Nikkarinvuoka raaoista perunoista

En ole varma, kuuluuko tämä kirjoittaa nikkarinvuoka vai nikkarin vuoka, sillä molempia kirjoitusasuja näkee. Joka tapauksessa, teki mieli kokeilla tätä ruokaa, johon iltapäivälehden mukaan “suomalaiset hurahtivat“. Nikkarin vuoan resepteissä yleensä käytetään keitettyä perunaa, mutta minulla oli nyt vain raakoja perunoita. Koska raaka peruna viipaleiksi leikattuna yleensä kypsyy uuniruoassa tunnissa, käytin nikkarin vuoan tavallista ohjetta, mutta käytin raakoja perunaviipaleita ja kypsensin ruokaa uunissa lähes tunnin (52 minuutin jälkeen oli jo perunat kypsiä). Juustoraastetta en ripotellut pinnalle heti alussa, ettei se pala, vaan pyrin lisäämään sen 35 minuuttia ennen loppua, jolloin juustoraaste on uunissa saman paistoajan kuin alkuperäisessäkin ohjeessa. Lopputulos onnistui oikein hyvin. Maistuu hyvältä lohturuokamaiselta kotiruualta. Tomaattiviipaleet seassa ja ylipäätään tämän ruuan ulkomuoto ovat mielestäni loistavaa vaihtelua siihen, millaisia uuniruokani yleensä ovat.

Nikkarin vuoka raaoista perunoista (alkuperäisen ohjeen mukaan 6 annosta, mutta meillä riitti vain 4 annokseen)

6 kiinteää perunaa

2 makkaraa

4 tomaattia (tai enemmänkin, jos loppuu kesken ja haluaa kaikille perunaviipaleille riittävän tomaattia – toisaalta tomaatit voi tarvittaessa jättää poiskin)

(alkuperäisessä reseptissä myös 2 sipulia)

2 kananmunaa

1 dl kuohukermaa + 1 dl täysmaitoa (alkuperäisessä reseptissä 2 dl ruokakermaa)

1 tl suolaa

(alkuperäisessä ohjeessa myös ½ tl mustapippuria)

150-170 g juustoraastetta (alkuperäisessä reseptissä 150 g emmental-mozzarellajuustoraastetta)

Kuori perunat (ja sipulit). Leikkaa ohuiksi viipaleiksi perunat, makkarat ja tomaatit (ja sipulit).

Voitele uunivuoka (koko noin 35 x 24 cm). Lado ainekset siihen limittäin. (Itse vuorottelin tyyliin peruna-makkara-peruna-tomaatti-peruna-makkara-peruna-tomaatti-peruna-makkara jne. kunnes tomaatit loppuivat, jonka jälkeen vuorottelin peruna-makkara-peruna-makkara jne. ja ne loput menivät tasan. Jos ei menisi tasan, tunkisin ylijääneitä satunnaisiin väleihin.)

Sekoita keskenään kananmunat, kerma, maito ja suola (ja mustapippuri). Valuta seos vuokaan ainesten päälle.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla yhteensä noin 50-60 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä (eli haarukka menee helposti läpi). Mitä ohuemmat perunaviipaleet, sitä nopeammin kypsyvät. Noin 35 minuuttia ennen loppua ripottele pinnalle juustoraaste. Anna mielellään juustoraasteen ruskistua ennen kuin otat ruoan uunista ulos. Toisaalta jos juustoraaste uhkaa ruskistua liikaa ennen kuin perunat ovat kypsiä, peitä vuoka foliolla. Uunista oton jälkeen anna mielellään vetäytyä pöydällä 5 minuuttia.

Vinkki: Jos on tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita, tämän ruuan voi tehdä niistä muuten samalla tavalla kuin raaoista perunoista, mutta juustoraaste lisätään heti alussa ja ruokaa kypsennetään uunissa 35 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut.

Käytin pohjana K-ruoka.fi-sivuston Nikkarin vuoka -reseptiä, jossa perunana käytetään keitettyä perunaa: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/nikkarin-vuoka

Makkarana oli alkuperäisessä reseptissä HK:n sinistä, mutta itse käytin sitä makkaraa, jota minulla sattui pakkasessa olemaan. Se oli nyt Huilun Tuhti Grillimakkaraa. Otin makkarat sulamaan pöydälle siinä vaiheessa, kun aloin laittaa tätä ruokaa. Perunoiden viipaloinnin jälkeen irrotin jäiset makkarat toistaan, ja tomaattien viipaloinnin jälkeen leikkasin kohmeiset makkarat viipaleiksi, mikä oli helppoa.

Juustoraasteena käytin itse raastamaani Oltermanni-juustoa. Sitä tuli raastettua vahingossa 170 grammaa, vaikka 150 grammaa olisi riittänyt, joten laitoin ruokaan kaikki 170 grammaa.

Tomaattiviipaleet loppuivat kesken. Olisin voinut viipaloida lisää tomaatteja esimerkiksi kaksi kappaletta, mutta jätin suosiolla osan ruuasta ilman tomaattia, jolloin ruoka oli miellyttävämpi nuorimmaisen lapsen syödä. Itse arvostin kyllä paljon tomaatin makua tässä ruuassa.

Sipuleita minulla olisi ollut jäljellä yksi kappale, mutta jätin sen pois, koska lapseni eivät tykkää sipuliviipaleista ruuassa, eikä sipulitonta puolta olisi ollut niin helppo nähdä valmiista ruuasta kuin tomaatitonta puolta. Hyvin maistui tämä ruoka ilmankin sipulia. Lapset söivät lautasensa tyhjiksi, kun mukana ei ollut mitään väisteltävää. Myös pippurin jätin pois siksi, kun lapseni eivät siitä pidä. Syödessäni en kaivannut tähän pippuria.

Valmis nikkarinvuoka. Pakko myöntää, että hauskemmalta näytti ennen paistamista.
Lautasellani nikkarin vuokaa ja salaattia. Salaatissa valmista salaattisekoitusta, kurkkua, paprikaa ja appelsiinia.

Muita peruna-aiheisia kirjoituksia:

Vastaa