Peruna-kinkku-uunimunakas tähteistä

Jääkaapissani oli tällaisia tähteitä:

Kolme päivää aiemmin tein kinkku-ananaspizzaa: https://ruokaideat.com/2019/08/19/pizzaa-gluteenittoman-suolaisen-pannukakun-pohjalla/

… siitä jäi tähteeksi pilkottua kinkkua ja säilykenananaspurkin mehut (kuvassa oikea alakulma). Kaksi päivää aiemmin tein keitettyjä perunoita, porsaan palapaistia ja sinappista paistinkastiketta: https://ruokaideat.com/2019/08/21/porsaan-palapaistia-keitettyja-perunoita-sinappikastiketta-ja-pakastevihanneksia/

… siitä oli tässä vaiheessa jäljellä 6 keitettyä perunaa sekä paistinkastiketta (kuvassa ylempi vihertävä kuppi). Päätin sitten käyttää nämä kaikki tähteet uunimunakkaaseen, johon näiden tähteiden lisäksi ei tullut muuta kuin kananmunia ja suolaa.

Uunimunakkaasta tuli oikein hyvää. Paistinkastikkeen oma maku katosi, ja sen olemassaolon huomasin vain siitä, että kokonaisuudessa oli maukkautta/umamia enemmän kuin uunimunakkaissa yleensä on. Ananaksen makua oli tuoreeltaan häivähdys, ja seuraavana päivänä vähän isompi häivähdys, mutta kummin päin vain se sopi mielestäni tähän raikastamaan makua.

Uunimunakkaille luotto-ohjeeni on tämä Hellapoliisin ohje: https://www.hellapoliisi.fi/pikkusuolaiset/kinkku-uunimunakas/

Siitä katson kananmunien, nesteen ja suolan suhteet, ja muut ainekset sovellan sen mukaan, mitä on tarvetta/halua käyttää. Tällä kertaa punnitsin, että nesteitä oli yhteensä 220 grammaa (120 grammaa paistinkastiketta ja 100 grammaa ananasmehua), joten laskin Hellapoliisin ohjeen perusteella, että kananmunia tuolle nestemäärälle on hyvä käyttää minimissään 7 ja suolaa 3/4 tl. Niin sitten tein. Alla tarkempi resepti:

Peruna-kinkku-uunimunakas tähteistä

7 kananmunaa

3/4 tl suolaa

6 keitettyä perunaa

50 g pilkottua kinkkua (tai enemmän jos on – esim. 100 g)

2-2½ dl nesteitä esim. 1.2 dl tähteeksi jäänyttä paistinkastiketta ja 1 dl ananasmehua, tai esim. maitoa ja/tai kermaa kaikki tai osa nestemäärästä

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vispaa käsivispilällä sekaisin kananmunat, suola ja nesteet. Voitele uunivuoka. Pilko kuoritut perunat ja levitä ne uunivuokaan. Levitä päälle kinkkupalaset. Kaada päälle kananmuna-suola-nesteseos. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20-40 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut.

Minulla tämä oli nyt uunissa 30 minuuttia, mutta moni aiempi uunimunakas on vaatinut 35 minuuttia. Uunimunakas on siitä hyvin kätevä, että siihen voi laittaa munien ja suolan lisäksi niin monenlaista. Siihen käyvätkin lähes kaikki tähteet, moni päiväystuote ja erityisesti juustonkannikat. Itse olen aiemmin käyttänyt uunimunakkaaseen esimerkiksi päiväysmozzarellaa, keitettyjä varhaisperunoita, tähteeksi jäänyttä varhaisperunoiden varsisipuli-voikastiketta, melkeintuoreen basilikan loput, päiväysmaitoa ja herkkusieniä: https://ruokaideat.com/2019/06/30/uunimunakasta-paivaystuotteista-ja-tahteista/

Vastaa