Ruokaa tähteistä: ylijäänyt jauhelihakastike, kanakastike, lihakastike, makkarakastike yms.

Tässä kirjoituksessa kerron esimerkkejä, mihin käyttää tähteeksi jäänyt jauhelihakastike, kanakastike, lihakastike, makkarakastike, nakkikastike tai muu sattumia sisältävä pääruokakastike. Kyseessä voi olla esimerkiksi ylimääräinen bolognesekastike, ruskeakastikepohjainen jauheliha-/liha-/makkara-/nakkikastike, kanaviillokki, broilerikastike, kalkkunakastike, kanacurry, lihacurry tai liharuukku. Kokeile hyödyntää samoihin ruokiin myös ylijäänyt soijarouhekastike, linssikastike, papukastike, kikhernekastike, härkiskastike, nyhtökaurakastike, tofukastike jne.

Pelkkä reseptilista näiden kastikkeiden hyödyntämisestä täällä.

Alla on luettelo sopivia tapoja käyttää ylijääneitä sattumia sisältäviä kastikkeita. Jämäkastiketta voi halutessa ensin tuunata lisämällä esim. yhtä tai useampaa näistä: mausteita, tomaattimurskaa, kermaa, sulatejuustoa, tuorejuustoa. Uusiokäyttö ei ole kuitenkaan ainoa mahdollisuus ylijäämä kastikkeille, vaan ylimääräiset voi myös pakastaa. Pakastaminen kannattaa tehdä pienissä pakastusrasioissa kerta-annoksina.

 1. lämpimän leivän päällä
 2. sämpylän välissä Sloppy Joe -tapaan
 3. tortillan tai tacon täytteenä
 4. uuniruoan osana esim. perunavuoka, pastavuoka, riisivuoka, perunamuusivuoka, lasagnette
 5. pizzan täytteenä, mutta ei niin paljon että pizzasta tulee liian vetinen
 6. sellaisenaan uudelleen lämmitettynä ja halutessa tuunattuna, mutta eri lisäkkeiden kanssa kuin alun perin – esim. jonkin perunalisäkkeen kanssa
 7. pastan, riisin tai perunan kastikkeena tai sen osana
 8. suolaisen pannukakun taikinassa tai täytteenä
 9. suolaisten lettujen täytteenä
 10. uunimunakkaassa
 11. munakkaan täytteenä
 12. munakasrullan täytteenä
 13. suolaisen piirakan/pasteijoiden täytteessä
 14. suolaisten muffinien taikinassa
 15. suolaisten köyhien ritarien täytteenä
 16. täytettyjen paprikoiden täytteessä (keitettyyn riisiin sekoitettuna)
 17. uuniperunan täytteenä yhdistettynä juustoraasteeseen tai smetanaan/creme fraicheen (juustoraasteen tapauksessa gratinoidaan uunissa, smetana/creme fraiche kylmänä päälle)
 18. nachopellin ainesosana
 19. suolaisen leipävanukkaan/stratan ainesosana
 20. rieskarullan täytteenä
 21. kypsään pastaan, riisiin tai couscousiin sekoitettuna (kutsu lopputulosta esim. nimellä kanapasta/kanarisotto/kanacouscous jos kanakastike, tai vastaavilla jauhelihanimillä jos jauhelihakastike jne. – sekaan voi laittaa myös kypsiä vihanneksia halutessa)
 22. paistettuihin perunakuutioihin sekoitettuna, jolloin lopputulosta voi kutsua pyttipannuksi
 23. lasagnen kastikkeena
 24. kaalilaatikon ainesosana
 25. moussakan tms. aineksena
 26. keitossa (tällöin huomioin, että sekä kastike että liemi eivät saa molemmat olla voimakasumamisia, jottei keitosta tulee liikaumaminen)

Tomaattiseen jauhelihakastikkeeseen voi lisätä kypsiä papuja (tomaattikastikkeessa tai ilman) ja mausteita ja kutsua lopputulosta nimellä chili con carne. Myös muista kastikkeista voi tehdä chili con carnen tyyppisen lisäämällä tomaattimurskaa, kypsiä papuja ja mausteita. Chili con carnea ja sen tyyppisiä ruokia voi syödä esim. riisin kanssa. Chili con carnea yms. voi myös käyttää tortilloiden tai tacojen täytteenä tai nachopeltin aineksena. Riisiin sekoitettuna chili con carne sopii täytettyjen paprikoiden täytteeksi. Kypsiin makaroneihin ja juustoraasteeseen sekoitettuna taas chili con carnesta voi paistaa uunissa ruoan, jonka amerikkalaiset tuntevat nimellä chili mac. Itse tähteeksi jäänyt chili con carne taas sopii käytettäväksi samaan tapaan kuin muutkin tähteeksi jääneet sattumia sisältävät pääruokakastikkeet.

Lämpimät voileivät

Tähän soveltuu kaikki vaaleat leivät, erityisesti kuivahtaneet, koska ne imevät hyvin kastiketta. Voi käyttää esimerkiksi paahtoleipää, halkaistuja sämpylöitä tai halkaistua patonkia. Lihaisten ja/tai tomaattisten kastikkeiden kanssa sopii myös tumma leipä. Leipäviipaleet tai halkaistut sämpylät voi halutessa paahtaa ensin. Voitele tai sivele öljyllä leikkauspinnat. Levitä päälle ylijäänyttä pääruokakastiketta. Halutessa voi ripotella päälle juustoraastetta tai höylätä juustoviipaleita päälle. Paista leipiä 225-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat lämmenneet (ja juusto sulanut, jos käytit juustoa).

Perunavuoka, pastavuoka tai riisivuoka

keitettyjä perunoita, pastaa tai riisiä

tähteeksi jäänyttä pääruokakastiketta (sekoita siihen halutessa mausteita, tomaattimurskaa, kermaa)

juustoraastetta, höylättyjä juustosiivuja, juustokastiketta tai kermaan sekoitettua juustoraastetta

Jos käytät perunoita, kuori ne ja leikkaa viipaleiksi. Jos käytät pitkää pastaa, ne voi halutessa pilkkoa pienemmiksi. Voitele uunivuoka. Lado vuokaan kerroksittain perunaa/pastaa/riisiä, kastiketta ja päällimmäiseksi perunaa/pastaa/riisiä. Laita päälle juustoa jossain muodossa niin, että peruna/pasta/riisi peittyy. Kermaan sekoitettua juustoraastetta käytettäessä sopiva suhde on 2 dl kuohukermaa + 150-200 g juustoraastetta + 2 maustemittaa suolaa, jotka sekoitetaan keskenään ja kaadetaan vuokaan. Ylimääräiset vuokaruoat sopivat pakastettavaksi.

Perunamuusivuoka paimenen paistoksen tapaan

tähteeksi jäänyttä pääruokakastiketta (sekoita siihen halutessa mausteita)

perunamuusia (tähteeksi jäänyttä tai vastatehtyä)

juustoraastetta

Levitä voidellun uunivuoan pohjalle kastiketta. Levitä päälle perunamuusia, johon voi halutessa sekoittaa juustoraastetta. Ripottele juustoraastetta joka tapauksessa vielä pinnalle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta on saanut väriä. Ylimääräiset sopivat pakastettavaksi.

Linkkejä

Alla on linkkejä tämän blogin ulkopuolisiin tapoihin käyttää ylijäänyttä jauhelihakastiketta.

Alla vinkit muihin ruokahävikkiin liittyviin kirjoituksiini.

Vastaa