Edullisia perunaruokia

Tässä kirjoituksessa luettelen halpoja perunaruokia. Tarkoitan tässä perunaruuilla pääruokia, joissa on pääraaka-aineena peruna. Perunalisäkkeitä täällä.

Hyppää kohtaan:

Perunalaatikko jauhelihalla tai lihajalosteella

Kinkku-perunalaatikko viimeisen käyttöpäivän kinkuista.

n. 500-600 g perunoita (kiinteitä tai yleisperunoita)

400 g sika-nautajauhelihaa TAI 200-300 g nakkeja TAI makkaraa TAI kinkkua TAI meetvurstia TAI valmiita lihapullia TAI valmiita jauhelihapihvejä

1 sipuli TAI 1 tl sipulijauhetta

suolaa

1 dl juustoraastetta (50 g – käy mikä tahansa raastettava juusto)

yhteensä 4 dl kaadettavia maustamattomia maitotuotteita (esim. 2½ dl täysmaitoa + 1½ dl kuohukermaa TAI esim. koko määrä ruokakermaa tai ruokakerman ja maidon sekoitusta)

2 kananmunaa

(halutessa pinnalle juustoraastetta ja/tai korppujauhoja)

(halutessa pinnalle voinokareita tai öljyä – mieluiten vain silloin, kun koko 4 dl oli maitoa ja pinnalle ei laitettu juustoraastetta)

Jos käytät tuoretta sipulia, kuori ja silppua se. Jos käytät muuta lihatuotetta kuin jauhelihaa, pilko se sen kokoisiksi, että sitä on mukava perunalaatikon seassa syödä.

Ruskista lihatuotteet paistinpannulla voissa tai öljyssä. Lisää ruskistetun lihatuotteen joukkoon sipulisilppu tai sipulijauhe. Paista koko ajan sekoittaen vielä muutama minuutti sipulisilpun tapauksessa tai yksi minuutti sipulijauheen tapauksessa. Sekoita mukaan suolaa, jos lihatuotteessa ei ollut jo. (Tähän määrään jauhelihaa lisään itse 1 tl suolaa.) Siirrä pois kuumalta levyltä.

Kuori perunat. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.

Voitele uunivuoka (n. 3-4 litran vetoinen). Lado perunaviipaleita voidellun uunivuoan pohjalle vierekkäin niin, että uunivuoan pohja suurin piirtein peittyy. Ripottele perunaviipaleiden päälle vähän suolaa. Levitä päälle lihatuoteseos paistorasvoineen (osa mausta on paistorasvassa). Ripottele päälle juustoraaste. Lado loput perunaviipaleet päälle limittäin niin, että lihatuoteseos ja juustoraaste suurin piirtein peittyy.

Sekoita keskenään maitotuotteet, kananmunat ja suolaa (itse laitan tähän kohtaan 1 maustemitan suolaa). Kaada seos vuokaan vähän kerrallaan niin, että se kastelee kaikki perunaviipaleet. Ripottele päällimmäisten perunaviipaleiden päälle vielä suolaa. (Halutessa ripottele pinnalle vielä juustoraastetta tai korppujauhoja. Voinokareita tai öljyäkin voi laittaa päälle, jos ei ripotellut pinnalle juustoraastetta, eikä munamaitoon tullut kermaa.)

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes perunat ovat kypsiä, pinta saanut väriä ja munamaito hyytynyt (noin 1 tunti). Anna mielellään vetäytyä vähintään 5 minuuttia uunista ottamisen jälkeen. Hyvää sekä tuoreeltaan että uudelleenlämmitettynä. Sopii myös pakastettavaksi.

Vinkkejä:

