
Tässä kirjoituksessa kerron tapoja hyödyntää tähteeksi jäänyt puuro – oli se sitten ylijäänyt kaurapuuro, riisipuuro tai jonkin muun puuron tähteet, kuten esimerkiksi mannapuuron, ohrapuuron tai ruispuuron loput. Annan reseptejä ja linkkejä. Puuron jämät voidaan uusiokäyttää moniin samoihin ruokiin kuin keitetyt perunat, perunamuusi, pasta, riisi, risotto ja couscous. Kirjoituksestani Tähteiden jatkojalostus: perunamuusi, riisi, puuro, pasta, perunat, risotto ja couscous löytyy uusiokäyttökohteita, joihin voi käyttää niistä yhtä tai useampaa:
Siirry kohtaan: Puuropannukakku, Puuroletut, Puurorieskat, Puurosämpylät, Gluteenittomat puurosämpylät, Linkkejä
Pelkkä reseptilista puuron hyödyntämisestä täällä.
Tähteeksi jäänyt ylimääräinen puuro sopii hyvin leipätaikinoihin esim. limppu, vuokaleipä, sämpylät, rieskat ja teeleivät. Helpot pyöreät puurorieskat kaurapuurosta on nopea tehdä ilman kohottamista, samoin koko pellillinen puurorieskaa. Puurosta tulee myös hyvät puuromuffinssit niin suolaisina kuin makeina versioina. Kaurapuurosta voi tehdä keksejä. Voissa paistettu kaurapuuro on hyvää, ja sen kanssa voi syödä suolaisia tai makeita täytteitä.
Valkoiset puurot sopivat hyvin jälkiruokiin: esimerkiksi mannapuurosta voi tehdä jälkiruuan nimeltä appelsiinimanna. Se on hyvin samankaltainen kuin appelsiiniriisi, jonka voi tehdä riisipuurosta tai tavallisesta keitetystä riisistä korvaamalla niitä ristiin. Valkoisista puuroista, kuten mannapuuro ja riisipuuro, tulee myös hyvät kukkoset (tunnetaan myös nimillä pyöröset ja pyöröt).
Pieninä määrinä puuroa voi lisätä taikinoihin muuttamatta taikinan reseptiä. Puuro sopii hyvin myös lettutaikinoihin ja pannukakkuihin, munakkaisiin, uuniruokiin, pannullapaistamiseen (sellaisenaan tai muiden ainesten kanssa) ja keittoihin. Puuro sopii myös liha-/kana-/kala-/kasvismureke-/pyörykkä-/pihvitaikinaan korppujauhoja tai muita jauhoja korvaamaan. Vanhan ajan tapoihin kuuluu puuron keittäminen velliksi. Moderninpana tapana puuron jämiä voi käyttää smoothieen tai pirtelöön, jolloin riittävän suurta puuron osuutta käyttämällä voidaan saada lusikoitava lopputulos. Puuroon voi myös lisätä vähän nestettä, lämmittää sen uudestaan ja syödä sen puurona tai vellinä riippuen siitä, paljonko nestettä tuli lisättyä. Lämmittämisen voi tehdä mikrossa tai kattilassa. Puuron lisukkeita voi vaihdella: jos esimerkiksi alun perin puuroa syötiin makeiden lisukkeiden kanssa, uudelleen lämmitetty jämäpuuro voikin maistua suolaisten lisukkeiden kanssa, tai päin vastoin.
Itse syön usein puuron jämiä jälkiruokana sekoittamalla lautasella puuron jämiä, maitoa, sokeria ja makuaineita (esim. marjat, kaakaojauhe tai hillo, jossa tapauksessa jätän sokerin pois). Tähteeksi jääneestä riisipuurosta on perinteistä tehdä jälkiruuaksi appelsiiniriisiä. Yksinkertaisimmillaan riisipuuroon voi sekoittaa makeutettua kermavaahtoa tai vaniljakastiketta ja appelsiinilohkoja. Appelsiinilohkot voi korvata myös muilla hedelmillä tai marjoilla, kuten vaikkapa mansikoilla tai mustikoilla, jolloin saadaan mansikkariisi tai mustikkariisi. Kokeile appelsiiniriisin tapaista myös mannapuuron lopuista. Jäähtynyttä mannapuuroa voi olla tarpeen ohentaa ensin vähän maidolla. Sekä riisipuurosta että mannapuurosta voi tehdä myös Ahvenanmaan pannukakun.
