Ylijäänyt munamaito – mihin hyödyntää ja miten

Munamaitoa.

Tässä kirjoituksessa kerron esimerkkejä, mihin käyttää ylijäänyt munamaito. Annan reseptejä ja linkkejä. Ylimääräinen munamaito voi olla jäänyt esimerkiksi makaronilaatikon, perunalaatikon tai riisilaatikon tekemisestä, ja sopii käytettäväksi niihin kaikkiin. Periaatteessa kaikkiin niihin ruokiin, joihin sopii toisiinsa sekoitetut kananmuna ja maito, sopii myös ylijäänyt munamaito.

Pelkkä reseptilista ylijääneen munamaidon hyödyntämisestä täällä.

Siirry kohtaan: Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Käytännössä ylijääneen munamaidon soveltuvuus eri ruokiin riippuu siitä, onko munamaito maustettu. Jos munamaidossa on suolan lisäksi muita mausteita, käyttäisin kyseistä jämämunamaitoa vain suolaisiin ruokiin kuten laatikkoruuat, suolaiset letut/vohvelit/pannukakku/köyhät ritarit, uunimunakas sekä mureke- ja leipätaikinat. Jos munamaidossa on mausteena vain suolaa, käyttötapamahdollisuudet riippuvat suolan määrästä. Jos suolaa on niin paljon, että se maistuu munamaidossa, voisin käyttää kyseistä munamaitoa edellä mainittujen lisäksi makeisiin kypsennettäviin ruokiin kuten leipä-/pullavanukas, makeat letut/vohvelit/pannukakku/köyhät ritarit sekä munavelli. Jos munamaito on suolatonta tai siinä on suolaaa vain niin vähän, että se ei siinä maistu, sillä voidaan korvata osa maidosta kuumentamattomissa kylmänä nautittavissa maitopohjaisissa juomissa ja ruuissa, kuten kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli ja murojen/myslin kanssa. Vaniljakastikkeeseen voi käyttää suolatonta munamaitoa laimentamatta.

Yleisesti ottaen ylijäämä munamaitoa voidaan käyttää monen erilaisen taikinan nesteenä. Kun vain huomioi munamaidon mahdolliset mausteet, munamaitoa voi käyttää nesteenä ainakin lihamureke- tai leipätaikinoissa yms.

Munamaidoissa ei ole kaikissa sama kananmunien ja maidon suhde. Yksi yleinen munien ja maidon suhde munamaidoissa on 1:2, eli 1 kananmuna 2 desilitraa maitoa kohden. 1:2-munamaito on myös Iltasanomien suositus makaronilaatikkoon. Muita yleisiä munamaitoja ovat ainakin 1:3, 2:5, 3:5, 3:7, 3:8 ja 3:10. Alla on esimerkkejä munamaitomääristä, joilla voidaan korvata kaikki reseptin kananmunat ja maito.

Kun munamaidolla halutaan korvata reseptin kananmunat ja maito tai osa niistä, on hyödyllistä tietää, kuinka suuri määrä munamaitoa sisältää yhden kananmunan ja paljonko maitoa kyseinen munamaitomäärä sisältää. Määriä on alla olevassa taulukossa.

Munien ja maidon suhde Paljonko munamaitoa sisältää yhden munan Paljonko maitoa siinä määrässä
1:2 2 ½ dl (260 g) 2 dl
1:3 3 ½ dl (360 g) 3 dl
2:5 3 dl (310 g) 2 ½ dl
3:5 2 1⁄4 dl (225 g) 1 2⁄3 dl
3:7 3 dl (290 g) 2 1⁄3 dl
3:8 3 ½ dl (350 g) 2 2⁄3 dl
3:10 4 dl (400 g) 3 1⁄3 dl

Reseptejä

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Letut

7 ​34 dl 1:2-munamaitoa (780 g) TAI 3 ½ dl 1:3-munamaitoa (360 g) + 2 kananmunaa TAI 6 34 dl 3:5-munamaitoa + 1 dl maitoa TAI 3 kananmunaa + 6 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja (195 g)

1 rkl sokeria, jos haluaa makeita lettuja

1 tl suolaa, jos munamaidossa ei ole jo

paistamiseen voita tai muuta rasvaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinaksi. Anna turvota puoli tuntia. Paista tavallisella paistinpannulla tai lettupannulla rasvassa molemmin puolin ruskeiksi. Tarjoa suolaisten tai makeiden täytteiden kanssa. Jos munamaidossa oli muita mausteita kuin suolaa, kannattaa tarjota vain niihin mausteisiin sopivien suolaisten täytteiden kanssa ja jättää silloin taikinasta sokeri pois.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Pannukakku

