Kanakastike broilerin jauhelihasta perinteisen kanaviillokin tapaan

Teki mieli tehdä kanakastiketta ja riisiä sen makuisena, kuin olen sitä lapsena tottunut syömään. Kanana käytin nyt sitä, mitä sattui pakastimesta helpoiten löytymään. Tällä kertaa se oli broilerin jauhelihaa, mutta broileri tai kana monessa muussakin muodossa kävisi. Tämä on mielestäni hyvä perusvarma kotiruoka, joka maistuu sekä itselle että lapsille. Tein tämän vähän siltä varalta, että josko koulut suljetaan niin ensimmäisille kotikoulupäiville on valmiina lapsillekin maistuvaa lounasruokaa. Ja niinhän siinä sitten kävi, että koulut suljettiin, joten hyvä oli olla tätä ruokaa valmiina. Lapset tosiaan tykkäsivät sekä tuoreeltaan että seuraavana päivänä mikrotettuna, ja itse myös.

Kermainen curry-kanakastike broilerin jauhelihasta ja riisi

400 g broilerin jauhelihaa

voita sen verran kuin broileri imee (n. 4 rkl) + 1 rkl

3 dl kanalientä

1 dl kuohukermaa

1 tl currya

2 rkl vehnäjauhoja

1 rkl sitruunamehua (ei pakollinen, mutta voi käyttää, jos on)

suolaa maun mukaan (käytin vähäsuolaista lientä, joten laitoin 1 tl)

Tarjoiluun:

valkoista riisiä vähintään 4 annosta (kypsennä pakkauksen ohjeen mukaan)

Ruskista broilerin jauhelihat isolla paistinpannulla voissa. Lisää ruokalusikallinen voita, ja sulata. Jos broileri imi kaikki voit, laita lisää voita, kunnes jää ruokalusikallinen ylimääräiseksi. Sekoita mukaan curry, ja kiehauta. Sekoita mukaan jauhot. Lisää kanaliemi koko ajan sekoittaen. Kiehauta. Sekoita mukaan kerma. Laske lämpö matalimmalle ei-nollalle, ja anna hautua vähintään muutama minuutti mutta mielellään puolikin tuntia, tai kunnes riisi on kypsää. Jos keittää pitempään kuin muutaman minuutin, kannattaa laittaa kansi päälle (jos paistinpannulla ei ole kantta, voi siirtää esim. kannelliseen pieneen kattilaan.) Lopussa lisää sitruunamehu (jos käytät sitä), ja tarvittaessa suolaa maun ja liemen suolaisuuden mukaan. Tarjoa keitetyn riisin kanssa. Voi nauttia tuoreeltaan tai uudelleenlämmitettynä seuraavana päivänä.

Vinkkejä:

* broilerin jauhelihan sijaan voi käyttää broileria muussakin nahattomassa luuttomassa muodossa, esimerkiksi suikaleina tai itsepilkottuja broilerin fileepihvejä/rintaleikkeitä

* saman ruuan voi tehdä myös valmiiksi kypsästä broilerista tai kanasta

* ruokaan voi halutessa lisätä valkopippuria esim. 1/4 tl

* voi tarjota halutessa mustaherukkahillon tai -hyytelön kanssa

* vinkkejä tähteeksi jääneen broilerikastikkeen hyödyntämiseen täällä: Ruokaa tähteistä: ylijäänyt jauhelihakastike, kanakastike, lihakastike, makkarakastike yms.

* vinkkejä tähteeksi jääneen riisin hyödyntämiseen täällä: Ruokaa tähteistä: riisi

Broilerin jauhelihaa en tällä kertaa tullut ottaneeksi sulamaan edellisenä iltana, mikä olisi ollut fiksuinta. Sen sijaan otin sen pakkasesta vasta sitten, kun teki jo mieli tätä ruokaa. Jäisenä paistessa broilerin jauhelihoissa on minun kokemukseni mukaan sellainen haaste, että aluspaperi on tiukasti kiinni, ja irti revittäessä siitä jää helposti pieniä paloja lihaan kiinni. Nyt tein niin, että laitoin broilerin jauhelihapaketin vartiksi alapuoli alaspäin astiaan, jossa oli kylmää vettä. Siinä ajassa pohja ehti sulaa sen verran, että aluspaperi irtosi helposti yhtenä kappaleena.

Muita broileriruokia:

Ylijäänyttä riisiä käytin päivällisellä savusiika-riisisalaattiin.

Päivitys 22.3.2020:

Tämän satsin riisiä keitin tarkoituksella paljon. Tähteeksi jäänyttä riisiä tästä satsista käytin myöhempinä päivinä näihin ruokiin:

Vastaa