Ylijäänyt porkkanalaatikko, lanttulaatikko, perunalaatikko ja bataattilaatikko – ruokaa joulun tähteistä

Tässä kirjoituksessa kerron esimerkkejä, mihin käyttää ylijääneet joululaatikot eli porkkanalaatikko, lanttulaatikko, perunalaatikko ja bataattilaatikko. Tähteeksi jääneet joululaatikot sopivat sosemaisuutensa vuoksi moniin samoihin käyttötarkoituksiin kuin tähteeksi jäänyt perunamuusi:

Pelkkä reseptilista sosemaisten joulaatikoiden hyödyntämisestä täällä.

Joululaatikot sopivat myös samoihin uusiokäyttötarkoituksiin kuin tähteeksi jääneet perunamuusi, riisi, puuro, pasta, perunat, risotto ja couscous:

Jos joululaatikoita ei ole jo kertaalleen pakastettu, uusiokäyttö ei ole niiden ainoa mahdollisuus, vaan silloin ylimääräiset voidaan pakastaa sellaisenaan myöhempää käyttöä varten. Suositeltavaa on kuitenkin käyttää ne pakastimesta pois muutaman kuukauden kuluessa.

Siirry kohtaan: Rieska pellillinen, Pienet rieskat, Pihvit, Sosekeitto, Pyörykät, Linkkejä

Muiden joulun tähteiden hyödyntäminen: joulukinkku, riisipuuro, kalkkuna, kypsä kala.

Reseptejä

Rieska joululaatikoista, pellillinen

3-4 dl perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa, bataattilaatikkoa tai niiden sekoitusta

3 dl vehnäjauhoja

1 kananmuna

1 tl suolaa

3 dl täysmaitoa tai sen verran, että taikina on helposti kaadettavaa ja levitettävää

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Sekoita keskenään joululaatikot, suola, kananmuna ja maito. (Hyvä väline tähän on käsikäyttöinen kierrevispilä.) Sekoita jauhot joukkoon nopeasti nuolijalla (nopeasti tarkoittaa tässä, että sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen, mutta älä vaivaa taikinaan sitkoa.) Levitä taikina voidellulle tai leivinpaperoidulle uunipellille. Tee veitsellä taikinaan viiltoja aivan kuin jakaisit sen annospaloiksi. Viivojen paikat eivät näy lopputuloksessa, mutta ne vähentävät kohokuorisuutta. Paista 250-asteisen uunin ylimmällä tasolla n. 15 minuuttia, kunnes pinta on ruskeapilkkuinen. Leikkaa paloiksi. Päälliseksi sopii erittäin hyvin voi ja joulukinkkusiivut, jos sattuu olemaan jäljellä.

Rieskoja voi tehdä samalla vaivalla useamman pellillisen. Ylimääräiset voi pakastaa. Samalla reseptillä voi myös tehdä perunarieskapellillisiä tähteeksi jääneestä perunamuusista.

Siirry kohtaan: Alku, Rieska pellillinen, Pienet rieskat, Pihvit, Sosekeitto, Pyörykät, Linkkejä

Rieskat joululaatikoista, pienet

Tee muuten samalla lailla kuin edellisessä ohjeessa, mutta lisää maitoa vain sen verran, että kaikki jauhot kastuvat, mutta taikina on vielä muotoiltavaa. Taputtele jauhojen avulla pieniä rieskoja voidellulle tai leivinpaperoidulle uunipellille. Pistele rieskat haarukalla. Paista rieskoja 250-asteisen uunin keskitasolla n. 10-20 minuuttia, tai kunnes pinnat ovat saaneet väriä.