1 l 2 dl 2:5-munamaitoa (1240 g) TAI 1 l 1:2-munamaitoa + 2 dl maitoa TAI 7 dl 1:3-munamaitoa + 1 kananmuna TAI 4 kananmunaa + 1 l maitoa

5 ½ dl vehnäjauhoja (360 g)

1 tl suolaa, jos munamaidossa ei ole jo

1 rkl sokeria, jos haluaa makean pannukakun

100 g sulatettua voita

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna turvota puoli tuntia. Kaada taikina voidellulle tai leivinpaperoidulle uunipellille. Paista ensin 250-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia, sitten laske uunin lämpö 225 asteeseen ja paista vielä noin 13 minuuttia, tai kunnes pinta on ruskistunut. Tarjoa suolaisten tai makeiden täytteiden kanssa. Jos munamaidossa oli muita mausteita kuin suolaa, kannattaa tarjota niihin mausteisiin sopivien suolaisten täytteiden kanssa ja silloin jättää taikinasta sokeri pois.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Vohvelit

5 14 dl 1:2-munamaitoa (520 g) TAI 2 kananmunaa + 4 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja (195 g)

½ tl leivinjauhetta

3/4 tl suolaa, jos munamaidossa ei ole jo suolaa

2 rkl öljyä tai sulatettua voita

paistamiseen voita tai muuta rasvaa

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos munamaitoon. Sekoita mukaan suola ja rasva. Anna turvota 15 minuuttia. Paista vohveliraudalla rasvassa ohuita vohveleita. Tarjoa suolaisten tai makeiden täytteiden kanssa. Jos munamaidossa oli muita mausteita kuin suolaa, kannattaa tarjota niihin mausteisiin sopivien suolaisten täytteiden kanssa.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Köyhät ritarit

2½ dl 1:2-munamaitoa (260 g) TAI 2 1⁄4 dl 3:5-munamaitoa + 1⁄3 dl maitoa TAI 1 kananmuna + 2 dl maitoa

1 dl vaniljasokeria tai vaniljauutetta, jos haluaa makeita köyhiä ritareita

12 viipaletta kuivahtanutta leipää tai pullaa (makeisiin köyhiin ritareihin vaaleaa leipää tai pullaa, suolaisiin köyhiin ritareihin käy kaikki leivät muttei pulla)

paistamiseen voita tai muuta rasvaa

Sekoita munamaitoon vaniljajutut, jos teet makeita köyhiä ritareita. Jos munamaidossa on muita mausteita kuin suolaa, kannattaa tehdä suolaisia köyhiä ritareita ja tarjota niihin mausteisiin sopivien suolaisten täytteiden kanssa.

Kasta pulla- tai leipäviipaleet munamaidossa. Paista rasvassa ruskeiksi molemmin puolin. Tarjoa suolaisten tai makeiden täytteiden kanssa lettujen/vohveleiden/pannukakun tapaan.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Leipävanukas tai pullavanukas

6 14 dl 2:5-munamaitoa (620 g) TAI 5 dl 1:2-munamaitoa + 1 dl maitoa TAI 4 ½ dl 3:5-munamaitoa + 1 23 dl maitoa TAI 6 dl 3:7-munamaitoa + 13 dl maitoa TAI 2 munaa + 5 dl maitoa

8-10 viipaletta vaaleaa leipää (tai pullaa, jos tekee makean version)

hilloa, jos haluaa makean version (suolaiseen versioon hillon sijaan esim. kinkkua/pekonia/makkaraa + juustoraastetta)

Jos munamaidossa on muita mausteita kuin suolaa, kannattaa tehdä suolainen leipävanukas ja käyttää siihen niihin mausteisiin sopivia suolaisia täytteitä. Jos taas haluaa tehdä suolaisen version, mutta munamaidossa ei ole suolaa eikä mausteita, kannattaa lisätä munamaitoon suolaa esim. ½ tl.