  • Jauhelihan tai lihajalosteen sijaan voi käyttää myös tähteeksi jäänyttä kypsää lihaa n. 200 grammaa. Sen voi pilkkoa suupaloiksi ja ripotella kylmänä perunakerrosten väliin. Kylmän lihakerroksen päälle voi ripotella mausteita ja/tai paistettua sipulia halutessa. Tähteeksi jäänyttä kypsää lihaa käytettäessä suosittelen käyttämään osaksi nesteestä kermaa ja/tai lisäämään pinnalle juustoraastetta, voita tai öljyä.
  • Nesteenä voi käyttää kaadettavien maitotuotteiden sijaan myös lihalientä tai esimerkiksi lihaliemi-kermasekoitusta. Silloin huomioi lihaliemestä tuleva suola (5 dl lihalientä lihaliemikuutiosta sisältää yleensä 1 tl suolaa). Jos käyttää koko nesteen lihaliemenä, silloin suosittelen lisäämään pinnalle jotain rasvaista, kuten juustoraaste, voi tai öljy.
  • Raakojen perunaviipaleiden sijaan voi käyttää myös saman määrän tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita. Silloin ruoka on valmis sitten, kun pinta on saanut väriä ja munamaito hyytynyt. Pinnan ruskistumista voi nopeuttaa pinnalle ripoteltavalla juustoraasteella ja/tai korppujauhoilla.
  • Perunaviipaleet voi korvata myös pakasteperunaviipaleilla. Hinta esimerkiksi Rainbow’n pakasteperunaviipaleille on tätä kirjoittaessani 2,39 €/kg. Kypsennä silloinkin, kunnes pinta on saanut väriä, munamaito hyytynyt ja perunat kypsiä.
  • Kokeile lihatuotteen sijaan myös broileria tai broilerijalosteita (esim. valmiit broileripyörykät). Broileri voi myös olla tähteeksi jäänyttä kypsää broileria, jolloin sitä riittää tähän määrään n. 200 grammaa. Poista broilerista luut ja nahka, jos on (ne voi säästää esim. pakkaseen ja käyttää kanaliemeen). Pilko broilerin lihat suupaloiksi. Raa’at broilerin lihat kannattaa ruskistaa ensin pannulla voissa tai öljyssä ja sitten maustaa, jos oli maustamatonta. Valmiiksi kypsät broilerin lihat voi laittaa paloiteltuina perunakerrosten väliin kylmänä, ja ripotella päälle mausteita, jos ei ollut jo. Broileria käytettäessä suosittelen käyttämään vähintään osaksi nesteestä kermaa ja/tai ripottelemaan päälle juustoraastetta, voita tai öljyä. Osa nesteestä voi silloin olla myös kanalientä, mutta huomioi kanaliemen suolaisuus (5 dl kanalientä kuutiosta sisältää yleensä 1 tl suolaa).
Jauheliha-perunalaatikko tähteeksi jääneistä keitetyistä perunoista.

Kiusaus jauhelihasta tai lihajalosteesta

1 kg kiinteitä perunoita tai yleisperunoita

n. 400 g kinkkua TAI sika-nautajauhelihaa TAI 200-300 g nakkia TAI makkaraa TAI meetvurstia TAI valmiita lihapullia TAI valmiita jauhelihapihvejä

1 sipuli + 1 rkl voita (+ 1 tl sokeria) (TAI korvaa tuore sipuli 1 tl:lla sipulijauhetta, silloin ei tarvitse paistaa eikä lisätä sokeria TAI sipulituotteet voi myös jättää pois)

5-6 dl kuohukermaa TAI vispikermaa TAI ruokakermaa (ruokakermaa käytettäessä suosittelen lisäämään myös liemitiivistettä, esim. 1 lihaliemikuutio, mutta huomioi siitä mahdollisesti tuleva 1 tl suolaa)

suolaa

(halutessa juustoraastetta pinnalle)

Jos käytät tuoretta sipulia, kuori ja silppua se. Jos käytät muuta lihatuotetta kuin jauhelihaa, pilko se suupaloiksi.

Jos käytät jauhelihaa, ruskista se paistinpannulla voissa. Lisää sipulisilppu tai sipulijauhe, ja paista vielä silpulisilpun tapauksessa muutama minuutti koko ajan sekoittaen, sipulijauheen tapauksessa 1 minuutti. Mausta jauheliha suolalla (itse lisään tähän määrään jauhelihaa 1 tl suolaa). Sipulisilppua käytettäessä sekoita halutessasi mukaan sokeria, jota sopii laittaa tähän kohtaan 1 tl. Siirrä paistetut tuotteet pois kuumalta levyltä.

Jos et käytä jauhelihaa, mutta käytät sipulisilppua, paista pelkkä sipulisilppu voissa tai öljyssä. Mausta sipulisilppu halutessa sekoittamalla mukaan 1 teelusikallinen sokeria. Siirrä paistamisen jälkeen pois kuumalta levyltä. Jos et käytä jauhelihaa etkä sipulisilppua, pannulla ei tarvitse paistaa mitään. Muut lihatuotteet kuin jauhelihan voi käyttää tähän ruokaan kylmänä ruskistamatta ensin.

Kuori perunat. Leikkaa ne ohuiksi tulitikkumaisiksi suikaleiksi.

Voitele uunivuoka (n. 3-4 litran vetoinen). Levitä sen pohjalle puolet perunasuikaleista. Levitä päälle valmistellut lihatuotteet (paistorasvoineen, jos on). Levitä päälle sipulisilppu tai ripottele päälle sipulijauhe, jos käytät niitä, mutta ne eivät olleet lihatuotteen seassa. Levitä päälle loput perunasuikaleista mielellään niin, että liha- ja sipulituotteet peittyvät.

