Piimälimppu, jonka taikinassa tähteeksi jääneet keitetyt perunat

Eiliseltä jäi viisi keitettyä perunaa: https://ruokaideat.com/2019/08/02/perunoita-savusiikaa-sitruuna-persiljakastiketta-ja-keitettyja-porkkanoita/

Tuli sitten mieleen pitkästä aikaa tehdä piimälimppu (toiselta nimeltään joululimppu), jonka taikinaan päätin laittaa keitettyjen perunoiden loput. Piimälimppuihin käytän alun perin tätä Kinuskikissan ohjetta: https://www.kinuskikissa.fi/joululimppu/

Olen hionut reseptiä oman makuni mukaiseksi sen verran, että korvaan öljyn voilla ja puolitan mausteiden määrät alkuperäisestä. Nyt minulla oli tilanne, että minulla oli ruisjauhoa jäljellä 5½ dl ja ohjeeseen tarvittiin 3½ dl. En halunnut jättää kahta desilitraa ruisjauhoa isossa pussissaan kaappiin lojumaan, vaan kerroin ohjeen ainesmäärät 1.5:llä, jotta ruisjauhot menisi kivasti kaikki loput siihen. Tällöin limppuja tuli kahden sijaan kolme, jotka mahtuivat samalle pellille tarpeeksi hyvin. Meillä nämä piimälimput ovat yleensä olleet niin kuluisia, että kolme piimälimppua ei ole yhtään liikaa.

Olin tulostanut Kinuskikissan sivuilta tämän ohjeen joskus kauan sitten. Nyt suoraan siihen tulostettuun reseptiin merkitsin ne 1.5-kertaiset ainesmäärät, minkä jälkeen muistin, että ai niin ne mausteiden määrät piti puolittaa:

Keitettyä perunoita oli niin pieni määrä suhteessa muun taikinan määrään, että päätin vain lisätä ne kuorittuina muusattuina reseptiin muuttamatta mitään muuta. Vielä en ole valmista kypsää limppua maistanut, vaan maistan vasta huomenna. Kokemuksesta tiedän nimittäin, että vaikka perunalimppu onkin kypsä jo tänään, se on maun puolesta valmis eli parhaimmillaan vasta huomenna tai jopa sitäkin myöhemmin. Hyvää kannattaa siis odottaa <3

Päivitän huomenna tai ylihuomenna tänne tarkemmat tiedot tästä perunalimpusta, kunhan saan maistettua tätä 1.5-kertaiseksi muokattua versiota, jossa on perunaa mukana. Kuvat laitan tänne jo nyt:

Ylläolevat kuvat: Kuvassa 1 taikina kohoamassa kulhossa (kohotettiin tunti). Kuvassa 2 limput kohoamassa pellillä (kohotettiin puoli tuntia). Kuvassa 3 kohonneet limput menossa 200-asteisen uunin keskitasolle. Kuvassa 4 olen juuri voidellut limput siirappivedellä paiston puolivälissä eli 20 min paistettu, 20 min jäljellä.

Päivitys 3.8.2019 eli seuraavana päivänä:

Nyt olen tätä piimälimppua syönyt lounaalla, ja hyvää oli:

Postaus itse lounaasta täällä: https://ruokaideat.com/2019/08/02/tonnikala-perunavuokaa-ja-kirsikka-porkkanaraastetta/

Verrattuna niihin kertoihin, kun perunaa en tässä limpussa käyttänyt, en nyt huomannut maussa eroa. Eilen vielä ennen nukkumaanmenoa kun leikkasin näitä limppuja viipaleiksi sitä varten, että pakastan osan viipaleista heti, huomasin rakenteen olevan tavallista lörpömpi. Huoneenlämpöön yöksi jääneestä limpusta lörppöys oli kuitenkin jo kadonnut. Perunalla on joo taipumus löysyttää leipiä, mutta tällä perunamäärällä ei vielä löysyttänyt liikaa. Superperunaiset leivät minulla ovat yleensä jääneet mataliksi ja sisältä sellaisiksi kosteahkoiksi, mutta nyt tällä kertaa oli kuitenkin hyvinleikattavia viipaleita, joten perunan määrä ei ollut liiallinen. Kokonaisuudessaan olen tähän piimälimppuun niin tyytyväinen, että taidan jatkossakin tehdä kolme limppua kerralla eikä kaksi, niin kuin alkuperäisessä ohjeessa on. Kirjoitan tänne ylös ohjeen kolmen limpun satsille:

Piimälimppu eli joululimppu (3 kpl)

3/4 pakettia hiivaa (37.5 grammaa)

7.5 dl piimää (750 grammaa)

1.5 dl tummaa siirappia (210 grammaa)

