Ruokaa tähteistä: ylijäänyt lohi, savukala ja muu kypsä kala

Tähteeksi jäänyt uunilohi.

Tässä kirjoituksessa kerron, miten hyödyntää tähteeksi jäänyt kypsä kala. Kyseessä voi olla minkä tahansa kypsän kalan tähteet: esimerkiksi uunilohen jämät, lohiperhosen loput, tähteeksi jäänyt paistettu kala, savulohen tai muun savukalan tähteet. Luettelen yleisluontoisia tapoja uusiokäyttää kalan jämät sekä annan reseptejä ja blogilinkkejä. Niistä löytyy paljon esimerkkejä, mitä tehdä kypsän kalan tähteistä. Resepteihin ei ole kuitenkaan pakko käyttää juuri jämäkalaa, vaan ne voi yhtä hyvin tehdä esim. varta vasten ostetusta savukalasta kuten savustetusta lohesta. Tähteeksi jäänyt kala on usein hyvää sellaisenaan hyvän kylmän kastikkeen ja perunalisäkkeen kanssa.

Pelkkä reseptilista kypsän kalan hyödyntämisestä täällä.

Kypsää nahatonta ja ruodotonta kalaa voidaan käyttää moniin samoihin ruokiin kuin tähteeksi jäänyttä lihaa ja kanaa. Sellaisia käyttötarkoituksia löytyy kirjoituksestani Tähteiden jatkojalostus: kypsät lihat, kanat ja kalat:

Siirry kohtaan: Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Kypsän ylijäämäkalan jatkojalostuksessa on merkitystä sillä, onko kala nahatonta ja ruodotonta vai nahkoineen ja ruotoineen syötävää (kuten silakka ja muikku). Lisäksi on olennaista, onko kala leivitettyä. Nahalliset ja/tai leivitetyt kalan jämät eivät mielestäni sovi sellaisiin nestepitoisiin ruokiin, joissa pinta ehtisi imeä nestettä ja vetistyä. Nahallisten/leivitettyjen kalan tähteiden uudelleenlämmitys on mielestäni parasta tehdä uunissa 200 asteessa, jotta pinnan rapeutta ei menetetä. Ne sopivat mielestäni parhaiten käsin syötäviin ruokiin sekä lautasella erikseen lisättävien lisäkkeiden kanssa. Käsin syötävistä ruuista ne sopivat mielestäni esimerkiksi tortilloiden, tacojen, voileipien, hampurilaisten, pitaleipien ja rieskojen täytteiksi niin, että lopputulosta ei seisoteta, vaan nautitaan heti. Edellispäivän nahalliset ja/tai leivitetyt kalat sopivat mielestäni myös uudelleen uunissa lämmitettyinä eri lisäkkeiden kanssa kuin alun perin. Esimerkiksi jos edellisenä päivänä niitä tarjottiin perunamuusin kanssa eikä sama innosta heti uudestaan, seuraavana päivänä voi tarjota vaikkapa lohkoperunoiden ja kermaviilikastikkeen kanssa.

Nahaton ja ruodoton leivittämätön kypsä kala käy edellisten lisäksi monen muunkinlaisiin ruokiin. Sitä voi käyttää uuniruuan osana, keitossa, pizzan täytteenä, pastan/riisin/perunan kastikkeessa, suolaisen pannukakun täytteessä, suolaisten lettujen täytteessä, uunimunakkaassa tai munakkaan täytteessä, suolaisen piirakan/pasteijan ainesosana, pyttipannu– ja wok-tyyppisissä ruuissa sekä salaatissa, kuten esimerkiksi kala-riisisalaatti. Sellaisenaan syötynä uudelleenlämmitettynä uusien lisukkeiden kanssa toimii usein myös.

Kypsä kala ei aina sovi mikrolämmitykseen, vaan mikrolämmitettynä se voi alkaa haista epämiellyttävältä. Kypsää kalaa voi syödä myös kylmänä, mutta jos sen haluaa syödä lämpimänä, se kannattaa lämmittää mieluiten uunissa (200 asteessa) tai muihin aineksiin sekoitettuna. Kattilassa tai pannulla tehtäviin ruokiin kypsä kala kannattaa lisätä vasta aivan lopussa ja mieluiten isoina paloina, jotta se hajoaa mahdollisimman vähän. Kypsän kalan lisäämisen jälkeen astia kannattaa heti siirtää pois keittolevyltä.