Sekoita kermaan suolaa. (Itse sekoitan tässä ruuassa tähän kermamäärään 2 tl suolaa.) Kaada kermaseos vuokaan vähitellen niin, että kaikki perunasuikaleet kastuvat. (Pinnalle voi halutessa ripotella juustoraastetta. Suosittelen sitä erityisesti silloin, kun kerma ei ollut kuohu- eikä vispikermaa ja lihatuote ei ollut jauhelihaa, nakkia, makkaraa eikä meetvurstia.)

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes perunat ovat kypsiä, kerma ei näytä enää ohuelta ja pinta saanut väriä (noin 1 tunti). Anna mielellään vetäytyä vähintään 5 minuuttia. Ylijääneet kiusaukset voi lämmittää seuraavana päivänä uudelleen tai pakastaa.

Vinkkejä:

  • Jauhelihan tai lihajalosteen sijaan voi käyttää myös tähteeksi jäänyttä kypsää lihaa n. 200 grammaa. Sen voi pilkkoa suupaloiksi ja ripotella kylmänä perunakerrosten väliin. Kylmän lihakerroksen päälle voi ripotella mausteita ja/tai paistettua sipulia halutessa. Tähteeksi jäänyttä kypsää lihaa käytettäessä suosittelen käyttämään nesteenä kuohu- tai vispikermaa ja/tai lisäämään pinnalle juustoraastetta.
  • Tuoreiden perunoiden sijaan voi käyttää myös pakaste peruna-sipulisekoitusta pakkauksen ohjeen mukaan. Sipulin ja sipulijauheen voi silloin jättää pois. Paistoaika on yleensä silloinkin 1 tunti. Esimerkiksi Kotimaista 1kg peruna-sipulisekoitus maksaa tätä kirjoittaessani 1,35 €/kg.
  • Kokeile lihatuotteen sijaan myös broileria tai broilerijalosteita (esim. valmiit broileripyörykät). Broileri voi myös olla tähteeksi jäänyttä kypsää broileria, jolloin sitä riittää tähän määrään n. 200 grammaa. Poista broilerista luut ja nahka, jos on (ne voi säästää esim. pakkaseen ja käyttää kanaliemeen). Pilko broilerin lihat suupaloiksi. Raa’at broilerin lihat kannattaa ruskistaa ensin pannulla voissa tai öljyssä ja sitten maustaa, jos oli maustamatonta. Valmiiksi kypsät broilerin lihat voi laittaa perunakerrosten väliin kylmänä, ja ripotella päälle mausteita, jos ei ollut jo. Broileria käytettäessä suosittelen käyttämään nesteenä kuohu- tai vispikermaa ja/tai ripottelemaan päälle juustoraastetta.
Kinkkukiusaus palvikinkusta, perunoista, kuohukermasta ja sipulista.

Perunasoselaatikko jauhelihalla tai lihajalosteella

n. 1,3 kg jauhoisia perunoita tai yleisperunoita (n. 1 kg kuorittuina)

50 g voita

suolaa

2-3 dl täysmaitoa tai tarvittaessa enemmän

400 g sika-nautajauhelihaa TAI 200-300 g nakkeja TAI makkaraa TAI kinkkua TAI meetvurstia TAI valmiita lihapullia TAI valmiita jauhelihapihvejä

1 sipuli TAI 1 tl sipulijauhetta

2 kananmunaa

(halutessa juustoraastetta)

Kuori perunat. Keitä ne kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Survo kypsät perunat soseeksi. Sekoita niihin voi. Sekoita mukaan maitoa sen verran, että tulee löysä sose. Sekoita mukaan suolaa (esim. ½ tl). Siirrä jäähtymään.

Jos käytät sipulia, kuori ja silppua se.

Jos käytät muuta lihatuotetta kuin jauhelihaa, pilko se suupaloiksi. Ruskista lihatuote paistinpannulla voissa tai öljyssä. Lisää sipulisilppu tai sipulijauhe. Sipulisilppua käytettäessä paista vielä muutama minuutti koko ajan sekoitellen. Sipulijauhetta käytettäessä paista sekoittaen vielä 1 minuutti. Jauhelihaa käytettäessä sekoita mukaan suolaa (ja halutessa muita mausteita, jolloin voi paistella sekoitellen vielä 1 minuutin). (Itse lisään tähän määrään jauhelihaa 1 tl suolaa.) Siirrä pois kuumalta levyltä.

Sekoita kaksi kananmunaa tasaiseksi esim. kierrevispilällä. Sekoita kananmunat perunaseokseen. Sekoita keskenään perunaseos ja valmisteltu lihatuote (paistorasvoineen). Kaada seos voideltuun uunivuokaan. (Halutessa ripottele päälle juustoraastetta. Juustoraastetta voi halutessa myös sekoittaa perunaseokseen.)