3/4 rkl suolaa

3/4 rkl pomeranssinkuorta

1 tl kuminaa

1 tl anista

1 tl fenkolia

3 rkl sulatettua voita

5.5 dl ruisjauhoja (275 grammaa)

n. 12 dl vehnäjauhoja (780 grammaa)

(+ 5 keitettyä perunaa kuorittuna ja muussattuna, jos on – kuorittu paino n. 350 grammaa)

Voiteluun:

1/2 dl siirappia (70 grammaa)

1/2 dl vettä (50 grammaa)

Lämmitä piimä kattilassa levyllä miedolla lämmöllä kädenlämpöiseksi. Sillä aikaa sulata mikrossa voi. Jos on keitettyjä ylimääräisiä perunoita, kuori ja muussaa ne. Mausteetkin ehtii tässä välissä valmiiksi mitata kippoon, josta ne on helppo kipata kaikki kerralla mukaan sitten, kun sen aika tulee.

Kun piimä on kädenlämpöistä, ota se pois levyltä ja liuota siihen hiiva. Sekoita mukaan siirappi, suola ja mausteet. Sekoita tässä vaiheessa mukaan myös muusatut perunat, jos niitä on. Käsivispilä on tässä kätevä väline sekoittamiseen. Sekoita sillä mukaan myös sulatettu voi sen lämpöisenä, että se on sula, mutta ei niin kuuma, että se polttaisi sormet ja mahdollisesti myös hiivan.

Sekoita taikinaan ensin ruisjauhot desilitra kerrallaan. Sitten sekoita taikinaan vehnäjauhot desilitra kerrallaan. Kun kaikki jauhot on saatu sekoitettua taikinaan, laita taikinakulhon päälle leivinliina tai lautanen. Jätä kohoamaan 60 minuutiksi eli yhdeksi tunniksi. Minä käytän helppona kohottamispaikkana astianpesukoneen päällä olevaa pöytätasoa, johon astianpesukoneesta vuotaa mukavasti lämpöä. Näin pitkällä kohotusajalla kuitenkaan sen kohotuspaikan lämpötilan kanssa ei ole oikeasti tarkkaa, vaan peitettynä riittää, että kohoaa sellaisessa paikassa, joka ei ole mahdottoman vetoinen.

Kun taikina on kohonnut sen 60 minuuttia ja näyttääkin kohonneelta, ota pelti ja laita sen päälle leivinpaperi. Jaa taikina kolmeen osaan, ja muotoile kukin kolmesta osasta jonkinlaiseksi palloa muistuttavaksi muodoksi leivinpaperin päälle. Muotoilemisessa voi käyttää apuna vehnäjauhoja, mutta itse en viitsi, koska en ole niin tarkka täydellisistä muodoista. Pistele niihin taikinapalloihin reikiä haarukalla – joskus pistelen nätisti, joskus puran aggressioni hakkaamalla haarukalla ihan kunnolla (molemmat tavat käyvät tähän). Jätä palleroiset siihen kohoamaan puoleksi tunniksi. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen niin, että uuni on lämpimänä sen puolen tunnin kohotuksen jälkeen.

Paista kohonneet limput 200-asteisen uunin keskitasolla ensin 20 minuuttia. Sillä aikaa sekoita kipossa voiteluun tuleva siirappi-vesiseos. Sen 20 minuutin jälkeen ota limput uunista ulos. Voitele limput siirappi-vesiseoksella. Pullasuti on siihen hyvä väline. Voitelun jälkeen laita limput takaisin uuniin vielä 20 minuutiksi, eli niin, että paistoaika yhteensä on 40 minuuttia. Alkuperäisessä Kinuskikissan ohjeessa neuvotaan voitelemaan vielä paiston jälkeen uudelleen siirappi-vesiseoksella, mutta itse olen luopunut siitä hommasta, koska paiston jälkeen sivellyt siirapit ovat aina jättäneet limppuihin tahmean pinnan, jota en oikein arvosta.

Tätä ohjetta kirjoittaessani huomasin samalla, että siihen tulostettuun reseptiin, jonka kuva on ylempänä, olin hiivamäärän laskemisessa sekoillut jotain. Siis kun kahteen limppuun hiivaa piti tulla ohjeen mukaan 3/4 pakettia, 1.5-kertainen annos tarkoittaisi yli yhtä pakettia hiivaa, mutta olin jostakin syystä kirjoittanut paperiin 75 grammaa ja oikeasti laittanut taikinaan sen 3/4 pakettia hiivaa, mikä siinä alkuperäisessä ohjeessa ennen 1.5-kertaistamista oli. Noh, joka tapauksessa se 3/4 pakettia hiivaa nyt selvästikin riitti, joten sen määrän kirjoitin nyt tuohon ylläolevaan reseptiin.

Vastaa