Ruokaa tähteistä: ylijäänyt kinkku, paahtopaisti ja muu kypsä murea paisti

Naudan paistin jämät.

Tässä kirjoituksessa kerron esimerkkejä, mihin käyttää ylijäänyt kinkku, paahtopaisti ja muu kypsä murea paisti. Samoihin tarkoituksiin käy sekä joulukinkku että leikkelekinkku, ja paisteista sekä kokonainen että leikkeleenä myytävä.

Pelkkä reseptilista kypsän kinkun/paistin hyödyntämisestä täällä.

Yksi helppo ja nopea tapa tehdä kinkun ja paistin jämistä uuden makuinen ruoka on tehdä siitä nuudeliruoka, joka maustetaan soijakastike-hunaja-öljyseoksella.

Nopea paistinuudeli paistin jämistä ilman hellaa.

Kinkun ja paistin jämät sopivat samoihin käyttötarkoituksiin kuin muutkin kypsät lihat. Olen kirjoittanut kypsien lihojen uusiokäytöstä oman kirjoituksensa Tähteiden jatkojalostus: kypsät lihat, kanat ja kalat. Sieltä löytyy nämä ohjeet, joihin voi käyttää myös kinkun tai paistin loput:

Siirry kohtaan: Pasta, Leivän päällä tai välissä, Tortilla tai taco, Salaatti, Keitto, Liha-perunalaatikko, Linkkejä

Yleisesti ottaen ylijäämä lihaa voi käyttää ainakin leivän/hampurilaisen/tortillan/tacon tms. päällisenä tai täytteenä, uuniruuan osana (kuten liha-perunalaatikko), keitossa, pizzan täytteenä, pastan/riisin/perunan kastikkeessa, suolaisen pannukakun taikinassa tai täytteessä, suolaisten lettujen täytteessä, uunimunakkaassa tai munakkaan täytteessä, suolaisen piirakan/pasteijan ainesosana sekä pyttipannu– ja wok-tyyppisissä ruuissa. Kinkku ja paisti ovat siitä erityisiä lihoja, että ne ovat hyviä myös kylmänä. Niinpä kinkun tai paistin loput sopivat myös salaattiin ja leipien päälle kylminä. Uusiokäyttö ei ole kuitenkaan kinkun ja paistin ainoa mahdollisuus, vaan niitä voi myös pakastaa. Isot satsit uuniruokia itse usein pakastan annoksina.

Joskus tähdelihoille riittää, että tarjoaa ne eri lisäkkeiden kanssa kuin alun perin. Sekä joulukinkun että paistin jämien kanssa sopii erilaiset perunalisäkkeet.

Reseptejä

Pasta kinkun tai paistin lopusta

pastaa

kinkun tai paistin tähteitä

lisäksi esim. yhtä tai useampaa näistä: paistinkastikkeen loput, paistolientä (huomioi suolaisuus), tomaattimurskaa, kuohukermaa, hienoksiraastettua parmesaania/pecorinoa, pestoa (vihreää tai punaista)

halutessa mausteita

halutessa tuoreita yrttejä silputtuina

tarvittaessa öljyä tai voita

Leikkaa kinkun tai paistin tähteet ohuiksi viipaleiksi, jos ei ole jo. Pilko lihat suupaloiksi (tai vielä pienemmiksi, jos niiden pureskelu jo kyllästyttää). Jos käytät tähän tomaattimurskaa, kiehauta lihapalat tomaattimurskan kanssa ja anna hautua miedolla lämmöllä ilman kantta sen aikaa, kuin pastan keittäminen kestää. Keitä pasta kypsäksi suolatussa vedessä, ota vähän keitinvettä talteen. Sekoita kypsään pastaan loput käyttämäsi ainekset ja vähän keitinvettä niin, että seos ei ole kuiva muttei myöskään keittomainen. Kypsää pastaa on hyvä olla enemmän kuin jämälihaa. Sekoita mukaan öljyä tai voita, jos ruokaan muuten ei tullut lisättyä rasvaa. Jos osa aineksista oli kylmiä, kuumenna nopeasti. Tarjoa heti. Halutessa ripottele hyvää juustoraastetta annoksen päälle.