Tähteeksi jääneestä puurosta yksi lempituotoksiani on allaolevan ohjeen mukainen puuropannukakku. Se on hyvää sekä lämpimänä että kylmänä. Joskus olen myös lisännyt taikinan päälle paistettua pienittyä pekonia rasvoineen – erittäin hyvää niinkin. Resepti on alun perin täältä: https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/349852/Puuropannukakku/
Puuropannukakku
4-5 dl jäähtynyttä puuroa
4 kananmunaa
5 dl täysmaitoa
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
100 g sulatettua voita
(lisäksi 1 dl sokeria ja 1 tl vaniljasokeria, jos tästä haluaa makean jälkiruokapannukakun)
(halutessa sattumia pinnalle ennen paistoa: suolaisessa tapauksessa esimerkiksi paistettua pienittyä pekonia, pilkottua kinkkua tai muuta leikkelettä, nakkia, tähteeksijäänyttä kypsää lihaa/sieniä/vihanneksia ja/tai juustoraastetta – makeassa tapauksessa voi ripotella pinnalle esim. omenaviipaleita + kanelia ja sokeria, tai marjoja + sokeria)
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vispaa kananmunien rakenne rikki. (Jos haluat tästä makean jälkiruokapannukakun, vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella. ) Sekoita joukkoon muut aineet.
Kaada taikina voidellulle tai leivinpaperoidulle uunipellille (alapinnasta tulee ruskistuneempi voidellulla kuin leivinpaperoidulla). (Jos haluat tästä suolaisen pannukakun ja haluat lisätä sattumia, lisää niitä ennen paistoa taikinan pinnalle korkeintaan sen verran, että ne eivät ole päällekkäin ja taikinaa näkyy kunnolla väleistä.)
Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes pinta on ruskistunut. Voi tarjota sellaisenaan tai täytteiden kanssa niin, että suolaisen version kanssa suolaisia täytteitä/kastikkeita ja makean version kanssa makeita täytteitä/vaniljakastiketta/vaniljajäätelöä.
Siirry kohtaan: Alku, Puuropannukakku, Puuroletut, Puurorieskat, Puurosämpylät, Gluteenittomat puurosämpylät, Linkkejä
Myös puuroletut ovat hyviä. Niihin käytän allaolevaa ohjetta, joka on alun perin Arlan sivuilta: https://www.arla.fi/reseptit/puuroletut/
Puuroletut (gluteeniton, jos puuro on tehty gluteenittomista aineksista – myös maidoton, jos puurossa ei ole maitoa ja paistaa muussa rasvassa kuin voissa)
4 dl kylmää kaura- tai riisipuuroa
2 kananmunaa
1 tl sokeria
2 tl perunajauhoja
suolaa, jonka määrä riippuu puuron suolaisuudesta: esimerkiksi noin ½ tl, jos puuro on suolatonta
(jos haluaa makeita lettuja, halutessa 1 tl vaniljasokeria ja/tai 1 tl raastettua sitruunan kuorta, jos on)
paistamiseen voita tai muuta rasvaa
Sekoita keskenään kananmunat, sokeri ja perunajauho. Sekoita mukaan puuro (ja vaniljasokeri ja sitruunankuoriraaste, jos käytät niitä). Siirrä taikina jääkaappiin peitettynä noin puoleksi tunniksi. Paista lettupannun koloissa voissa tai muussa rasvassa molemmin puolin ruskeiksi, noin 1½ minuuttia per puoli. Tarjoa sellaisten suolaisten tai makeiden täytteiden kanssa, mitä yleensä tykkäät lettujen kanssa syödä.
Siirry kohtaan: Alku, Puuropannukakku, Puuroletut, Puurorieska, Puurosämpylät, Gluteenittomat puurosämpylät, Linkkejä
Puurorieskat on myös hyvä tapa käyttää ylijäänyttä puuroa, jos sitä on 2 dl. Alla puurorieskojen resepti, joka on alun perin täältä: https://www.arla.fi/reseptit/rieska/ Jos puuroa on 3 dl, puurorieskaa voi tehdä koko pellillisen.
Puurorieskat
2 dl kaurapuuroa tai muuta puuroa
1-1½ dl täysmaitoa
1-2 rkl voita sulatettuna
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja (195 g)
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Sekoita keskenään kuivat aineet eli vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Toisessa astiassa sekoita kananmuna yhteen desilitraan maitoa esim. kierrevispilällä tai haarukalla. Sekoita mukaan puuro ja voisula. Sekoita mukaan kuiva-aineseos. Lisää tarvittaessa vähän maitoa, jos osa jauhoista uhkaa jäädä kuiviksi. Lisää tarvittaessa sen verran maitoa, että kaikki jauhot kostuvat. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa sitkoa. Levitä taikinasta kaksi rieskaa voidellulle tai leivinpaperoidulle pellille. Pistele niihin reikiä haarukalla. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla noin 15 min, kunnes pinta on saanut väriä.


