Ruotsalaistyylinen makaronilaatikko eli kinkku-makaronilaatikko

Siirry reseptiin

Eilen keitin tarkoituksella iso määrän makaronia: https://ruokaideat.com/2019/05/31/makaronia-jauhelihapihveja-tomaattia-ja-kurkkua/

… jotta olisi taas jokin oikotie tai lähtökohta tämän päivän ruokailuun. Katselin jääkaapissani olevien tuotteiden päiväyksiä: kaksi kinkkupakettia ylihuomenna, maitopurkki ostettu eilen -30%-laputettuna. Kananmunissa parasta ennen -päiväys oli mennyt 27.5. eli viisi päivää sitten (kananmunat upotin veteen ennen käyttöä ja käytin, koska ne vielä upposivat eivätkä kelluneet). Lisäksi jääkaapissa oli vielä kannikka Oltermanni Cheddar -juustosta, joka ei näyttänyt sellaisenaan kuluvan. Ratkaisu tuntui selvältä: ruotsalaistyylinen makaronilaatikko.

Otin lähtökohdaksi tämän reseptin, jolla olen ennenkin tehnyt: https://www.kungsornen.se/recept/pasta/pastagratang/klassisk-makaronilada/

Ennenkin olen tehnyt tuolla reseptillä juuri aiempana päivänä keitetyistä makaroneista, joten muistin aiemmista selvittelyistä, että tuo 5½ dl makaronia raakana tarkoittaa noin 11 dl kypsänä. Minulla oli nyt kypsänä suunnilleen kaksinkertainen määrä, joten tuplasin ja muunsin reseptin tällaiseksi: 1 kg kypsää makaronia, 300 g kinkkua (alkuperäisohjeen mukaan pitäisi tulla 400 g, mutta minulla oli 300 g), 2 pientä sipulia, 2 rkl voita, 6 kananmunaa, 8 dl täysmaitoa, 230 g juustoraastetta (alkuperäisohjeen mukaan pitäisi tulla 200 g, mutta tuon verran minulla oli, ja halusin käyttää kaiken) ja 1.5 teelusikkaa suolaa. Tällä tuplatulla reseptillä paistoaika oli 1 tunti 200 asteessa uunin keskitasolla.

Alkuperäisohjeessa on myös vähän muskottia, mutta minä jätin sen nyt pois. Minulla ei ollut nyt valmiiksijauhettua muskottia, vaan vain kokonaisia ulkomaisesta nettikaupasta tilattuja, joita en jaksanut alkaa raastamaan. Vastajauhettu muskotti tuoksuu ja maistuu mielestäni samalta kuin muistan lapsuuden colapullokarkkien maun olleen. En nyt kaivannut sitä makua makaronilaatikkoon.

Tiskien säästämiseksi tein nämä toimenpiteet: ensin kaadoin kattilasta kaikki makaronit siihen voideltuun isoon uunivuokaan, jossa aioin joka tapauksessa laatikon paistaa. Sipulisilput ja pilkotut kinkut kuullotin voissa siinä samassa tyhjennetyssä kattilassa, johon kuullotuksen jälkeen lisäsin makaronit takaisin, ja sekoitin ainekset sekaisin siinä. Juustoraasteetkin yritin sekoittaa mukaan samassa kattilassa, mutta kattila tuli jo liian täyteen, joten kaadoin kattilan sisällön ja juustoraasteet uunivuokaan, ja sekoitin siinä. Munamaidon ainekset eli munat, maidon ja 1.5 tl suolaa sekoitin sitten siinä tyhjennetyssä kattilassa, ja kaadoin makaroniseoksen päälle uunivuokaan. Alla vasemmassa kuvassa on ennen paistoa ja kahdessa oikeanpuolimmaisessa kuvassa paiston jälkeen:

Rakenne ja ruskistuminen olivat hyviä ja onnistuneita. Parasta oli se ruskistunut mukavan suolaiselta maistuva maukas pinta. Syödessäni tajusin tehneeni virheen pääraaka-aineen kohdalla: käytin tummia makaroneja. Makaronien tumma maku eli hiivaleipäjauhon maku oli liian hallitseva tässä lopputuloksessa, jonka olisi pitänyt olla pehmeän maitoisen ja neutraalin makuinen, jossa siellä täällä vähän kinkkupalasia suolaksi. Kananmunaahan tässä ruotsalaisessa makaronilaatikossa on suhteessa maitoon selvästi enemmän kuin suomalaisessa makaronilaatikossa, minkä nyt vähän huomaa maussa ja kiinteämmässä rakenteessa, mutta se ei ole huono asia.

Tämä olisi varmaan ollut hyvä ruoka, jos olisin käyttänyt vaaleita makaroneja, niin kuin ohjeessa oli. Nyt se makaronilaatikon perusidea jäi vähän tässä puuttumaan, kun tumma makaroni olikin liian hallitseva maku. Tummia ne makaronit tällä erää olivat siksi, koska eilen jauhelihapihvien kanssa halusin juuri tummaa makaronia, ja siinä kombinaatiossa ne toimivat hyvin. Mutta jatkossa taidan maitopohjaisiin pastaruokiin käyttää vain vaaleita pastalaatuja, ja säästää tummemmat pastalaadut voimakkaamman makuisiin ruokiin. Näille tämänkertaisille keitetyille tummille makaroneille parempi käyttötarkoitus olisi varmasti ollut jokin tomaattikastikepohjainen uuniruoka, jonkalaista alunperin ajattelinkin, kunnes huomasin vanhenevat kinkut, juustot, munat ja maidot, jotka halusin käyttää pois ennen pilaantumista. Silti, tämäkin makaronilaatikko varmasti tulee ajan mittaan syödyksi pakastimesta, sillä on siellä tällä hetkellä huonommankin makuisia ruokia, mutta paljon parempi tämä olisi ollut vaaleilla makaroneilla. Koitanpa muistaa tämän asian jatkossa.

Kinkku-makaronilaatikko (sopii myös pakastettavaksi)

1 kg kypsää vaaleaa makaronia TAI keitä 500 g raakaa makaronia kypsäksi

300 g kinkkua (mieluiten savukinkkua) pilkottuna

2 pientä sipulia TAI 1 tavallisen kokoinen sipuli TAI 1 tl sipulijauhetta

2 rkl voita sipulin paistamiseen

6 kananmunaa

8 dl täysmaitoa

200 g juustoraastetta

1½ tl suolaa

Silppua sipuli ja kuullota se voissa läpikuultavaksi (tai käytä sipulijauhetta sekoittamalla se munamaitoon). Voitele uunivuoka. Sekoita siinä keskenään kypsä makaroni ja kinkkupalat. Sekoita kulhossa keskenään kananmunat, maito ja suola. Sekoita mukaan juustoraaste. Kaada seos makaroni-kinkkuseoksen päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta on ruskistunut (noin 1 tunti).

Vastaa