Paistettu kuha, voikastike, couscous ja paistetut pakastevihannekset

Kuhafileetä sattui löytymään punalaputettuna, joten mieluusti tartuin tilaisuuteen. Kuhaa luulin kauan mauttomaksi kalaksi, mutta vika olikin valmistustavassa. Uunissa valmistettu kuha ei minun kokemukseni mukaan maistu oikein miltään, mutta paistettu kuhafile on hyvää. Pannulla paistetussa kuhafileessä on mielestäni sellainen oma hieno maku, jota en ole löytänyt muista kaloista. Niinpä kuhaa mieluiten en enää tuhlaa uunikypsennykseen, vaan paistan pannulla, jos mahdollista.

Kuhafileen kanssa helposti herää kysymys, miten sen kuhafilen saa ruodottomaksi. Lohi- ja siikafileistä ruodot on helppo nyppiä pois pinseteillä, mutta kuhafileestä en vain ole onnistunut saamaan ruotoja pois pinseteillä, vaikka olen kuinka yrittänyt. Ratkaisu kuhafilen ruodottomaksi saamiseen löytyi Jaakko Kolmosen kirjasta Ruodotonta kalaa. Kolmonen suosittelee yksinkertaisesti leikkaamaan kuhafileen ruotoalueen pois ennen kypsennystä. Kuhafileessä ruotojono on fileen leveämmässä päässä v-muotoisella alueella. Sormella tunnustelemalla ruotojonon löytää helposti, eli kun sen on löytänyt, leikataan vain pois V-kirjaimen muotoinen ruotoalue. Poisleikkaamisen jälkeen kuhafilee alkaa muistuttaa ulkonäöltään housuja. Ahvenfileestä ruodot poistetaan samalla tavalla.

Kuhafile kypsyy nopeasti pannulla. Jos ei tee mitään hitaita lisäkkeitä, koko ateriankin saa nopeasti. Tällä kertaa valittiin lisäkkeiksi couscous, voikastike ja pakastevihannekset. Pakastevihannekset paistettiin pannulla voissa pakkauksen ohjeen mukainen aika. Couscousia varten kiehautin veden vedenkeittimessä, sekoitin syvällä lautasella couscousia, suolaa ja kiehautettua vettä pakkauksen ohjeen mukaisessa suhteessa, ja annoin turvota kannen alla 6 min. Voikastiketta varten vain sulatin voin mikrossa ja sitten sekoitin siihen sitruunamehua ja persiljaa. Lautasella oleva couscous tai muu tärkkelyslisäke sitoo voisulan niin, että ei ole välttämätöntä erikseen suurustaa. Ateriasta tuli oikein maukas ja ihanan nopea.

Paistettu kuhafile, voikastike, couscous ja pakastevihannekset

kuhafileitä + paistamiseen voita, päälle suolaa ja valkopippuria

couscousia

pussillinen pakastevihanneksia + voita tai muuta rasvaa paistamiseen

Leikkaa kuhafileistä ruotojonot pois. Paista kuhafileet pannulla voissa molemmin puolin ruskeiksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Valmista couscous ja pakastevihannekset pakkausten ohjeiden mukaisesti.

Voikastike kalalle:

50 g voita

½ sitruunan mehu

kourallinen persiljaa

Sulata voi. Sekoita siihen sitruunamehu ja persilja. Tarjoa heti esim. paistetun kuhafileen ja couscousin kanssa. Sopii myös muiden kalaruokien ja muiden lisäkkeiden (esim. peruna, riisi, pasta) kanssa.

Päivitys 5.4.2020:

Tänään syötiin melkein samaa kuin edellä, mutta yksinkertaisemmin:

Tällä kertaa voikastike on vain mikrossa sulatettua voisulaa, lisäämättä siihen mitään. Oikein hyvin maistuu niinkin, ja meillä lapsille paremmin kuin millään maustettu voisula. Tarjolla oli lisäksi sitruunaa, suolaa ja valkopippuria niitä kaipaaville. Tällaiselle aterialle en itse nyt muita makuja kaivannutkaan.

Vastaa