Siirry kohtaan: Alku, Puuropannukakku, Puuroletut, Puurorieskat, Puurosämpylät, Gluteenittomat puurosämpylät, Linkkejä
Puuron tähteistä tulee myös hyviä puurosämpylöitä. Ohje on alun perin täältä: https://www.myllynparas.fi/reseptit/puurosampylat
Puurosämpylät
6 dl puuroa (kaurapuuroa tai muuta puuroa)
25 g hiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa, sekoita se osaan jauhoista ja lämmitä neste 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä kuumemmaksi mutta ei sormiapolttavaksi)
3 dl täysmaitoa (voi korvata piimällä tai jogurtilla, jos tykkää happamasta mausta sämpylöissä)
2-3 tl suolaa
2 rkl sokeria, hunajaa tai siirappia (jos nesteenä käyttää hapanmaitotuotteita, itse tuplaisin makeutuksen määrän)
10-12 dl vehnäjauhoja (voi korvata hiivaleipäjauhoilla osittain tai kokonaan, jos tykkää sen mausta)
½ dl voita sulatettuna
Sekoita puuro ja neste. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi (tai kuivahiivan tapauksessa hieman kuumemmaksi mutta ei sormia polttavaksi). Liuota siihen tuorehiiva (tai sekoita kuivahiiva osaan jauhoista). Sekoita mukaan suola ja sokeri. Alusta jauhoja mukaan vähän kerrallaan niin, että ne ehtivät turvota. Taikina saa jäädä löysäksi – riittää, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Sekoita lopussa mukaan voisula. Kohota kulhossaan peitettynä noin puoli tuntia tai kunnes koko on noin tuplaantunut.
Ota kohonneesta taikinasta käsillä sämpylää muistuttavia muotoja voidelluille tai leivinpaperoiduille uunipelleille. Anna kohota pelleillä vielä vartin verran. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min, kunnes pinnat ovat saaneet väriä ja pohjat kumisevat koputettaessa. Sopivat pakastettavaksi.
Siirry kohtaan: Alku, Puuropannukakku, Puuroletut, Puurorieskat, Puurosämpylät, Gluteenittomat puurosämpylät, Linkkejä
Puurosämpylöitä voi tehdä myös gluteenittomasti. Olen tehnyt puuron tähteistä gluteenittomia tattarisämpylöitä tällä ohjeella: https://www.myllynparas.fi/reseptit/tattarisampylat
Tattarisämpylät puuron tähteistä (gluteeniton, jos varmistaa että mikään aineksista ei ole ollut kosketuksissa gluteeniviljojen kanssa)
4 dl puuroa (esim. kaura-, tattari-, riisi- tai hirssi-)
1½ dl täysmaitoa (voi korvata piimällä tai jogurtilla, jos tykkää happamasta mausta sämpylöissä)
25 g hiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
1 tl suolaa
1 rkl sokeria tai siirappia (jos käyttää nesteenä hapanmaitotuotteita, itse vähintään tuplaisin makeutuksen määrän)
50 g voita sulatettuna
4-5 dl tattarijauhoja (TAI 1 dl tattarijauhoja ja 4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoa, jos haluaa vähemmän tattarin makua)
Sekoita nesteeseen suola, sokeri ja puuro. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi (tai jos käytät kuivahiivaa, lämmitä seos hieman kädenlämpöä kuumemmaksi mutta ei sormia polttavaksi). Liuota seokseen hiiva (tai sekoita kuivahiiva osaan jauhoista). Lisää seokseen voisula ja jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Kohota taikinaa kulhossaan peitettynä noin puoli tuntia.
Nosta taikinasta lusikalla isohkoja nokareita leivinpaperoidulle pellille. Anna kohota pellillä noin puoli tuntia. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Puuropohjaisille gluteenittomille sämpylöille on olemassa myös tämä ohje, jota en ole vielä itse kokeillut, ja jossa jauhot ovat riisi-, maissi-, peruna- ja tattarijauhoja: https://anna.fi/reseptit/puuropohjaiset-sampylat
Siirry kohtaan: Puuro, Puuropannukakku, Puuroletut, Puurorieskat, Puurosämpylät, Gluteenittomat puurosämpylät, Linkkejä
Kylmää tähdepuuroa tykkään syödä jälkiruokana niin, että sekoitan puuroon maitoa, sokeria tai hilloa sekä tarvittaessa jotain makuainetta kuten esimerkiksi kaakaojauhetta tai marjoja/hedelmiä. Allaolevissa kuvissa on linkkejä blogipostauksiini, joissa olen tehnyt niin. Niiden jälkeen olevissa kuvissa on linkkejä muihin blogikirjoituksiini, joissa olen käyttänyt ylijäänyttä puuroa.









