Lohiperhonen, keitetyt perunat, lime-kermakastike ja paistetut pakastevihannekset

Tänään jääkaapissani oli lohifilee, päiväyksensä pari päivää sitten ohittanut viikonloppuna avattu purkki kermaa, miehen aiempana päivänä paistamia pakastevihanneksia ja limejä. Oli lisäksi myös perunoita niin kuin yleensäkin. Niistä aineksista tein nyt tällaisen hyvän aterian.

Kastikkeen tekoon käytin tätä ohjetta: https://simplygloria.com/basic-cream-sauce/

Muutin ainesten määrät vastaamaan sitä kermamäärää, mikä minulla nyt oli, ja sekoitin lopussa mukaan limen mehua. Kastikkeesta tuli hyvänmakuinen, ja se oli nopea tehdä. Samalla tavalla voi muuten tehdä myös helpon sitruuna-kermakastikkeen yksinkertaisesti vaihtamalla limemehun tilalle puolen sitruunan mehun.

Lohifilee leikattiin perhosiksi tämän ohjeen mukaisesti: https://yhteishyva.fi/reseptit/lohiperhoset-ja-voi-valkoviinikastike/recipe-4629 Tuossa ohjeessa oleva voi-valkoviinikastikekin on tosi hyvä kastike lohiperhosille ja muillekin kalaruuille, mutta nopea se ei ole.

Kylmät paistetut pakastevihannekset lämmitin uunissa muiden ainesten kypsyessä. Vihannekset olivat lautasella, jonka laitoin kylmän uunin keskitasolle, ja säädin lämpötilan 200 asteeseen. Kun lamppu sammui merkkinä uunin lämpenemenisestä tavoitelämpötilaan, tiesin vihannestenkin olevan lämpimiä, joten otin ne pois uunista. Samaa tapaa käytän aika monen muunkin ruuan lämmittämiseen silloin, kun haluan tehdä lämmityksen uunissa.

Perunat keitin kuorittuina, koska en pidä kuorineen keitettyjen perunoiden mausta enkä suutuntumasta. Kuorin perunat suoraan kattilaan, peitin kylmällä vedellä, kiehautin kansi päällä, keitin 20 minuuttia miedolla lämmöllä kannen alla.

Lohiperhoset ja lime-kermakastike

lohifileetä tai valmiita lohiperhosia

paistamiseen voita ja/tai öljyä

päälle suolaa ja halutessa musta- ja/tai valkopippuria

Jos käytät lohifileetä ja siinä on ruotoja, nypi ruodot ensin pois. Ne löytyvät helposti tunnustelemalla ja ovat selkeässä rivissä. Leikkaa lohifilee perhosiksi tekemällä lohifileehen pystysuunnassa viiltoja niin, että joka toinen viilto on nahkaan asti ja joka toinen viilto alas asti katkaisten nahkan. Käännä muodostuneet palat perhosten muotoon niin, että kunkin palan keskellä on nahka pitämässä molempia puolia yhdessä.

Paista lohiperhoset pannulla rasvassa keskilämmöllä molemmin puolin ruskeiksi. Tarjoa kastikkeen ja lisukkeiden kanssa. Sopivia lisukkeita ovat ainakin perunat ja kasvikset eri muodoissaan, mutta perunoiden sijaan sopii yhtä hyvin esimerkiksi riisi, pasta ja couscous.

Lime-kermakastike:

4 dl kuohukermaa

1½ rkl voita

1½ rkl vehnäjauhoja

½ limen mehu (n. 12 g)

1 tl suolaa

(halutessa ripaus musta- ja/tai valkopippuria)

(halutessa tuoreita yrttejä, jos on – sopivia esim. persilja, tilli, ruohosipuli)

Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Vispaa sekaan vehnäjauhot. Sekoittele keskilämmöllä pari minuuttia. Kaada sekaan puolet kermasta. Jatka sekoittamista, kunnes sakenee (n. 1 minuutti). Kaada sekaan loput kermasta. Sekoita, kunnes paksunee (n. 3-5 minuuttia). Kun on paksuuntunut, siirrä kattila pois levyltä ja sekoita joukkoon makuaineet. Sopii lohiperhosten sekä muiden kalaruokien kanssa.

Päivitys myöhempänä päivänä:

Loput lohiperhoset ja perunat söin myöhempinä päivinä mikron kautta. Alla vasemmassa kuvassa on mikrossa lämmitetty annos perunaa, lohta ja lime-kermakastiketta. Päällä suolaa, pippuria ja lisää limemehua. Oikeanpuoleisessa kuvassa on mikrossa lämmitetty annos perunaa, lohta ja voita. Päällä suolaa, pippuria ja verigreippimehua.

Linkkejä muihin tästä blogista löytyviin kalaruokiin:

Vastaa