Kypsän kalan säilyvyyttä jääkaapissa voidaan parantaa kaatamalla kypsän kalan päälle öljyä niin, että kala peittyy. Öljy hidastaa sekä kalan kuivumista että härskiintymistä, koska silloin kala on vähemmän kosketuksissa ilman kanssa. Kyseisen niksin olen lukenut täältä: https://www.bonappetit.com/story/what-to-do-with-leftover-fish# Yleisenä ohjenuorana kuitenkin pidän, että pyrin käyttämään ylijääneet kypsät kalat pois jääkaapista kolmen päivän kuluessa.

Kypsä nahaton ruodoton kala sopii käytettäväksi samaan tapaan kuin tonnikala tai muu kypsä säilykekala. Niinpä tonnikalaresepteissä voi vaihtaa tonnikalan tilalle tähteeksi jääneen kypsän nahattoman ruodottoman kalan – ja jämäkalaresepteissä voi vaihtaa kypsän nahattoman ruodottoman kalan tilalle tonnikalan (tai muun kypsän nahattoman ruodottoman säilykekalan).

Jos kala on valmistettu kokonaisena muulla tavalla kuin keittämällä, siitä voi vielä keittää hyvän kalaliemen. Kypsästä kokonaisesta kalasta voi ottaa lihat erilleen ja keittää (melkein kaikki) loput liemeksi. Jos kalassa on paikoillaan silmät ja kidukset, ne kannattaa ottaa pois ennen liemeksi keittämistä, koska niistä voi tulla kitkerää makua liemeen. Muut kalan osat käyvät liemeen niin kypsänä kuin raakanakin. Kalaliemen keitän raa’asta ja kypsästä kalasta samalla tavalla: Laitan kattilaan kalan pään ilman silmiä ja kiduksia, ruodot, nahkat ja hännän (tai mitä niistä sattuu olemaan). Peitän kylmällä vedellä, ja lisään vähän suolaa (½ tl per litra vettä). Kiehautan, kuorin vaahdon pois. Laitan kannen päälle, käännän hellan levyn pienimmälle ei-nollalle ja keitän 20-30 minuuttia, sitten siivilöin. Oli liemi sitten keitetty raa’asta tai kypsästä kalasta tai yhdistelmästä molempia, käytän lopputuloksena syntyvää lientä kaikkeen, mihin sopii kalaliemi, kuten vaikkapa kalakeitto, kala-pastavuoka tai kastike kalalle. Ylimääräiset liemet säilytän pakastimessa. Kalaliemeen käy myös kaupasta ostettu savusiika tai muu kokonainen savustettu kala.

Nahattomasta ja ruodottomasta kypsästä kalasta suosittelen erityisesti kalapihvejä. Kypsä kala on helppo hienontaa niitä varten haarukalla. Jos kypsää ylijäänyttä kalaa ei ole paljon, voi jatkaa tonnikalalla. Kalapihvit voi tehdä myös pelkästä tonnikalasta, ja kyseinen resepti onkin alun perin nimellä Tonnikalapihvit Kati Jaakosen kirjasta Kotiruokaa. Alla on kuva kyseisellä ohjeella tehdyistä kalapihveistä, joissa kala oli pakasteseitiä. Kuvan aterialla söin niitä makaronien ja uunijuuresten kanssa, mutta hyvin kalapihvien kanssa sopisi myös perunamuusi ja kermaviilikastike.

Kalapihvit kypsästä kalasta. Samat pihvit sopivat myös hampurilaisen väliin.

Kalapihvien ohjeeseen voi halutessa lisätä thaimaalaisia makuja. Silloin tulee thaimalaaisia kalapihvejä, joiden ohje on alla.

