Röstiperunat keitetyistä perunoista

Ylijääneet keitetyt perunat röstiperunoiksi.

Röstiperunat on mielestäni huippu ruoka. Röstin voi tehdä raaoista perunoista tai keitetyistä perunoista. Molemmat tehdään raastetusta perunasta, mutta raaoista perunoista tehtäessä joutuu puristelemaan ylimääräiset nesteet pois. Kun on jääkaapissa keitettyjen perunoiden tähteet, röstin valmistaminen käy helpommin ja nopeammin. Maku ei ole aivan sama: raaoista perunoista tulee rapeampaa ja sipsimäisemmän makuista röstiä, kun taas keitetyistä perunoista tulee pehmeämpää ja enemmän paistinperunoiden makuista röstiä. Molemmilla tavoilla tulee mielestäni sen verran hyvää, että kannattaa tehdä. Keitetyistä perunoista minulla tulee tehtyä röstiä herkemmin kuin raaoista, koska tämä on sellainen näppärä uusiokäyttö, joka saa eilen keitetyt perunat näyttämään joltain aivan muulta kuin perunalta. Siksi tämä on vaihtelunhaluisille kiitollisimpia ruokia, mitä voi tehdä keitetyistä perunoista. Minulle rösti voi olla joko perunalisäke tai ihan sitä varsinaista ruokaa, eli aterian päätähti. Röstiä voi muunnella eri tavoin: se voi olla joko pelkkää perunaa, tai siihen voi lisätä erilaisia muita aineksia. Tähteistä tehtynä pääraaka-aine on kylmät keitetyt perunat, ja mukaan voi sekoittaa halutessa muitakin kiinteitä tähteitä. Alla on perusresepti muunnosehdotuksineen.

Röstiperunat keitetyistä perunoista

jäähtyneitä keitettyjä perunoita ilman kuoria

tarvittaessa kananmunaa esim. 1 kpl per 200 grammaa keitettyä perunaa

suolaa

paistamiseen voita tai muuta rasvaa

Raasta kylmät keitetyt kuorettomat perunat karkealla terällä. Ensin voi halutessa kokeilla paistaa rösteiksi ilman kananmunaa, tai sekoittaa suoraan mukaan yhden kananmunan per 200 grammaa keitettyä perunaa. Kananmuna tekee rösteistä helpommin ehjinä pysyviä, helpommin käänneltäviä ja helpommin käsin syötäviä.

Kuumenna lettupannu ja sen koloissa voita tai muuta rasvaa. Nosta lusikalla perunaraastetta koloihin, ja levitä lusikalla koko kolon alueelle. Painele lusikalla tiiviiksi. Paista suurin piirtein keskilämmöllä tai vähän sitä kuumemmalla molemmin puolin ruskeiksi. Ripottele suolaa molemmin puolin, mieluiten aina ruskistuneelle puolelle heti kääntämisen jälkeen.

Jos röstit eivät meinaa pysyä koossa, voi sekoittaa perunaraasteeseen kananmunaa. Toisaalta irtonainenkin paistettu perunaraaste on hyvää amerikkalaisen hash brownsin tapaan.

Röstejä voi tarjota joko pääruokana tai lisäkkeenä. Pääruokana syötäessä suosittelen tarjoamaan lisäksi esimerkiksi ruokaisaa salaattia tai ruokaisaa kastiketta, kuten kinkku-kermaviilikastike. Keitetyistä perunoista tehdyt röstit ovat saman tyyppisiä kuin perunaletut, joten kaikki minkä voi kuvitella sopivan perunalettujen kanssa, sopii todennäköisesti myös röstin kanssa.

Muunnoksia

Perunaraasteen sekaan voi halutessa sekoittaa muita aineksia, kuten esimerkiksi:

* sipulia silppuna

* valkosipulia puristettuna tai silppuna

* juustoraastetta esimerkiksi 2 dl (100 g) per 500 g perunaa

* aura- tai fetajuustoa murennettuna

* kinkkua, meetvurstia tai paistettua pekonia hienonnettuna

* paistettua jauhelihaa tai kypsää kanaa hienonnettuna

* savukalaa tai graavikalaa hienonnettuna

* kypsiä vihanneksia tai sieniä hienonnettuina

* yrttejä tuoreina silputtuina tai kuivattuina

* muita mausteita mistä tykkää

Jotkut tekevät röstiperunoita ilman kananmunaa tai muita sitomisaineita, kuten tässä reseptissä: https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/15634/R%C3%B6stiperunat/ Minä olen yrittänyt, mutta en ole vielä kertaakaan onnistunut tekemään ehjiä röstejä keitetyistä perunoista ilman kananmunaa. Raaoista perunoista olen kyllä onnistunut, mutta en keitetyistä. En tiedä, onko taika perunalajikkeessa vai missä. Koska olen tehnyt röstiä keitetyistä perunoista vain silloin, kun niitä on ollut tähteenä, peruna on aina ollut kiinteää lajiketta. En tiedä, tulisiko keitetyistä jauhoisista perunoista paremmin koossapysyviä röstejä jo ilman kananmunaakin. Mutta sillä ei ole minun tapauksessani merkitystä, koska keitettyjä jauhoisia perunoita minulla ei yleensä ole tähteenä.

Kananmunan lisäämisen kanssa olen joutunut huomaamaan sen, että jos kananmunan osuus on liian suuri, lopputulos maistuu enemmän munakkaalta kuin röstiltä. Nyt ihan punnitsin perunat sopivan munasuhteen selvittämiseksi. Perunaraastetta, johon lisäsin yhden kananmunan, oli 200 grammaa. Niillä määrillä ei maistunut munakkaalta, vaan perunalta, niin kuin röstiltä odotankin. Näin ollen en lähtisi tekemään röstiä keitetyistä perunoista, jos keitettyjä perunoita on jäljellä alle 200 grammaa.

Yhteensä minulla oli nyt 400 grammaa keitettyä kuoretonta perunaa, jotka kaikki raastoin karkealla terällä. Puolesta määrästä ensin yritin tehdä röstejä ilman kananmunaa, mutta ne eivät pysyneet koossa käännettäessä. Nekin osat röstiä, jotka näyttivät yhtenäisiltä, hajosivat heti käteen otettaessa, joten ne olivat haarukalla ja veitsellä syötäviä. Kananmunalisäyksen jälkeen paistetut röstit olivat käsin syötäviä niin kuin halusinkin. Röstejä tuli 400 grammasta perunaa yhteensä 12 kappaletta pikkuletun kokoista. Perunat olivat muuten jääneet tähteeksi kala-aterialta, jossa oli paistettua alaskanseitiä ja Sandefjordin kastiketta. Osa ylijääneistä perunoista meni liha-perunalaatikkoon ja loput näihin rösteihin.

Tällä kertaa söin näiden röstejen kanssa juusto-omenasalaattia. Eli kaadoin lautaselle valmista salaattisekoitusta sekä kuutioin joukkoon sinileima emmental -juustoa ja omenaa. Sopi hyvin, ja näin syötynä tuntui täysipainoiselta ja täyttävältä aterialta, vaikken röstien lisäksi viitsinyt tälle aterialle muuta kypsentää.

Muita uusiokäyttötapoja tähteeksi jääneille keitetyille perunoille löytyy kirjoituksestani Ruokaa tähteistä: ylijääneet keitetyt perunat. Siellä on reseptit Pyttipannu ja Perunavuoka sekä linkit mm. näihin resepteihin:

Muita peruna-aiheisia kirjoituksia:

Vastaa