Paahdettua perunaa, uunilohta, kermaviilikastiketta ja paistettua kesäkurpitsaa

Jääkaapissani oli lohifilee, jolla oli viimeinen käyttöpäivä tänään. Kypsensin sen uunissa, ja laitoin uuniin samalle pellille kypsymään perunapussin loput pilkottuina ja sekoitettuna öljyn ja suolan kanssa. Lisäksi tein kermaviilikastikkeen, ja paistoin pannulla kesäkurpitsan loput. Samaa kesäkurpitsaa olin aiemmin käyttänyt kanakeittoon: https://ruokaideat.com/2019/08/06/kanakeittoa-grillatun-broilerin-jamista/

… ja höylättynä grillikanan, wokkikastikkeen ja riisinuudelin kanssa: https://ruokaideat.com/2019/08/03/riisinuudelia-grillikanaa-wokkikastikkeella-ja-hoylattyja-vihanneksia/

Kermaviilikastikkeeseen oli tarkoitus käyttää loput siitä sitruunamehusta, joka puristettiin kolme päivää sitten mustaherukkajuustokakkua varten: https://ruokaideat.com/2019/08/04/mustaherukkajuustokakku-aineksista-mita-oli/

… mutta sitruunamehua olikin niin paljon, että ei tähän mennytkään kaikki. Sitruunamehua jäi jääkaappiin vielä ehkä ruokalusikallinen. Sille minulla ei ole vielä suunnitelmaa. En tykkää kovin happamasta, joten vältän käyttämästä paljon sitruunamehua kerralla. Laitoin tähän kermaviilikastikkeeseen myös tuoretta persiljaa pihalta, jossa sitä kasvaa vähäsen, mutta ei runsaasti. Kaupan tilliruukku taas ei lähtenyt kasvamaan pihallani ollenkaan.

Kirjoitan tähän auki koko reseptin:

Paahdettua perunaa, uunilohta, kermaviilikastiketta ja paistettua kesäkurpitsaa

Kermaviilikastike:

4 dl kermaviiliä

2 tl sitruunamehua

1 tl suolaa

2 tl sokeria

kourallinen tuoretta tilliä, persiljaa tai ruohosipulia silputtuna, jos on – jos ei ole, niin ripaus kuivattua tilliä

1 sitruunan kuori raastettuna, jos on

haluttaessa: 1 maustemitta sipulijauhetta, ripaus mustapippuria, ripaus valkopippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Siirrä kastike jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi, mutta vielä parempi tulee, jos malttaa sen maustua yön yli tai vähintään useamman tunnin.

Paahdetut perunat:

noin 700 grammaa perunaa (punnittu kuorineen)

2 rkl öljyä

½ tl suolaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pilko perunat paloiksi. Voitele uunipelti ja laita perunat siihen. Sekoita mukaan öljy ja suola. Levitä perunat uunipellille niin, että ne eivät koske toisiinsa. Laita 200-asteisen uunin ylimmälle tasolle siksi aikaa, kun valmistelet lohen (n. 15 min).

Uunilohi:

1 kg lohifileetä

suolaa 2 tl tai maun mukaan

Ota lohifileelle sopiva uunivuoka, ja vuoraa se leivinpaperilla. Nypi lohifileestä ruodot pois kalanruotopinseteillä, jos lohifilee ei ole valmiiksi ruodoton. Jos lohifilee on liian pitkä uunivuokaan, leikkaa se kahtia ja laita lohifileepalat vuokaan vierekkäin niin, että mahtuvat yhteen kerrokseen. Hiero lohifileen pintaan suola. Ota perunapelti uunista, ja sekoittele perunoita. Siirrä perunat reunaan niin, että lohivuoka mahtuu siihen viereen. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes lohi on kypsää ja perunat ruskistuneita mutteivät palaneita (n. puoli tuntia). Perunat voi tarvittaessa ottaa ulos ennen lohta ja siirtää lohivuoan eri pellille, jos perunat uhkaavat tummua liikaa.

Paistettu kesäkurpitsa:

1/3 kesäkurpitsaa (n. 100 grammaa)

nokare voita

ripaus suolaa

ripaus sokeria

Pilko kesäkurpitsa haluamasi kokoisiksi paloiksi. Kuumenna voi isolla paistinpannulla. Laita siihen kesäkurpitsapalat mielellään niin, että ne eivät koske toisiinsa. Anna alapuolien mielellään ruskistua ennen kuin kosket kesäkurpitsapaloihin. Käännä kesäkurpitsapalat, kun alapuolet ovat ruskistuneet. Ruskista vielä toisetkin puolet. Ripottele päälle suolaa ja sokeria, ja sekoita. Siirrä tarjoiluastiaan.

Tämä oli minulle tällainen perusvarma perushyvä perusruoka, jollaista kaipaan aina välillä. Huomiselle jäi vielä paahdettua perunaa, uunilohta ja kermaviilikastiketta, joita kaikkia syön mielelläni vielä huomennakin <3

Vastaa