Thaimaalaiset kalapihvit kypsästä kalasta

Thai-kalapihvit

300 g kypsää nahatonta ruodotonta kalaa

1 dl korppujauhoja

2 dl kookosmaitoa

2 kananmunaa

2 rkl kalakastiketta

2 punaista chiliä (ilman siemeniä, jos ei tykkää kovin tulisesta)

2 valkosipulin kynttä

10 limenlehteä TAI 1 limen kuori raastettuna

2 rkl tuoretta korianteria

100 g (pakastettuja) vihreitä papuja pieniksi pilkottuina

(maapähkinä)öljyä paistamiseen

Pilko pieneksi chili, valkosipuli, limenlehdet ja korianteri. Sekoita kookosmaitoon kananmunat. Sekoita mukaan kalakastike, chili, valkosipuli, limenlehdet ja korianteri. Sekoita joukkoon korppujauhot, ja anna turvota muutama minuutti.

Sillä aikaa hienonna kala haarukalla. Lisää korppujauhoseokseen kala ja vihreät pavut. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kuumenna lettupannu. Laita sen koloihin öljyä. Nosta lusikalla taikinaa koloihin, ja madalla taikinaklöntit lusikalla. Paista molemmin puolin ruskeiksi.

Thai-kalapihvien kanssa sopii riisi ja kookoskastike. Yksi ohje kookoskastikkeelle on täällä: https://anna.fi/reseptit/thai-kalapihvit-ja-kookoskastike Kyseinen ohje sopii tämän thai-kalapihviohjeen kanssa erityisen hyvin yhteen siksikin, koska neljän desilitran kookosmaitopurkin saa kulumaan tähän ateriaan kokonaan: 2 dl pihveihin, 2 dl kastikkeeseen.

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Kalasalaatti kypsästä kalasta

Kalasalaatti

kypsää nahatonta ruodotonta kalaa

salaatin lehtiä

jotain makeaa hedelmää tai marjaa esim. viinirypäle/persikka/appelsiini/omena/päärynä/persimon/mansikka/vesimeloni/banaani

halutessa muita oman maun mukaisia kasviksia mitä löytyy

halutessa tuoreita yrttejä

halutessa oman maun mukaisia juustoja mitä löytyy

halutessa (paahdettuja) pähkinöitä ja/tai siemeniä

kastiketta/kostuketta esimerkiksi jotain näistä: majoneesia, vinaigrettea, kermaviili-, jogurtti- tai smetanakastiketta, öljyä + sitruuna-/limemehua-/greippimehua – tai mitä tahansa täällä listatuista kylmistä kastikkeista

Pilko kiinteät ainekset suupaloiksi. Kokoa ne suoraan lautaselle, tai sekoita ensin kulhossa muut ainekset kalaa lukuun ottamatta ja tarjoa kala erikseen. Lisää kastike/kostuke annoksen päälle. Annoksen päälle voi halutessa lisätä myös suolaa ja/tai pippuria. Hyvä leipä sopii lisukkeeksi.

Silloin kun käytän kostukkeena öljyä ja sitruuna-/lime-/greippimehua, en mittaa niitä erikseen, vaan valutan vain öljyä annoksen päälle ja puristan päälle vähän sitrusmehua.

Yhden annoksen vinaigrettekastiketta teen sekoittamalla haarukalla pienessä kipossa 1 rkl öljyä + 1 tl viinietikkaa + 1 tl sokeria + 1 tl makeaa sinappia + ripaukset suolaa ja pippuria. Kun kastike on tasainen, kaadan sen annoksen päälle.

Kermaviili-, jogurtti- ja smetanakastikkeet teen yleensä sekoittamalla 2 dl paksua hapanmaitotuotetta, ½ tl suolaa, 1 tl sokeria sekä valinnaiset makuaineet. Kalasalaattiin makuaineiksi sopii esimerkiksi ½-1 sitruunan kuori raastettuna ja 1 tl sitruunamehua sekä lisäksi kourallinen tuoretta silputtua tilliä, persiljaa tai ruohosipulia, jos on. Kastikkeen kannattaa antaa tasaantua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoamista.

