, perunarieska (pellillinen tai pienet perunarieskat) ja perunasämpylät.

Jauhelihapihvit pelkästä jauhelihasta

jauhelihaa (voi olla myös broilerin jauhelihaa)

suolaa (+ halutessa muita mausteita)

voita tai öljyä paistamiseen

Muotoile jauheliha käsillä pihveiksi, painele mataliksi. Kuumenna paistinpannulla voita tai muuta rasvaa (Rasvaan voi halutessa lisätä valkosipulin kynsiä, jos haluaa pihveihin mietoa valkosipulin makua. Samoin voi lisätä paistorasvaan myös tuoreiden yrttien varsia, jos haluaa pihveihin niistä mietoa makua). Paista pihvit pannulla molemmin puolin ruskeiksi ja sisältä kypsiksi. Kääntämisen jälkeen ripottele pinnalle suolaa niin, että sitä tulee loppujen lopuksi molemmille puolille. Voi ripotella halutessa myös muita mausteita, esim. paprikajauhetta ja sipulijauhetta.

Jauhelihapihvien kanssa sopii esim. keitetyt perunat, keitetty makaroni tai muu pasta, keitetty riisi, perunamuusi tai lohkoperunat. (Lohkoperunat voi tehdä myös ylijääneistä keitetyistä perunoista.) Makaronin tai muun pastan voi halutessa mehevöittää ennen tarjoamista sekoittamalla mukaan jauhelihapihvien maukkaat paistorasvat, voita tai öljyä. Paistorasvasta voi myös tehdä nopean kastikkeen erikseen tarjottavaksi.

Nopea ohut kastike paistorasvasta: Lisää vettä sille pannulle, jossa jauhelihapihvit paistettiin. Kiehauta. Kaavi lastalla nesteen joukkoon pannuun mahdollisesti tarttuneita maukkaita lihapaloja. Anna kiehua hetki, ja kaada tarjoiluastiaan. Ennen sitä voi suurustaakin, jos jaksaa. Maizenalla suurustaminen kestää 3 minuuttia pakkauksen ohjeen mukaan. Sellaisenaan tämä ohut kastike paistorasvasta maistuu umamilta, siltä lihalta, mistä jauhelihapihvit tehtiin sekä mahdollisilta mausteilta, joita jauhelihapihveihin lisättiin. Lopussa voi lisätä makuaineita halutessa.

Paistorasvan tai paistorasvakastikkeen sijaan tai lisäksi voi tarjota kastikkeena esimerkiksi yhtä tai useampaa näistä: majoneesi, voisula, pesto, ketsuppi, sinappi, öljy.

Tarjoa lisäksi mielellään jotain kasviksiakin.

Jauhelihapihvit pelkästä jauhelihasta, pikariisiä, kastikkeena ohut paistorasvakastike, erikseen tarjottuna salaattiaineksia.
Broilerin jauhelihapihvejä, viipaleperunoita, rucola-kermaviilikastiketta, jääsalaattia ja keltaista paprikaa.

Nämä jauhelihapihvit sopivat myös hampurilaispihveiksi. Helpot hampurilaiset: kokoa valmiiden (esim. mikrossa) lämmitettyjen hampurilaissämpylöiden väliin kypsiä jauhelihapihvejä ja majoneesia sekä yhtä tai useampaa näistä kasvikunnan tuotteista: suolakurkku, sipulisilppu, salaatin lehdet, kurkkuviipaleet, tomaattiviipaleet, paprikaviipaleet + halutessa ketsuppia + halutessa juustoa.

Uunilohi ja perunamuusi

ruodotonta lohifileetä

perunamuusia kuten edellä kohdassa Perunamuusi ja liha-/kana-/kalatuote

Hiero tai ripottele lohifileen pintaan suolaa (esim. 1 tl per puoli kiloa tai maun mukaan). Laita lohifilee leivinpaperoituun uunivuokaan tai uunipellille. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes lohi on kypsää (esim. 800 g painoinen lohifilee 25 min). Tarjoa lisäksi perunamuusia ja halutessa esim. sitruunaa tai kylmää kastiketta. Tarjoa mielellään lisäksi jotain kasviksiakin.

Uunilohen kanssa sopii myös paahdettu peruna ja kermaviilikastike.

Käyttövinkkejä ylijääneelle uunilohelle täällä.

