Aurajuustoperunat keitetyistä perunoista uunissa

Jääkaapissani sattui olemaan eilen keitettyjen perunoiden tähteet, kermaa ja Aura-juustoa. Aura-juusto ei ollut enää tuoreimmillaan, sillä sen parasta ennen oli mennyt jo 3.1. eli kymmenen päivää sitten (kuva alla). Mitä muutakaan tehdä eilen keitetyistä perunoista, aurajuustosta ja kermasta kuin maukkaat aurajuustoperunat uunissa? Toki voi tehdä muutakin, mutta aurajuustoperunat nyt ovat vain niin hyviä, että niitä nyt ainakin kannattaatehdä. Aurajuustoperunat on yksi suosikkejani aurajuustoruuista, vaikka on kyllä portobello-aurajuustopizza myös tosi hyvää. Keitetyille perunoille löytyy uusiokäyttötapoja myös kirjoituksestani Ruokaa tähteistä: ylijääneet keitetyt perunat.

Kymmenen päivää sitten mennyt parasta ennen -päiväys ei haitannut yhtään.

Aurajuustoperunoita voi tehdä muutenkin kuin vain keitetyistä perunoista, esimerkiksi pakasteperunaviipaleista: https://www.valio.fi/reseptit/aura-kermaperunat/

…tai raaoista perunoista: http://maistuisvarmaansullekin.blogspot.com/2016/02/aurajuustoperunat.html

Niiden kypsennysajat ovat tunnin luokkaa, kun taas keitetyistä perunoista tehdyt aurajuustoperunat kypsyvät 25 minuutissa. Puolisen tuntia siis säästää siinä, jos on keitettyjä perunoita valmiina.

Aurajuustoperunat keitetyistä perunoista teen soveltamalla tätä Valion ohjetta, jossa aurajuustoperunat tehdään keitetyistä uusista perunoista: https://www.valio.fi/reseptit/aura-perunat/

Minun kokemukseni mukaan keitetyt uudet perunat ja keitetyt vanhat perunat käyttäytyvät uusioruoissa samalla tavalla, joten vaihdan surutta niitä resepteissä sen mukaan, mitä minulla sattuu olemaan. Alkuperäisessä reseptissä olevat tomaatit ja uudet sipulit jätän sujuvasti pois aurajuustoperunoista, jos minulla ei niitä ole eikä nyt ollut. Aurajuustoperunat ovat maukkaita ilmankin sipulia ja tomaattia, mutta ei niidenkään käyttö pahitteeksi ole, jos niitä löytyy. Valion ohjeessa on kypsentämisvaihtoehdot sekä liedellä että uunissa/grillissä, joista itse olen valinnut mieluiten uunin. Ohjeessa käytetään folionyyttejä, mutta itse käytän uunissa mieluummin uunivuokaa.

Nyt minulla oli keitettyjä perunoita tähteinä kolme kappaletta, joista tuli aurajuustoperunoita noin kaksi annosta. Jos perunoita olisi ollut enemmän, olisin voinut tehdä isommankin annoksen.

Aurajuustoperunat keitetyistä perunoista n. 2 annosta

n. 3 keitettyä perunaa ilman kuoria (n. 200-250 g)

suolaa ja mustapippuria

40 g Aura-juustoa (tai 1/4 pussia valmista Aura-murua)

3/4 dl kuohukermaa (75 g)

Leikkaa perunat kuutioiksi. Levitä perunakuutiot voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Murustele päälle Aura-juusto. Kaada päälle kerma. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 25 minuttia tai kunnes pinta on saanut väriä. Hyvää sekä sellaisenaan että lisäkkeenä lihalle, kanalle tai kalalle. Sopii myös uudelleenlämmitettäväksi.

Aurajuustoperunat keitetyistä perunoista n. 4 annosta

n. 6 keitettyä perunaa ilma kuoria (n. 400-500 g)

suolaa ja mustapippuria

80 g Aura-juustoa (tai ½ pussia Aura-murua)

1 ½ dl kuohukermaa (150 g)

Ohje kuten edellä.

Aurajuustoperunat keitetyistä perunoista n. 6 annosta

n. 9 keitettyä perunaa ilman kuoria (n. 600-750 g)

120 g Aura-juustoa (tai 3/4 pussia Aura-murua)

2 1/4 dl kuohukermaa (225 g)

Ohje kuten edellä.

Aurajuustoperunat keitetyistä perunoista n. 8 annosta

n. 12 keitettyä perunaa ilman kuoria (n. 800 g – 1 kg)

suolaa ja mustapippuria

150-160 g Aura-juustoa (tai 1 pussi Aura-murua)

3 dl kuohukermaa (300 g)

Ohje kuten edellä.

Aurajuustoperunoiden kanssa söin persimonsalaattia ja mikrossa lämmitettyä nyhtöpossua pakkasesta. Salaatti oli valmista valmiiksi pestyä salaattisekoitusta, johon lisäsin pilkottua persimonia. Nyhtöpossu oli pakastettu tästä erästä: https://ruokaideat.com/2019/10/13/savustettua-nyhtopossua-ja-uunijuureksia/

Muita perunaan liittyviä postauksia:

Vastaa