Alla on kuva lohisalaatista. Kuvassa olevan itse tehdyn ruisleipäsen resepti löytyy täältä. Kalasalaatin voi tehdä myös esimerkiksi riisipohjaisena kala-riisisalaattina.

Lohisalaatti, jossa lohen lisäksi jääsalaattia, säilykepäärynää, persiljaa, paprikaa, tomaattia ja kurkkua. Päällä suolaa, pippuria, öljyä ja verigreipin mehua. Lisänä itse tehty ruisleipänen.

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Kalatahna tähteeksi jääneestä kalasta

Kalatahna

kypsää nahatonta ruodotonta kalaa

jotain näistä tai yhdistelmä yhtä tai useampaa näistä (vähintään yhtä paljon kuin kalaa): tuorejuusto, majoneesi, kermaviili, smetana, creme fraiche, turkkilainen jogurtti

suolaa sen verran, että se maistuu

yhtä tai useampaa makuainetta: esimerkiksi tilliä, persiljaa, ruohosipulia, sitruunamehua, purjoa, valkosipulia tai valkosipulijauhetta, sipulijauhetta

musta- ja/tai valkopippuria

Riko kalan rakenne pienemmäksi haarukalla. Hienonna muut kiinteät ainekset. Sekoita kaikki ainekset keskenään niin, että seoksesta tulee suunnilleen tasainen. Anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia, mutta paranee, jos saa maustua yön yli.

Kalatahna sopii esimerkiksi leivän päälle sekä (uuni)perunan, pastan tai risoton kanssa. Jos kalatahnaan käyttää vähemmän kalaa kuin kastikemaisia aineksia, voi sekoittaa mukaan keitettyä jäähdettyä perunaa kuutioituna, pastaa tai riisiä. Silloin saa ruokaisan peruna-/pasta-/riisisalaatin. Kalatahnaa voi käyttää myös suolaisten lettujen, pannukakun, munakkaan, pitaleivän tai rieskan täytteenä. Kalatahna on hyvää myös suolakeksien päällä.

Savusiikatahnaa keitetyistä perunoista tehtyjen uuniperunoiden täytteenä.

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Kala-pestopasta tähteeksi jääneestä kalasta

Kala-pestopasta

vaaleaa pastaa

pestoa (voi olla kaupasta ostettua tai itse tehtyä)

kypsää nahatonta ruodotonta kalaa

halutessa raastettua parmesaania/pecorinoa/grada padanoa päälle

Keitä pasta kypsäksi suolatussa vedessä. Valuta kypsä pasta, mutta ota vähän keitinvettä talteen. Sekoita keskenään kypsää pastaa ja pestoa sellaisessa suhteessa, että kaikkeen pastaan osuu pestoa. Sekoita mukaan pestoa vielä vähän lisää, ja lisäksi vähän keitinvettä sen verran, että seos näyttää mehukkaalta. Sekoita lopussa mukaan kypsiä kalapaloja. Annoksen päälle voi halutessa raastaa parmesaania tai muuta hyvää juustoa. Nauti heti.

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Kermainen kala-riisivuoka ylijääneestä kalasta ja kypsästä riisistä

Kermainen kala-riisivuoka

kypsää nahatonta ruodotonta kalaa suupaloina

keitettyä riisiä noin tuplasti sen verran kuin kalaa

kuohukermaa sen verran, että riisi peittyy

suolaa noin 1 maustemitta per 1 dl kermaa

tuoretta tilliä sen verran, että sitä selvästi näkyy olevan

Voitele uunivuoka. Silppua tilli. Asettele uunivuokaan kerroksittain kypsää riisiä, kalapaloja ja tilliä niin, että alin ja päällimmäinen kerros on riisiä. Sekoita kermaan suola, ja kaada riisin päälle. Jos riisi ei aivan peittynyt kermalla, pinnalle voi ripotella juustoraastetta. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta on saanut väriä (n. 30-40 min).