Paistettu kalafilee

tuoretta tai pakastettua kalafileetä

voita paistamiseen

suolaa

halutessa vehnä-, ruis- tai korppujauhoja pintoihin

Jos käytät pakastettua kalafileetä, anna sen mielellään sulaa ensin vähintään sen verran, että sitä voi leikata tai leivitys pystyy tarttumaan siihen.

Jos käytät ahven- tai kuhafileetä, poista niistä ensin ruodot. Tunnustele, missä ruotojonot ovat ja leikkaa ne pois. Ruotojonojen pitäisi olla suurin piirtein fileen keskiosassa V-muotoisella alueella.

Jos käytät ruodollista lohi- tai siikafileetä, nypi ruodot pois pinseteillä (kalanruotopinseteillä tai tavallisilla). Ruodot ovat jonossa ja ne löytyvät tunnustelemalla.

Jos käytät haukifileetä, ruodot on helpointa poistaa vasta kypsänä. Leikkaa kypsät haukifileet keskiviivan suuntaisesti varovasti katkaisematta ruotoja noin 1-2 cm leveiksi suikaleiksi, jolloin ruodot tulevat esille. Vedä ruodot pois sormilla.

Halutessa pyörittele kalafileet vehnä- tai ruisjauhoissa ennen paistamista, paitsi ruotoista haukifileetä ei kannata. Seitifileet ja alaskanseitifileet suosittelen pyörittelemään vehnäjauhoissa, silakkafileet ruisjauhoissa.

Kuumenna paistinpannulla reilusti voita. Paista kalafileet molemmin puolin ruskeiksi. Paksuja haukifileitä voi joutua vielä sen jälkeen kypsentämään miedolla lämmöllä ennen kuin tulee kypsää.

Ripottele molemmille puolille suolaa (ja halutessa muita mausteita). Lisukkeeksi sopii esim. keitetyt perunat, perunamuusi tai lohkoperunat. Perunattomista vaihtoehdoista sopii myös keitetty makaroni/muu pasta tai riisi, jotka voi halutessa mehevöittää sekoittamalla niihin öljyä tai voita sen verran, että kiiltää. Keitettyjä perunoita käytettäessä kannattaa tarjota lisäksi jotain kastikettakin, esimerkiksi voisulaa, majoneesia tai pestoa. Kalalle sopivia kastikkeita myös täällä.

Tarjoa mielellään lisäksi myös jotain kasviksia.

Paistettu alaskanseiti, perunat, sandefjordin kastike ja valmis salaattisekoitus.

Käyttövinkkejä ylijääneelle kypsälle kalalle täällä.

Käyttövinkkejä ylijääneille keitetyille perunoille täällä.

Käyttövinkkejä ylijääneelle perunamuusille täällä.

Käyttövinkkejä ylijäänelle kypsälle pastalle täällä.

Käyttövinkkejä ylijääneelle kypsälle riisille täällä.

Helppoja kasvislisäkkeitä lapsiperheille

  • porkkana tikkuina tai raasteena
  • kurkku tikkuina, raasteena tai kuutioina
  • tomaatti lohkoina
  • kirsikkatomaatit kokonaisina, halkaistuina tai lohkoina
  • paprika suikaleina, käsin revittynä tai kuutioina
  • pakasteherneet mikrossa valmistettuina (3 min mikrossa täydellä teholla peitettynä – suomalaiset pakasteherneet makeimpia)
  • pakastepikkuporkkanat mikrossa valmistettuina pakkauksen ohjeen mukaan
  • pakastevihannessekoitukset mikrossa tai pannulla valmistettuina pakkauksen ohjeen mukaan (tai uunissa öljyyn sekoitettuna leivinpaperoidulla pellillä 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes on ruskeutta pinnassa eli 30-40 min)
  • pakastetut vihreät pavut mikrossa tai pannulla valmistettuna pakkauksen ohjeen mukaan (tai uunissa öljyyn sekoitettuna leivinpaperoidulla pellillä 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes on ruskeutta pinnassa eli 30-40 min)
  • salaattiainekset kukin erikseen tarjottuna, mielellään makeita hedelmiä myös

Linkkejä

Alla linkkejä muihin helppoihin arkiruokiin lapsiperheille.

Katso myös:

Vastaa