Alla linkkejä tämän blogin ulkopuolisiin uusiokäyttöihin puuron jämille.
- Puurovohvelit kaurapuurosta: https://www.myllynparas.fi/reseptit/puurovohvelit
- Kaurapuuronäkkäri: https://www.iltalehti.fi/pippuri/a/201708222200341709
- Banaaniletut kaurapuurosta: https://anna.fi/reseptit/banaaniletut-kaura%C2%ADpuurosta
- Kaurapuurosta nopeat sämpylät ilman hiivaa: https://www.lily.fi/blogit/pyjamapaivia/supernopeat-sampylat-ilman-hiivaa/
- Puuroleipäset: https://anna.fi/reseptit/puuroleipaset
- Ahvenanmaan pannukakku mannapuuron jämistä: https://www.hellapoliisi.fi/jalkiruoat/ahvenanmaan-pannukakku/
- Ahvenanmaan pannukakku riisipuurosta: https://yhteishyva.fi/reseptit/ahvenanmaan-pannari/recipe-4327
- Gluteeniton Ahvenanmaan pannukakku riisipuurosta: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/2014/08/gluteeniton-ahvenanmaan-pannukakku.html
- Viktorian riisi eli Viktorian kiisseli tähteeksi jääneestä riisipuurosta: https://www.myllynparas.fi/reseptit/viktorian-riisi-eli-viktorian-kiisseli (voi käyttää myös ohrapuuroa)
- Karjalan piirakoihin voi käyttää tähteeksi jäänyttä riisi- tai ohrapuuroa: https://www.valio.fi/reseptit/karjalanpiirakat-1/
- Puuromuffinit (gluteeniton maidoton kananmunaton vegaaninen): https://www.mtvuutiset.fi/teemasivut/leivontanurkka/ajankohtaista/artikkeli/taydellinen-kayttotapa-ylijaamapuurolle-tata-on-pakko-kokeilla/6426082#gs.hm1u69 (vehnäjauhoista, munista, maidosta ja voista tehtävät suolaiset ja makeat puuromuffinssit täällä: https://ruokaideat.com/2020/01/23/puuromuffinssit-kaurapuuron-jamista-suolainen-ja-makea-versio/)
- Riisipuuron tähteistä sultsinat tai vatruskat: https://www.karjalainen.fi/teemat/vapaa-aika/ruoka/item/65102
- Sulhaspiirakat riisipuurosta tai ohrapuurosta: https://www.myllynparas.fi/reseptit/sulhaspiirakat
- Ylijääneestä riisipuurosta helppo trifle-jälkiruoka: https://www.myllynparas.fi/reseptit/riisipuuro-sekahedelmakiisseli-trifle
- Hiivalla kohotetut rieskat kaurapuurosta, neljän viljan puurosta tai ruispuurosta (puurorieskat ilman kananmunaa): https://anna.fi/reseptit/kaurarieskat
- Kauravuokaleipä kaurapuurosta: https://www.riihipuoti.fi/reseptit/kaurahiutale/
Alla linkit muihin ruokahävikkiin liittyviin kirjoituksiini.
- Kuinka vältän ruokahävikkiä
- Ruokien pakastaminen
- Tähteiden jalostaminen uusiksi ruuiksi
- Tähteiden käyttö tähdetyypin mukaan
- Tähteiden jatkojalostus: perunamuusi, riisi, puuro, pasta, perunat, risotto ja couscous
- Tähteiden jatkojalostus: kypsät lihat, kanat ja kalat
- Ylijäänyt kermavaahto – mihin käyttää ja pakastaminen
- Ylijäänyt munamaito – mihin hyödyntää ja miten
- Ruokaa tähteistä: ylijäänyt jauhelihakastike, kanakastike, lihakastike, makkarakastike yms.
- Ylijäänyt porkkanalaatikko, lanttulaatikko, perunalaatikko ja bataattilaatikko – ruokaa joulun tähteistä
- Ylijäänyt graavilohi, kylmäsavulohi ja muu suolattu kuumentamaton kala
- Tähteiden käyttö tähdetyypin mukaan