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Kala-pastavuoka kypsän kalan jämistä

Kala-pastavuoka

140 g kypsää nahatonta ruodotonta kalaa suupaloina

350 g pennepastaa tai muuta pastaa

1 tölkki kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa

3/4 dl punaista pestoa

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

150 g mozzarellajuustoraastetta tai muuta juustoraastetta

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit kattilassa voissa tai öljyssä. Lisää pesto ja kuoritut tomaatit. Hauduta 10 minuuttia.

Keitä pasta kypsäksi suolatussa vedessä. Sekoita kypsä valutettu pasta kastikkeeseen. Sekoita mukaan kalapalat.

Levitä pastaseos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle juustoraaste.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta on saanut väriä (n. 20 min).

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Fish pie – englantilainen kala-perunamuusivuoka

Fish pie kalan tähteistä

300 g kypsää nahatonta ruodotonta kalaa

1 kg perunaa

reilu 4 dl täysmaitoa

50 g voita

25 g vehnäjauhoja

4 kevätsipulia TAI 1 purjo tai 1 sipuli

1 tl sinappia

puoli ruukkua ruohosipulia (n. 10 g)

kourallinen pakastemaissia

kourallinen pakasteherneitä

kourallinen raastettua cheddar-juustoa

Silppua kevätsipulit. Kuori ja paloittele perunat. Keitä perunat kypsiksi, kaada vesi pois. Muusaa perunat maidon ja voin kanssa.

Laita kattilaan 25 g voita, 25 g vehnäjauhoja ja silputut keväsipulit. Kuumenna sekoittaen, kunnes voi on sulanut. Kypsennä 1-2 minuuttia.

Kaada voi-vehnäjauhoseokseen vähitellen maito koko ajan kierrevispilällä sekoittaen. Kiehauta koko ajan pohjia myöten sekoittaen. Madalla lämpö pienimmälle ei-nollalle, ja keitä 3-4 minuuttia tai kunnes on paksuuntunut.

Ota kattila pois levyltä. Sekoita mukaan sinappi, ruohosipuli, maissi ja herneet.

Voitele uunivuoka. Levitä sen pohjalle kala suupaloina. Kaada kastike päälle. Lusikoi päälle perunamuusi. Ripottele päälle juustoraastetta.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta on saanut väriä (n. 20-25 min).

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Nopea kalacouscous tähteeksi jääneestä kalasta

Kalacouscous (2 annosta)

250 g kypsää nahatonta ruodotonta kalaa

2 dl couscousia

öljyä

200 g pakastettuja vihreitä papuja tai kesäkurpitsaa pilkottuina

2 punaista chililä, siemenet poistettuina ja hienonnettuina

4 kypsää tomaattia karkeasti pilkottuina

½-1 sitruunan tai limen mehu

kourallinen tuoretta korianteria pilkottuna

suolaa

mustapippuria

Kiehauta 2 dl vettä. Sekoita siihen suolaa ja couscous. Peita kannella tai lautasella. Anna turvota poissa kuumalta keittolevyltä 6 minuuttia tai pakkauksen ohjeen mukainen aika.

Kuumenna paistinpannulla öljyä. Lisää siihen vihreät pavut tai kesäkurpitsa sekä chili. Kuullota pari minuuttia.

Sekoita turvonneeseen couscousiin paistinpannun sisältö, pilkotut tomaatit, sitruunan tai limen mehu, korianteri, sekä reilulla kädellä suolaa ja pippuria.

Asettele kalapalat couscousin päälle. Valuta kalapalojen päälle öljyä. Nauti heti.

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Nopea kulhoruoka tähteeksi jääneestä kalasta

Kalakulho

kypsää nahatonta ruodotonta kalaa

kypsää riisiä, nuudelia, pastaa tai couscousia

kypsiä vihanneksia tai raakoja vihanneksia ohuina paloina

öljyä

kastike:

2 rkl soijakastiketta

1 rkl viinietikkaa

1 rkl sokeria

Asettele kiinteitä aineksia kulhoon tai lautaselle. Ainekset voivat olla lämpimiä tai kylmiä, sillä ei ole väliä. Valuta päälle öljyä. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja valuta kastiketta annoksen päälle (ei kaikkea kastiketta kerralla). Nauti heti. Säilytä ylijääneet kastikkeet jääkaapissa.