Siirry kohtaan: Alku, Rieska pellillinen, Pienet rieskat, Pihvit, Sosekeitto, Pyörykät, Linkkejä

Pihvit joululaatikoista

200 g perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa, bataattilaatikkoa tai niiden yhdistelmä

2 kananmunaa

suolaa + halutessa muita mausteita

(halutessa juustoraastetta)

(halutessa kuutioitua joulukinkkua, jos on)

paistamiseen voita tai muuta rasvaa (esim. joulukinkusta irronnut rasva sopii tähän hyvin, jos sitä on)

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Paista lettupannulla rasvassa molemmin puolin ruskeiksi vähän keskilämpöä matalammalla lämmöllä. Tarjoa sellaisenaan tai jonkun kastikkeen kanssa. Sopii myös pakastettavaksi. Jos pihvitaikinaan ei tullut kinkkua, mutta kinkkua on jäljellä, näiden kasvispihvien lisäkkeeksi sopii hyvin kinkku-kermaviilikastike. Kasvispihvien kanssa sopii hyvin myös samat kylmät kastikkeet kuin kalan kanssa. Jos kasvispihvitaikinaan ei tullut merkittävää määrää perunalaatikkoa, kasvispihvien kanssa voi tarjota perunalisäkkeitä.

Siirry kohtaan: Alku, Rieska pellillinen, Pienet rieskat, Pihvit, Sosekeitto, Pyörykät, Linkkejä

Sosekeitto joululaatikoista

400 g porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa, perunalaatikkoa tai niiden yhdistelmää (jos pelkkää perunalaatikkoa, kutsu lopputulosta nimellä perunavelli)

5-8 dl kasvislientä tai maitoa

(suolaa maun mukaan + halutessa muita mausteita)

(halutessa 200 g tai 2 dl jotain näistä tai niiden yhdistelmä: tuorejuustoa, sulatejuustoa, kuohukermaa)

Sekoita joululaatikoiden jämiin nestettä sen verran, että koostumus tuntuu sopivalta sosekeitoksi. Kiehauta (koko ajan sekoittaen, jos nesteenä maitoa). Sekoita mukaan muut halutut aineet. Tarjoa heti. Sopii pakastettavaksi. Jouluiseksi lisäkkeeksi sopii hyvin joululimppu, jonka päällä voita ja joulukinkkua.

Siirry kohtaan: Alku, Rieska pellillinen, Pienet rieskat, Pihvit, Sosekeitto, Pyörykät, Linkkejä

Pyörykät joululaatikoista

5 dl kylmää kiinteää porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa, perunalaatikkoa tai bataattilaatikkoa tai niiden yhdistelmä

1 kananmuna

suolaa + halutessa muita mausteita esim. pippuria, tuoreita yrttejä silputtuina tai kuivattuja yrttejä

Leivittämiseen:

1 dl vehnäjauhoja

1 kananmuna kevyesti vatkattuna

1 dl korppujauhoja

Paistamiseen rasvaa (esim. öljyä, voita tai joulukinkusta irronnutta rasvaa)

Sekoita joululaatikkoon tai joululaatikoiden yhdistelmään kananmuna ja mausteet. Muotoile taikinasta pyöryköitä. Ota kolme eri lautasta, ja laita niistä yhteen vehnäjauhoja, yhteen kananmuna ja yhteen korppujauhoja. Kierittele pyörykät ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa, sitten korppujauhoissa. Paista pannulla rasvassa kauniin värisiksi. Näille kasvispyöryköille sopii samat lisukkeet kuin kasvispihveille.

Siirry kohtaan: Alku, Rieska pellillinen, Pienet rieskat, Pihvit, Sosekeitto, Pyörykät, Linkkejä

Linkkejä

Alla on linkkejä tämän blogin ulkopuolisiin tapoihin uusiokäyttää joululta jääneitä porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa, perunalaatikkoa ja bataattilaatikkoa.

Siirry kohtaan: Alku, Rieska pellillinen, Pienet rieskat, Pihvit, Sosekeitto, Pyörykät, Linkkejä

Alla linkit muihin ruokahävikkiin liittyviin kirjoituksiini.

Vastaa