Kasta leipä- tai pullaviipaleet munamaitoon. Lado ne voideltuun uunivuokaan. Makeassa versiossa peitä viipaleet hillolla, suolaisessa versiossa suolaisilla täytteillä. Lado leipäviipaleita ja täytteitä kerroksittain niin, että päällimmäiseksi tulee leipäkerros. Kaada loppu munamaito päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Pinaattiletut

6 14 dl 2:5-munamaitoa (620 g) TAI 5 dl 1:2-munamaitoa + 1 dl maitoa TAI 4 ½ dl 3:5-munamaitoa + 1 23 dl maitoa TAI 6 dl 3:7-munamaitoa + 13 dl maitoa TAI 2 munaa + 5 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja (195 g)

1 tl suolaa, jos munamaidossa ei ole jo suolaa

150 g pakastepinaattia sulatettuna

1 rkl öljyä tai sulatettua voita

paistamiseen voita tai muuta rasvaa

Sekoita munamaitoon vehnäjauhot, suola, pinaatti ja rasva. Anna turvota puoli tuntia. Paista letuiksi rasvassa lettupannulla tai tavallisella paistinpannulla.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Porkkanaletut

6 34 dl 3:5-munamaitoa (680 g) TAI 6 dl 2:5-munamaitoa + 1 muna TAI 3 munaa + 5 dl maitoa

200 g porkkanoita tai 150 g porkkanaraastetta

3 dl vehnäjauhoja (195 g)

½ dl sulatettua voita

½ tl suolaa, jos munamaidossa ei ole jo suolaa

1/4 tl muskottipähkinää

Kuori porkkanat ja raasta ne. Sekoita munamaitoon kaikki ainekset. Anna turvota 15-30 minuuttia. Sekoita taikina vielä tasaiseksi ennen paistamista. Paista voissa tai muussa rasvassa lettupannulla tai tavallisella pannulla. Voi tarjota sellaisenaan tai suolaisten tai makeiden täytteiden kanssa, mutta ota huomioon munamaitoon käytetyt mausteet.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Vaniljakastike

Vaniljakastikkeeseen käytettävän ylijääneen munamaidon kannattaa olla suolatonta mausteetonta.

3 ½ dl 1:3-munamaitoa (360 g) TAI 2 ½ dl 1:2-munamaitoa + 1 dl maitoa TAI 3 dl 2:5-munamaitoa + ½ dl maitoa TAI 2 1⁄4 dl 3:5-munamaitoa + 1 1⁄3 dl maitoa TAI 3 dl 3:7-munamaitoa + 2⁄3 dl maitoa TAI 3 ½ dl 3:8-munamaitoa + 1⁄3 dl maitoa TAI 1 muna + 3 dl maitoa

2 rkl sokeria

1 rkl perunajauhoja

1 tl vaniljasokeria tai vaniljauutetta

Sekoita hyvin kattilassa kaikki aineet paitsi vaniljasokeri. Kuumenna seosta liedellä koko ajan pohjia myöten sekoittaen, kunnes sakenee. Siirrä sitten kattila heti pois levyltä, sillä liian kauan keitettynä vaniljakastike paksuuntuu vanukkaan näköiseksi. Sekoita lopussa mukaan vaniljasokeri tai vaniljauute. Jäähdytä, ja tarjoa kylmänä jälkiruokien kanssa. Sopii esim. marja-/hedelmäpiirakan, mutakakun tai hedelmäsalaatin kanssa.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Uunimunakas

3 34 dl 1:2-munamaitoa + 9 munaa TAI 3 ½ dl 1:3-munamaitoa + 9 munaa TAI 3 dl 2:5-munamaitoa + 9 munaa TAI 3 ½ dl 3:5-munamaitoa + 9 munaa TAI 3 ½ dl 3:7-munamaitoa + 9 munaa TAI 3 ½ dl 3:8-munamaitoa + 9 munaa TAI 3 dl 3:10-munamaitoa + 10 munaa TAI 10-12 munaa + 2½-3 dl nestettä

1 tl suolaa tai vähemmän, jos munamaidossa on jo suolaa

150 g sattumia: esim. kinkkua/makkaraa/kypsää lihaa tai paistettuja sieniä/kasviksia suupaloina

100-200 g raastettua juustoa

Sekoita munat, nesteet ja mausteet kulhossa. Voitele tai leivinpaperoi noin 25 x 30 cm uunivuoka. Ripottele sen pohjalle sattumat. Ripottele pinnalle juustoraaste. Kaada munaseos päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia, tai kunnes pinta on saanut väriä.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Munalaatikko

Tämä resepti on alun perin vuoden 1909 keittokirjasta Kotiruoka. Se on vähän niin kuin makaronilaatikko, mutta ilman makaronia ja lihaa. Se muistuttaa myös uunimunakasta, mutta sisältää enemmän nestettä suhteessa munien määrään.