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Kalaa, perunaa jossain muodossa ja kylmää kastiketta

Kalaa, perunalisäkettä ja kastiketta

kypsää kalaa

lämmintä perunaa jossain maistuvassa muodossa: esimerkiksi perunamuusia, lohkoperunoita, ranskanperunoita, Annanperunoita, kermaperunoitaperunalisäkereseptejä täällä

jotain kalalle sopivaa kylmää kastiketta: esimerkiksi kermaviilikastiketta, aiolia, (yrtti)majoneesia, (tilli)pestoa, tartarkastikettakalalle sopivia kastikereseptejä täällä

Jos kala on leivitettyä ja/tai nahkoineen syötävää, lämmitä se uunissa. Asettele kalat leivinpaperin päälle pellille ja siirrä pelti kylmään uuniin. Säädä lämpö 200 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt 200 asteeseen, kalatkin ovat lämmenneet, jolloin ota ne pois uunista. Jos kala ei ole leivitettyä ja se on nahatonta ruodotonta, sitä ei tarvitse lämmittää.

Kokoa lautaselle kala, perunalisäke ja kastike. Nauti heti.

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Kalalaatikko kypsästä kalasta

Kalalaatikko

300 g kypsää nahatonta ruodotonta kalaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria

1 kg kiinteitä perunoita (15 keskikokoista)

1 sipuli

1 nippu tilliä

voita

Munamaito:

2 dl kuohukermaa

2 dl täysmaitoa

2 kananmunaa

1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

Tarjoiluun:

voisulaa tai ruskistettua voita

Ripottele kypsän kalan päälle sokeri ja (jos kala ei ole suolaista) suola. Anna maustua sillä aikaa, kun valmistelet muut vaiheet.

Kuori sipuli, ja hienonna se. Kuullota sipuli voissa.

Hienonna tilli. Sekoita munamaidon ainekset keskenään. Riko kypsä kala suupaloiksi.

Kuori perunat. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Hienonna tilli. Sekoita munamaidon ainekset keskenään.

Voitele iso laakea uunivuoka (n. 3 litran vetoinen). Lado vuoan pohjalle puolet perunaviipaleista. Lado päälle kalapalat, sipuli ja tilli. Kaada päälle puolet munamaidosta. Lado päälle loput perunaviipaleet. Kaada päälle loput munamaidosta. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 1½ tuntia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja päällimmäiset perunat ovat saaneet väriä.

Tarjoa voisulan tai ruskistetun voin kanssa. Voin ruskistaminen: Sulata voi keskilämmöllä pienessä paksupohjaisessa kattilassa. Voi ensin vaahtoaa, ja vaahdon laskeuduttua alkaa ruskistua. Heti voin ruskistuttua ota kattila pois levyltä, jotta voi ei pala.

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Kalatortilla tai -taco tähteeksi jääneestä kalasta

Kalatortilla tai -taco

kypsää kalaa

tortillan tai tacon kuoria

tacokastiketta (kaupasta ostettua tai itse tehtyä)

salaatin lehtiä

halutessa muita vihanneksia esim. kurkku-, paprika- ja tomaattiviipaleita

smetanaa tai majoneesia

halutessa juustoraastetta

Lämmitä tortilla- tai tacokuoret halutessasi. Leivitetyt ja/tai nahkoineen syötävät kalat kannattaa lämmittää 200-asteisessa uunissa. Leivittämättömiä ja nahattomia kaloja ei tarvitse lämmittää. Kokoa tortillaan tai tacoon alimmaiseksi kalaa, sen päälle muut kiinteät ainekset ja päällimmäisiksi kastikkeet. Nauti heti.

