Paistettu kaurapuuro – suolainen ja makea versio

Paistettua kaurapuuroa suolaisena ja makeana versiona. Oikealla suolaisessa versiossa päällä suolaa ja kinkkua. Vasemmalla makeassa versiossa päällä kanelia ja sokeria.

Tein toissa aamuna vahingossa liikaa kaurapuuroa. Ylijääneen kaurapuuron levitin lautaselle ja säilytin jääkaapissa. Nyt teki mieli paistaa ne kaurapuuron jämät voissa. Se oli hyvin helppo ja nopea tapa tehdä kaurapuuron jämistä jotain erilaista syötävää. Koska kaurapuuro oli jäähtynyt lautasella kiinteäksi, siitä oli helppo leikata paloja ja paistaa ne palat siisteinä ja ehjinä. Ja mikä parasta, kiinteäksi jäähtyminen tapahtuu siis ihan normaalilla (normaalin paksuisella) kaurapuurolla ilman vippaskonsteja. Tämä oli vain tavallista veteen tehtyä kaurapuuroa, jossa oli vain kaurahiutaleita, vettä ja suolaa. Ei siis tarvinnut sille kylmälle kaurapuurolle tehdä muuta kuin leikata paloiksi ja paistaa ne palat voissa. Täytteet tai täytteettömyys on valinnaista, mutta itse söin nyt paistettua kaurapuuroa sekä suolaisena että makeana versiona. Molemmat ovat mielestäni hyviä, mutta omaan makuuni enemmän tässä tapauksessa on suolainen versio.

Paistettu kaurapuuro

kiinteäksi jäähtynyttä kaurapuuroa (eli ihan tavallisen paksuista kaurapuuroa, joka on jäähtynyt jääkaappikylmäksi)

voita paistamiseen

Jos kaurapuuron pintaan on tiivistynyt kosteutta, taputtele ne pois esim. talouspaperilla. (Kosteuden tiivistymistä voi ennaltaehkäistä antamalla kaurapuuron jäähtyä peittämättä.) Leikkaa kylmästä kiinteästä kaurapuurosta paloja. Minun mielestäni näteimpiä paloja tulee, kun levittää sen kaurapuuron ohuehkosti silloin, kun se puuron jämä on vielä kuumaa. Noin sentin paksuinen kaurapuurokerros on tähän sopivan ohut. Tavallinen matala lautanen (yksi tai useampi) on hyvä levittämiseen, mutta yhtä hyvin voi käyttää vaikkapa uunivuokaa tai mikä sopivan kokoinen laakea astia sattuu löytymään. Jäähtyneestä kerroksesta kaurapuuroa voi myös ottaa paloja muotilla/muoteilla.

Kuumenna paistinpannulla voita (ei kannata säästellä). Nosta kuumaan voihin kylmät kaurapuuron palat varovasti lastan avulla. Paras tulos tulee, jos palat eivät koske toisiinsa (tarvittaessa voi paistaa useammassa erässä ja/tai useammalla pannulla). Paista vähän keskilämpöä kuumemmalla (säätö 2/3) muutama minuutti, tai kunnes alapinta on ruskistunut. Käännä palat lastalla varovasti. Paista vielä muutama minuutti, tai kunnes ne toisetkin puolet ovat ruskistuneet. Tarjoa suolaisten tai makeiden täytteiden kanssa, tai halutessa ihan sellaisenaan.

Ehdotuksia suolaisiksi täytteiksi (voi laittaa useampaakin kerralla):

* kinkkua/meetvurstia/paistettua pekonia kuutioina (+ halutessa suolaa)

* juustoraastetta

* ylijäänyttä jauhelihakastiketta tai paistettua jauhelihaa

* paistettuja sieniä

Periaatteessa kaikki, mitä tykkää syödä leivän/suolaisten lettujen/suolaisen puuron päällä, voi toimia myös paistetun kaurapuuron kanssa.

Ehdotuksia makeiksi täytteiksi (voi laittaa useampaakin kerralla):

* kanelia ja sokeria

* hilloa

* marjoja tai hedelmiä

* hunajaa tai (vaahtera)siirappia

Paistetun kaurapuuron voi myös syödä sekä maidon että makeiden täytteiden kanssa. Periaatteessa paistetun kaurapuuron kanssa voi toimia kaikki, mitä tykkää syödä kaurapuuron/lettujen/jogurtin/myslin/murojen kanssa.

Näistä paistetuista kaurapuuron paloista tuli nyt mukavasti käsin syötäviä ja haukattavia. Maistuu mielestäni pinnasta lettujen paistopinnalta ja vähän kaurakekseiltä, joilta myös paistaessa selvästi tuoksui. Sisältä maistuu mielestäni lempeän pehmeän makuiselta kaurapuurolta, jossa ehkä vähän ruskistuneen voin makua mukana. Tämä resepti perustuu alun perin tähän Kotikokin ohjeeseen: https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/73133/Paistettu%20kaurapuuro/

Muita tapoja käyttää tähteeksi jäänyt kaurapuuro tai muu puuro on kirjoituksessani Ruokaa tähteistä: ylijäänyt puuro. Tätä kirjoitettaessa tämän blogin suosituin resepti kaurapuuron jatkojalostamisesta on Puurorieskat. Toista sijaa pitää Pellillinen puurorieskaa.

Vastaa