Paistettu spagetti kiinalaiseen tapaan

Tämän ruoan inspiraationa olivat kiinalainen paistettu nuudeli ja kiinalainen paistettu riisi. Eilinen spagetti (tai toissapäiväinen tai kolme päivää sitten keitetty) mielestäni sopii tällaiseen ruokaan yhtä hyvin kuin nuudeli, vaikka spagetti ei autenttista kiinalaista ruokaa olekaan. Spagetin jämistä tehtynä tämä on hyvin helppo ja nopea ruoka, ja yksi nopeammasta päästä ruokia, mitä tähteeksi jääneestä spagetista voi tehdä. Samaa ruokaa voi kuitenkin tehdä ilmankin tähteitä, eli spagetin voi keittää varta vastenkin tätä ruokaa varten, eikä sen ole pakko olla jäähtynyttä ennen paistamista. Suosittelen tätä ruokaa erityisesti silloin, jos haluaa tehdä spagetin tähteistä jotain eri makuista ruokaa aineksista, mitä on jo kotona.

Paistettu spagetti kiinalaiseen tyyliin (n. 2 annosta)

250 g kypsää spagettia (tai keitä reilu 100 g raakaa spagettia kypsäksi ensin)

öljyä paistamiseen (säästelemättä)

1 sipuli

1 keskikokoinen porkkana

70 g pakastepaprikaa TAI 1 tuore paprika (punainen tai keltainen tai puolikas kumpaakin)

1 valkosipulin kynsi

2-3 cm pala tuoretta inkivääriä

(halutessa 1 chili tai useampikin)

2 kananmunaa

Kastike:

2 rkl soijakastiketta

1 rkl (omena)viinietikkaa (voi tarvittaessa korvata sitruunamehulla)

1 rkl sokeria (tai halutessa tummaa sokeria tai hunajaa)

Ota pakastepaprikaa sulamaan tai leikkaa tuore paprika ohuiksi suikaleiksi. Kuori sipuli, ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Kuori porkkana, ja leikkaa se ohuiksi muutaman sentin pituisiksi suikaleiksi. Ohuus on tärkeää siksi, koska ohut kypsyy nopeasti.

Kuori valkosipulin kynsi, ja silppua se. Kuori inkiväärin palanen, ja silppua sekin. (Jos haluaa ruokaan myös chiliä, tässä vaiheessa voi silputa yhden chilin tai halutessa useammankin.)

Riko kananmunat lasiin, ja sekoita ne haarukalla tasaisiksi. Toisessa lasissa sekoita keskenään kastikkeen ainekset haarukalla.

Kuumenna öljy. Kuullota siinä sipulia, paprikaa ja porkkanaa muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja inkivääri (ja chili, jos käytät sitä). Kuullota noin yksi minuutti. Lisää pannulle öljyä ja kypsä spagetti. Paista käännellen hetki, kunnes spagetti on kuumaa ja kiiltävää.

Tee spagetin keskelle pannuun kolo. Kaada koloon kananmunaseos. Sekoita kananmunaseosta hetki, kunnes se alkaa hyytyä. Sitten sekoita kananmunaseos spagetin joukkoon. Kun kananmuna on kokonaan kypsynyt eli ei näy enää juoksevaa kananmunaa, sekoita mukaan kastike ja kuumenna. Tarjoa heti.

Vinkit:

* Vihannekset voi halutessa vaihtaa muihin vihanneksiin mitä löytyy, kunhan ne ovat ohuina suikaleina tai paloina.

* Kananmunan sijaan tai niiden lisäksi ruokaan voi lisätä myös kanaa, mureaa lihaa suupaloina tai katkarapuja. Katkaravut kannattaa lisätä vasta lopussa, kun taas kana tai liha kannattaa ruskistaa erikseen ja lisätä lopussa.

* Kypsän spagetin sijaan voi käyttää kypsää nuudelia tai kypsää riisiä.

* Ruokaan sopii hyvin myös pähkinät. Erityisesti cashewpähkinät maistuvat hyvältä tällaisessa ruuassa. Lisää ne yhtä aikaa vihannesten kanssa. Kokeile samaan tapaan myös maapähkinöitä. Valmiiksi paahdetut pähkinät kannattaa lisätä vasta lopussa.

* Kastikkeen sijaan voi käyttää myös muita maustekastikkeita sekä halutessa maustetahnoja ja haluamiaan mausteita.

Paistettu spagetti pannulla.

Samaa soijakastikkeesta, etikasta ja sokerista koostuvaa kastiketta käytän muissakin ruuissa. Käytän sitä ainakin liha-kasviswokeissa sekä kylmänä grillibroilerin päällä. Kutsun kyseistä kastiketta nimellä wokkikastike.

Muunlaisia kiinalaistyylisiä paistettu spagetti -nimisiä ruokia löytyy googlaamalla “chinese fried spaghetti” tai “chinese fried noodles”, joista monissa nuudelit voi korvata keitetyllä spagetilla. Useissa resepteissä käytetään maun antajina seesamiöljyä ja/tai osterikastiketta, joita itse en ole vielä tullut hankkineeksi, mutta varmasti nekin ovat hyviä.

Muita tapoja uusiokäyttää ylimääräinen spagetti löytyy kirjoituksestani Ruokaa tähteistä: ylijäänyt spagetti, makaroni ja muu pasta. Tähteeksi jäänyt spagetti voidaan upottaa esimerkiksi minestronekeittoon, johon voi samalla jemmata muita tähteitä.

Muita hyviä ruokia, joissa käytetään spagettia:

Vastaa