Makaronia, jauhelihapihvejä, tomaattia ja kurkkua

Eilen kirjoitin blogipostauksen viljasorsa-ateriasta: https://ruokaideat.com/2019/05/30/viljasorsaa-paahdettua-perunaa-paistinkastiketta-ja-salaattia/

Kuten siinä tuumailin tekeväni, käytin loput paistinkastikkeet jauhelihapihvitaikinan nesteeksi. Tein juuri niin kuin eilisessä postauksessa kirjoitin, muuttamatta mitään. Tältä se koko satsi sitten näytti:

Maku oli oikein hyvä. Paistinkastike toimi umami-buustina niin kuin oli tarkoituskin. Jälkimaussa ehkä aavistin häivähdyksen sitä laakerinlehden makua, jota siinä paistinkastikkeessa on, mutta jota jauhelihapihveissä ei yleensä ole. Hyvin toimi silti. Siivilöidyt paistinrasvat pohjasakkaa lukuun ottamatta sekoitin kypsien makaronien joukkoon, samoin hiukan makaronien keitinvettä emulgoimaan. Tällä tapaa makaroneihinkin tulee kivaa umamia ja kastikemaisuutta, jolloin en kaipaa erillistä kastiketta.

Jääkaapissa jäähtyneet loput jauhelihapihvit pakastin näin:

Uunivuoan pohjalla on kerros leivinpaperia ja jauhelihapihvejä. Niiden päällä uusi kerros leivinpaperia ja jauhelihapihvejä. Niiden päällä taas uusi kerros leivinpaperia ja jauhelihapihvejä, kunnes kaikki jauhelihapihvit on käytetty. Lopuksi vielä kelmua koko homman päälle ja pakkaseen. Huomenna tai milloin nyt jaksankaan, siirrän pakastuneet jauhelihapihvit pakastepussiin. Tämän päivän loput makaronit taas suunnittelen jatkojalostavani jonkinlaiseen uunivuokaruokaan, josta aion pakastaa loput annospaloina.

Lisäys seuraavana päivänä:

Alla olevassa kuvassa jäätyneet jauhelihapihvit siirrettynä pakastepussiin.

Makaronia ja jauhelihapihvejä

Jauhelihapihvit: (voi moninkertaistaa annoksen ja pakastaa ylimääräiset)

400 g sika-nautajauhelihaa

½ dl korppujauhoa

1 dl nestettä, joka voi olla esim. paistinkastikkeen/paistoliemen jämät, tai esim. maitoa, kermaviiliä tai kermaa

1 kananmuna

1 tl sipulijauhetta

noin 1 tl suolaa riippuen nesteen suolaisuudesta (itse käytän tähän määrään 6 maustemittaa eli 1 1/5 tl)

(halutessa muita mausteita)

paistamiseen voita tai muuta rasvaa

Sekoita keskenään mausteet, neste ja kananmuna (hyvä tähän on kierrevispilä). Sekoita mukaan korppujauhot, ja jätä turpoamaan noin vartiksi. Sekoita käsin mukaan jauheliha. Muotoile seos jauhelihapihveiksi (tai halutessa lihapulliksi tai kebakoiksi). Ruskista pinnat pannulla tai muussa rasvassa. Loppukypsennä uunissa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Makaronit:

400 g makaronia (voi olla vaaleaa tai tummaa)

2 litraa vettä

20 g merisuolaa eli reilu ruokalusikallinen

Kiehauta vesi. Sekoita siihen suola. Sekoita mukaan makaronit, ja keitä kovalla lämmöllä pakkauksen ohjeen mukainen aika, noin 8 minuuttia. Kaada keitinvesi pois, mutta ota mielellään vähän (esim. 1 dl) siitä talteen. Maunantajaksi makaroneihin voi sekoittaa jauhelihapihvien siivilöidyt paistorasvat, jotka saa pysymään tasaisemmin makaronien seassa, jos mukaan sekoittaa myös vähän makaronien keitinvettä. Paistorasvan sijaan voi käyttää makaronien mehevöittämiseen myös esim. öljyä. (Rasvatuille makaroneille ja jauhelihapihveille en kaipaa erillistä kastiketta.)

Vastaa