5 ½ dl 1:2-munamaitoa + 2 munaa + 1 dl kuohukermaa TAI 3 ½ dl 1:3-munamaitoa + 3 munaa + 2 dl kuohukermaa TAI 3 dl 2:5-munamaitoa + 3 munaa + 2½ dl kuohukermaa TAI 4 ½ dl 3:5-munamaitoa + 2 munaa + 1 2⁄3 dl kuohukermaa TAI 3 dl 3:7-munamaitoa + 3 munaa + 2 2⁄3 dl kuohukermaa TAI 3 ½ dl 3:8-munamaitoa + 3 munaa + 2 1⁄3 dl kuohukermaa TAI 4 dl 3:10-munamaitoa + 3 munaa + 1 2⁄3 dl kuohukermaa TAI 4 munaa + 5 dl maito-kermasekoitusta

suolaa, huomioiden munamaidon mahdollinen suola

(halutessa paketti pekonia paistettuna tai n. 100 g kinkkua/salamia/makkaraa – suupaloina)

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada voideltuun uunivuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin tunti, tai kunnes pinta on ruskistunut ja munaseos hyytynyt. Voi tarjota esim. muiden munaruokien tapaan, liha- tai kalaruokien lisäkkeenä tai kasviskeittojen (esim. pinaattikeitto, kasvissosekeitto) pinnalla palasina.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Munavelli

Tämäkin resepti on alun perin vuoden 1909 Kotiruoka-kirjasta.

2 ½ dl 1:2-munamaitoa + 8 dl maitoa TAI 3 ½ dl 1:3-munamaitoa + 7 dl maitoa TAI 3 dl 2:5-munamaitoa + 7 ½ dl maitoa TAI 2 1⁄4 dl 3:5-munamaitoa + 8 1⁄3 dl maitoa TAI 3 dl 3:7-munamaitoa + 7 2⁄3 dl maitoa TAI 3 ½ dl 3:8-munamaitoa + 7 1⁄3 dl maitoa TAI 4 dl 3:10-munamaitoa + 6 2⁄3 dl maitoa TAI 1 muna + 1 litra maitoa

1-1½ rkl vehnäjauhoja

1½ tl suolaa tai vähemmän riippuen munamaidon suolaisuudesta

½ tl sokeria

Vispilöi kaikki ainekset sekaisin. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes sakenee. Tarjoa suolaisten tai makeiden lisukkeiden kanssa, huomioiden munamaidon mahdolliset mausteet. Munavellin raaka-aineet ovat samat kuin lettutaikinassa, joten munavellin kanssa sopii samat suolaiset tai makeat lisukkeet kuin lettujen kanssa.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Strata

Strata on amerikkalainen aamiaisruoka, joka on kuin suolainen leipävanukas. Se on mainio käyttötapa kuivahtaneelle leivälle.

6 1⁄4 dl 1:2-munamaitoa + 5 munaa TAI 7 dl 1:3-munamaitoa + 4 munaa TAI 6 dl 2:5-munamaitoa + 4 munaa TAI 6 3⁄4 dl 3:5-munamaitoa + 3 munaa TAI 6 dl 3:7-munamaitoa + 4 munaa TAI 7 dl 3:8-munamaitoa + 4 munaa TAI 6 munaa + 5 dl maitoa

1 limppu (kuivahtanutta) leipää kuutioituna (n. 400-500 g)

n. 400-500 g makkaraa

100-150 g juustoraastetta

suolaa, huomioi munamaidon suolaisuus

Asettele leipäkuutiot voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle makkarakuutiot ja juustoraaste. Sekoita keskenään munamaidon ainekset, kaada vuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin yöksi. Paista 180-asteisen uunin keskitasolla 30-35 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja munaseos hyytynyt.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa

Munamaidoista näihin sopii vain mausteeton munamaito, jossa voi olla suolaa sen verran vähän, että se ei siinä maistu. Korvaa korkeintaan puolet maidosta munamaidolla, ja jatka tavalliseen tapaan.

Siirry kohtaan: Alku, Letut, Pannukakku, Vohvelit, Köyhät ritarit, Leipävanukas tai pullavanukas, Pinaattiletut, Porkkanaletut, Vaniljakastike, Uunimunakas, Munalaatikko, Munavelli, Strata, Kylmä kaakao, pirtelö, smoothie, penkkivelli tai murojen/myslin kanssa; Linkkejä

Linkkejä

Alla on linkkejä tästä blogista löytyviin ruokiin, joissa käytetään kananmunia ja maitoa toisiinsa sekoitettuina.

Alla on linkit muihin ruokahävikkiin liittyviin kirjoituksiini.

Vastaa