Siirry kohtaan: Alku, Pasta, Leivän päällä tai välissä, Tortilla tai taco, Salaatti, Keitto, Liha-perunalaatikko, Linkkejä

Leivän päällä tai välissä

hyvää leipää esim. paahtoleipää, halkaistuja sämpylöitä, rieskaa tai halkaistua patonkia

kinkun tai paistin jämiä

jotain rasvaista esim. voita, majoneesia tai pestoa

(halutessa suolaa ja/tai pippuria)

(halutessa esim. yhtä tai useampaa näistä: sinappia, suolakurkkuviipaleita, raakaa sipulisilppua, valkosipulimurskaa, tuoreita yrttejä silputtuna, paprikaa viipaleina)

Halutessa paahda leivät ensin. Levitä leikkauspinnoille rasvaa. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi, jos ei ole jo. Asettele lihaviipaleet voidelluille leiville. Lado päälle halutessa muita aineita. Rieskan voi pyöräyttää rullaksi. Paahtoleivän, sämpylän ja patongin tapauksessa voi laittaa yläpuolen tai toisen paahtoleivän kanneksi tai syödä ilman kantta. Joulukinkun jämät sopivat erityisen hyvin myös joululimpun päälle, jolloin rasvaksi sopii mielestäni parhaiten voi.

Halutessa voi myös tehdä kinkun tai paistin jämistä lämpimiä voileipiä: Tällöin lisää kokonaisuuteen höylättyä tai raastettua juustoa. Lämmitä mikrossa tai 225-asteisessa uunissa, kunnes juusto sulaa.

Siirry kohtaan: Alku, Pasta, Leivän päällä tai välissä, Tortilla tai taco, Salaatti, Keitto, Liha-perunalaatikko, Linkkejä

Tortilla tai taco ylijääneestä kinkusta tai paistista

Kinkku- tai paistitortillan tai -tacon voi koota samaan tapaan kuin kanatortillan tai -tacon, mutta käyttää kanan tähteiden sijaan kinkun tai paistin tähteitä.

Siirry kohtaan: Alku, Pasta, Leivän päällä tai välissä, Tortilla tai taco, Salaatti, Keitto, Liha-perunalaatikko, Linkkejä

Salaatti kinkun tai paistin jämistä

ylijäänyttä kinkkua tai paistia

salaatin lehtiä

jotain makeaa hedelmää tai marjaa esim. viinirypäle/persikka/appelsiini/omena/päärynä/persimon/mansikka/vesimeloni/banaani

halutessa muita oman maun mukaisia kasviksia mitä löytyy

halutessa tuoreita yrttejä

halutessa oman maun mukaisia juustoja mitä löytyy

halutessa (paahdettuja) pähkinöitä ja/tai siemeniä

halutessa suolaa, pippuria

kastikkeeksi esimerkiksi majoneesia, vinaigrettea tai valkosipuli-jogurttikastiketta

Leikkaa kinkun tai paistin jämät ohuiksi viipaleiksi, jos ei ole jo. Halutessa voi pilkkoa vielä suupaloiksi, tai syödä salaatin haarukalla ja veitsellä.

Pilko loput kiinteät ainekset suupaloiksi. Kokoa ne joko suoraan lautaselle tai sekoita ne kulhossa. Jos liha on isoina viipaleina, liha kannattaa tarjota erikseen. Lisää kastike vasta lautaselle annoksen päälle. Annoksen päälle voi halutessa lisätä suolaa ja/tai pippuria. Hyvä leipä sopii lisukkeeksi.

Yhden annoksen vinaigrettekastiketta teen sekoittamalla haarukalla pienessä kipossa 1 rkl öljyä + 1 tl viinietikkaa + 1 tl sokeria + 1 tl makeaa sinappia + ripaukset suolaa ja pippuria. Kun kastike on tasainen, kaadan sen annoksen päälle.

Valkosipuli-jogurttikastikkeen teen sekoittamalla 200-300 grammaan turkkilaista jogurttia 1-3 puristettua valkosipulin kynttä, ½ tl suolaa, 1 tl sokeria, ½ tl basilikaa ja ripaus mustapippuria. Turkkilaisen jogurtin voi tarvittaessa korvata osittain tai kokonaan kermaviilillä, smetanalla, creme fraichella tai kreikkalaisella jogurtilla. Kastiketta voi käyttää heti, mutta se paranee, jos sen antaa maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Siirry kohtaan: Alku, Pasta, Leivän päällä tai välissä, Tortilla tai taco, Salaatti, Keitto, Liha-perunalaatikko, Linkkejä

Lihakeitto ylijäämä joulukinkusta tai paistista

n. 400-500 g kypsää joulukinkkua tai paistia

1 ½ litraa valmista lihalientä TAI 1½ litraa vettä + 1½ rkl paistolientä TAI 1 ½ litraa vettä + ylijääneitä luita sen verran kuin veden alle mahtuu tai on (luut voivat olla joulukinkun tai muita luita esim. naudan, sian, broilerin tai kalkkunan)