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes seos ei ole enää löysää ja pinnassa on väriä. Anna mielellään vetäytyä vähintään viisi minuuttia. Ylimääräiset voi lämmittää seuraavana päivänä uudelleen tai pakastaa.

Vinkkejä:

  • Jauhelihan tai lihajalosteen sijaan voi käyttää myös tähteeksi jäänyttä kypsää lihaa n. 200 grammaa. Sen voi pilkkoa suupaloiksi (halutessa sekoittaa siihen mausteita ja/tai paistettua sipulia) ja sekoittaa kylmänä peruna-kananmunaseokseen. Tähteeksi jäänyttä lihaa käytettäessä suosittelen sekoittamaan perunasoseeseen myös juustoraastetta sekä ripottelemaan juustoraastetta pinnalle.
  • Perunasoseen tekemisessä voi oikaista tekemällä muusin esimerkiksi perunasosejauheesta pakkauksen ohjeen mukaan tai käyttämällä pakasteperunamuusia. Esimerkiksi Rainbow pakasteperunamuusin hinta on tätä kirjoittaessani 2,58 €/kg.

Paimenen paistos

1 kg jauhoisia perunoita tai yleisperunoita

vettä perunoiden keittämiseen sen verran, että perunat peittyvät

4 dl täysmaitoa

40 g voita

suolaa

1 kananmuna

Lihakerros:

400 g sika-nautajauhelihaa TAI 200-300 g nakkeja TAI makkaraa TAI kinkkua TAI meetvurstia TAI valmiita lihapullia TAI valmiita jauhelihapihvejä TAI 200 g tähteeksi jäänyttä kypsää lihaa

400 grammaa tomaattimurskaa

suolaa

1 tl sokeria

(halutessa: 1 sipuli TAI 1 tl sipulijauhetta, 1 valkosipulin kynsi tai useampikin maun mukaan, yrttimausteita esim. timjamia/oreganoa/basilikaa ½-1 tl kutakin tai vain yhtä tai kahta niistä maun mukaan)

Jos käytät sipulia ja/tai valkosipulia, silppua ne. Jos käytät muuta lihatuotetta kuin jauhelihaa, pilko se suupaloiksi. Ruskista lihatuotteet paistinpannulla voissa tai muussa rasvassa (paitsi tähteeksi jäänyttä kypsää lihaa ei tarvitse ruskistaa, vaan sen valmisteluksi riittää suupaloiksi pilkkominen). Jos käytät sipulisilppua, paista rasvassa muutama minuutti (lihatuotteen seassa tai ilman). Jos käytät valkosipulisilppua, paista sitä 1 minuutti rasvassa (sipuli- ja/tai lihatuotteen seassa tai ilman).

Sekoita kattilassa tomaattimurska, valmisteltu lihatuote, mahdolliset silput sekä mahdolliset muut mausteet paitsi suola ja sokeri. Kiehauta. Laske lämpö pienimmälle ei-nollalle ja jätä hautumaan ilman kantta siksi aikaa, kun valmistelet perunakerroksen.

Kuori perunat. Perunat voi pilkkoa lohkoiksi, jos haluaa nopeuttaa perunoiden kypsymistä. Keitä perunat kypsiksi vedessä, joka juuri ja juuri peittää perunat. Kaada kypsistä perunoista keitinvesi pois. Survo perunat soseeksi. Lisää maito, voi ja suola (esim. ½ tl). Sekoita tasaiseksi muusiksi. Maista, ja lisää tarvittaessa suolaa, voita ja/tai maitoa. Riko kananmuna ensin juomalasiin, ja sekoita sen rakenne tasaiseksi haarukalla. Sekoita kananmuna perunamuusiin kierrevispilällä hyvin sekoittaen. (Perunamuusiin voi halutessa sekoittaa myös juustoraastetta.)

Voitele uunivuoka. Sekoita liha-tomaattikastikkeeseen 1 tl sokeria ja maun mukaan suolaa (esim. 1½ tl suolaa, jos liha oli suolatonta). Maista, ja mausta kastikkeen suolaisuus sopivaksi, jos ei ollut jo. Levitä kastike uunivuoan pohjalle. Levitä sen päälle perunamuusi. (Pinnalle voi halutessa ripotella juustoraastetta.)

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut ja perunamuusi kiinteytynyt. Uunistaoton jälkeen anna mielellään vetäytyä 10 minuuttia.

Vinkkejä:

Linkkejä

Alla on linkkejä muihin tästä blogista löytyviin edullisiin perunaruokiin.

Katso myös:

Vastaa