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Valkoinen pizza tähteeksi jääneestä kalasta

Valkoinen kalapizza

Pohja:

5 dl vehnäjauhoja

2 dl vettä

1 tl suolaa

1 pussi kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa (puolet 50 gramman paketista)

50 g sulatettua voita

Kastike:

2 purkkia (à 120 g) smetanaa tai creme fraichea

Täytteet:

150 g kypsää nahatonta ruodotonta kalaa

100 g raastettua parmesaania

Päälle:

öljyä

tuoreita yrttejä pilkotuina (esim. rucola, basilika, oregano, timjami)

Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota tuorehiiva siihen. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi 42-asteiseksi (kädenlämpöä kuumempi mutta ei kättä polttava) ja sekoita kuivahiiva jauhoihin. Sekoita suola jauhoihin tai veteen, kunhan jompaan kumpaan. Sekoita keskenään jauhot ja vesi. Jos seos vaikuttaa kuivalta, voi sekoittaa mukaan vähän lisääkin vettä. Sekoita mukaan voisula sen lämpöisenä, että se ei polta sormia. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Jätä peitettynä kohoamaan noin puoleksi tunniksi.

Levitä kohonnut taikina voidellulle uunipellille. Levitä päälle smetana/cremefraiche. Asettele päälle kala suupaloina. Ripottele päälle raastettua parmesaania. Paista 250-asteisen uunin ylätasolla n. 12 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet väriä ja pohja on kypsä. Uunistaoton jälkeen valuttele öljyä kauttaaltaan päälle. Ripottele päälle tuoreita pilkottuja yrttejä, jos on.

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä tähteeksi jääneestä kalasta

Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä

kypsää kalaa

jokin leipävaihtoehto näistä: 2 paahtoleipää, 1 sämpylä, ½-1 patonki, 1 rieska tai 1 pitaleipä

kylmää kalalle sopivaa kastiketta: esimerkiksi kermaviilikastiketta, smetanakastiketta, majoneesia, aiolia, pestoa tai tartarkastiketta

halutessa vihanneksia esim. salaatinlehtiä, kurkkua, tomaattia, paprikaa ohuina viipaleina, suolakurkkua

Lämmitä leipä halutessasi. Jos kala on leivitettyä tai nahkoineen syötävää, lämmitä se 200-asteisessa uunissa. Leivittämätönta ja nahatonta kalaa ei tarvitse lämmittää.

Kokoa valitsemallesi leivälle kala, kastike ja halutessa muita täytteitä. Rieskan tapauksessa kääri rullalle. Paahtoleipien, sämpylöiden ja patongin tapauksessa levitä kastiketta mielellään myös “kannen” alapintaan. Nauti heti.

Savusiikavoileipä savusiian tähteistä. Täytteinä myös marinoitua punasipulia ja majoneesia.

Siirry kohtaan: Alku, Thai-kalapihvit, Kalasalaatti, Kalatahna, Kala-pestopasta, Kermainen kala-riisivuoka, Kala-pastavuoka, Fish pie, Kalacouscous, Kalakulho, Kalaa perunalisäkkeen ja kastikkeen kanssa, Kalalaatikko, Kalatortilla tai -taco, Valkoinen kalapizza, Kalavoileipä, -hampurilainen, -rieska tai -pitaleipä, Blogilinkkejä

Blogilinkkejä

Alla olevissa kuvissa on linkkejä blogipostauksiini, joissa olen käyttänyt tähteeksi jäänyttä kalaa.

Yhden hengen annos lohipastaa kypsästä lohesta mikrossa.
Kirjolohi-pastavuoka uunikirjolohen tähteistä.
Savusiikakeitto savusiian tähteistä.
Lohisalaatti kypsästä jäähtyneestä lohesta.
Savusiikasalaatti savusiian tähteistä.
Grillibroilerin ja savulohen tähteitä suolaisen pannukakun päällä majoneesin ja kermaviilin kanssa.
Savulohen ja kesäsipuli-voikastikkeen tähteitä leipien päällä.
Savukirjolohi-riisisalaatti.
Savusiika-riisisalaatti.
Savusiikapasta.
Lohi-riisivuoka lohen tähteistä ja keittämättömästä riisistä.
Savusiika-pastavuoka.

Alla on linkkejä tämän blogin ulkopuolisiin resepteihin, joissa käytetään tähteeksi jäänyttä kypsää kalaa.

Alla linkit muihin ruokahävikkiin liittyviin kirjoituksiini.

Vastaa