10-15 maustepippuria

2 laakerin lehteä

1 sipuli kuorittuna ja paloiteltuna

½ lanttu (n. 100 g)

100 g selleriä

1 palsternakka (n. 200 g)

3-4 porkkanaa (n. 300 g)

1 purjo (n. 200 g)

8 kiinteää perunaa (n. 800 g)

suolaa maun ja liemen suolaisuuden mukaan

(1 dl hienonnettua persiljaa, jos on)

Jos käytät luita, laita ne kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Kiehauta, kuori vaahto. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää mukaan pippurit, laakerinlehdet ja sipuli. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla vähintään kaksi tuntia, mutta voi keittää koko päivänkin. Siivilöi liemi. Liemen voi keittää etukäteenkin ja tarvittaessa jäähdyttää välissä.

Kuori kasvikset. Pilko ne noin sentin paloiksi: porkkanat, palsternakat ja purjot lanteiksi, lantut ja sellerit kiilapaloiksi.

Kiehauta liemi. Jos liemessä ei ollut vielä keitetty pippureita, laakerinlehtiä ja sipulia, lisää ne liemeen tässä vaiheessa. Lisää liemeen myös lantut, sellerit, palsternakat ja porkkanat. Keitä noin 10 minuuttia. Sillä aikaa kuori perunat, ja pilko ne lohkoiksi. Kun kasviksia on keitetty noin 10 minuuttia, lisää purjo ja perunat. Keitä n. 15-20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Sillä aikaa pilko kypsät lihat ensin ohuiksi viipaleiksi, sitten suupaloiksi. Lisää ne keittoon, kun perunat ovat kypsiä. Kiehauta, ja tarkista maku. Lisää suolaa maun mukaan. Jos käytät persiljaa, sekoita se mukaan lopussa. Voi nauttia heti, mutta sopii myös uudelleenlämmitettäväksi ja pakastettavaksi. Keiton kanssa tarjottavaksi sopii erityisesti ruisleipä.

Siirry kohtaan: Alku, Pasta, Leivän päällä tai välissä, Tortilla tai taco, Salaatti, Keitto, Liha-perunalaatikko, Linkkejä

Liha-perunalaatikko kinkun tai paistin lopusta

10 kiinteää perunaa (n. 700 g)

200-300 g kypsää tähteeksi jäänyttä kinkkua tai paistia

1 sipuli silputtuna + 1 rkl voita tai muuta rasvaa paistamiseen (käy hyvin esim. joulukinkusta irronnut rasva)

(halutessa mausteiksi esim. 1 tl paprikajauhetta, 1-2 valkosipulin kynttä puristettuina, ½ tl timjamia/rosmariinia/oreganoa, pippuria)

Munamaito:

4 dl täysmaitoa

2 kananmunaa

½ tl suolaa

(halutessa pinnalle voinokareita)

Kuullota sipulisilppu rasvassa. Lisää sipulisilppuun mausteet, jos käytät niitä.

Leikkaa lihat ohuiksi viipaleiksi. Pilko suupaloiksi. Kuori perunat, ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.

Voitele laakea uunivuoka. Levitä sen pohjalle ohut kerros perunaviipaleita. Levitä päälle puolet lihasta ja maustetusta sipulisilpusta. Levitä päälle taas ohut kerros perunaviipaleita. Levitä päälle loput lihasta ja sipulista. Levitä päälle loput perunaviipaleista niin, että lihat peittyvät. Perunaviipalekerroksen päälle voi aina ripotella vähän suolaa, jos haluaa.

Vatkaa munien rakenne rikki, sekoita niihin maito ja suola. Kaada munamaito vuokaan. Halutessa laita pinnalle muutama voinokare.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin tunti, kunnes perunat ovat kypsiä. Painele suunnilleen puolivälissä päällimmäisiä perunoita maidon peittoon. Uunista ottamisen jälkeen anna vetäytyä pöydällä mielellään vähintään 5 minuuttia. Sopii uudelleenlämmitettäväksi ja pakastettavaksi.

Siirry kohtaan: Alku, Pasta, Leivän päällä tai välissä, Tortilla tai taco, Salaatti, Keitto, Liha-perunalaatikko, Linkkejä

Linkkejä

Alla on linkkejä tämän blogin ulkopuolisiin tapoihin uusiokäyttää joulukinkkua tai paistia.

Joulukinkun jatkojalostus:

Mitä tehdä paistin lopusta:

Siirry kohtaan: Alku, Pasta, Leivän päällä tai välissä, Tortilla tai taco, Salaatti, Keitto, Liha-perunalaatikko, Linkkejä

Alla linkit muihin ruokahävikkiin liittyviin kirjoituksiini.

Vastaa