Uuniperunat ja kana-pekonitäyte

Kana-pekonitäyte on ihana uuniperunan täyte, johon olen ihastunut alun perin ravintolassa Ruotsissa. Tämä oma versioni kana-pekonitäytteestä on yksinkertaistettu versio siitä ravintolan versiosta. Ravintolan version täytteessä oli broilerin fileen, pekonin ja majoneesin lisäksi ainakin paprikaa ja sipulia. Ne sopisivat varmasti tähän kotitekoiseenkin täytteeseen, mutta tällä kertaa halusin tehdä simppelimmän version, jossa on vain broilerin fileesuikaleet, pekoni, smetana, suola ja sokeri. Paistoin kanasuikaleet pannulla pekonisilpun kanssa, sekoitin muiden ainesten kanssa, siirsin jääkaappiin maustumaan puoleksi tunniksi ja siinä kaikki sen täytteen osalta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan oikein maistuvaa. Maistuu pehmeän kermaiselta ja pekoniselta – juuri niin kuin tällä erää halusinkin.

Uuniperunat ja kana-pekonitäyte (4 annosta)

4 uuniperunaa

Valmista uuniperunat ohjeen mukaan, eli lämpötila 225 ja paistoaika 1 tunti. Parhaat uuniperunat tulevat mielestäni ilman foliota, jolloin kuori pääsee paahtumaan maukkaaksi.

Täyte:

1 paketti pekonia (n. 150 g)

300 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita + suolaa (1 maustemitta)

1 rkl öljyä

3 purkkia smetanaa (à 120 g)

suolaa (3/4 tl)

3 tl sokeria

Silppua pekonit esimerkiksi terävällä fileerausveitsellä. Kuumenna pannulla öljyä. Paista siinä broilerisuikaleet ja pekonisilppu kypsiksi välillä sekoittaen (lastalla voi samalla vähän pilkkoa broileria pienemmiksi, jos haluaa). Sekoita mukaan suolaa (1 maustemitta) ja siirrä kulhoon. Sekoita mukaan smetanat, suola (3/4 tl) ja sokeria (3 tl). Siirrä jääkaappiin maustumaan siksi aikaa, kunnes uuniperunat ovat valmiita, mutta mieluiten vähintään puoleksi tunniksi.

Kun uuniperunat ovat valmiita, leikkaa uuniperunaan viilto pitkittäin, ja toinen viilto päälle poikittain. Vedä perunaa vähän leveyssuunnassa auki, ja lusikoi aukkoon täytettä. Tarvittaessa lisää täytettä syönnin aikana. Syöminen on helpointa lusikalla.

Muunnoksia:

Tähän yksinkertaiseen versioon voi halutessa lisätä muitakin makuja. Alkuperäisessä reseptissä tähän tulee lisäksi 2 dl hienonnettua salaatti- tai purjosipulia, 2 rkl chilikastiketta, 2 puristettua valkosipulin kynttä ja 1 maustemitta mustapippuria. Ne lisätään yhtä aikaa smetanan (tms.) kanssa. Smetanan sijaan alkuperäisessä reseptissä on 5 dl kevyt-cremefraichea ja 1 rkl majoneesia.

Jos haluaisin jäljitellä ravintolan versiota tarkoin, käyttäisin smetanan sijaan koko nesteenä majoneesia. Lisäksi paistaisin silloin broilerisuikaleiden ja pekonisilpun seassa myös sipuli- ja paprikasilppua.

Tuoreet yrtit sopisivat tähän myös, jos niitä sattuisi olemaan. Ainakin tuore silputtu basilika, rucola, oregano tai timjami olisivat hyviä tähän. Toki ne sopisivat myös kuivattuina.

Broilerin fileesuikaleiden sijaan voisi periaattessa käyttää broileria muussakin nahattomassa ja luuttomassa muodossa. Broilerin rintafileet voi pilkkoa itse, tai voi käyttää myös broilerin paistisuikaleita tai broilerin jauhelihaa. Minulla sattui nyt olemaan juuri broilerin fileesuikaleita sopivassa pakkauskoossa, joten siksi käytin niitä. Valmiiksi kypsennettyä broileria en käyttäisi juuri tähän, koska tässä on mielestäni maun kannalta olennaista, että broileri imee itseensä pekonin paistorasvat kypsennysvaiheessa.

Koska söin kana-pekonitäytteistä uuniperunaa ensimmäisen kerran juuri ruotsalaisessa ravintolassa, googlasin täytettä juuri ruotsin kielellä. Katsoin broilerin, pekonin ja nesteen määrät tästä ohjeesta: https://recept.allas.se/recept/recept-bakad-potatis-med-kycklingrora-och-bacon/ 300 grammaa broilerin fileesuikaleita ja 1 paketti pekonia olivatkin juuri sopivat määrät jo siksi, että se broilerimäärä sopivasti imi itseensä kaikki pekonin paistorasvat ilman, että tarvitsi alkaa ylimääräisiä paistorasvoja säilömään. Ylimääräistä pekonin rasvaa olen käyttänyt menestyksellä ainakin makaronilaatikkoon, tähteeksi jääneen varhaiskaalisalaatin paistamiseen, suolaiseen pannukakkuun ja puuro-pekonimuffinsseihin, mutta siinä paistuu myös herkulliset kananmunat ja perunat.

Annokseni uuniperunaa ja mango-mustakaalisalaattia.

Yllä olevassa kuvassa on täytetyn uuniperunan lisäksi salaattia. Salaatissa on valmista salaattisekoitusta, mustakaalia ja tuoretta mangoa. Mustakaali on minulle aika uusi tuttavuus, ja se maistuu mielestäni samalta kuin ruukuissa myytävä nuori lehtikaali. Ihmettelen vain, miksi sitä sanotaan nimellä mustakaali, vaikka en näe siinä mitään mustaa, vaan vain vihreää. Mustakaalista tuntuu jäävän hengitykseen samanlainen maku kuin persiljasta.

Kuvissa olevista smetanapurkeista joku saattaa panna merkille, että niiden parasta ennen oli jo 9.2. Käytin ne siis tänään 23.2. Smetana yleensä säilyy avaamattomana jääkaapissa ainakin kuukausia parasta ennen päiväyksen jälkeen käyttökelpoisena.

Muita uuniperunaan liittyviä kirjoituksia:

Päivitys 25.2.2020:

Tähteeksi jääneestä uuniperunasta tuli hyvä perunasalaatti.

Vastaa