Mustaherukkajuustokakku aineksista mitä oli

Tänään kerättiin pihalta mustaherukoita. Mies sitten ehdotti, että tehtäisiin mustaherukkajuustokakku. Yleensä käytän juustokakkuun kermaa, mutta nyt sitä ei ollut. Kerman puutteen takia Googlella ei löytynyt yhtään sellaista mustaherukkajuustokakkua, johon meillä olisi ainekset kotona. Päätin sitten vain tehdä tavallisen uunissapaistettavan juustokakun kirjan Suuri jälkiruokakirja ohjeella (kirjoittanut Könemann), ja siihen sitten tehdä mustaherukkakiilteen. Mustaherukkakiilteeseen katsoin osviittaa tästä ohjeesta, joskin maistamisen perusteella kasvatin sokerin osuutta: https://suklaakuningatar.blogspot.com/2017/11/valkosuklaa-mustaherukkajuustokakku.html

Tämä mustaherukkajuustokakku on valmis vasta huomenna, joten en vielä tiedä sen onnistumisesta tai miltä se maistuu. Kirjoitan kuitenkin ohjeen tähän auki nyt kun vielä sen muistan:

Mustaherukkajuustokakku aineksista mitä oli (valmis seuraavana päivänä)

Pohja:

250 grammaa keksejä mitä sattuu olemaan (meillä tällä kertaa Marie-keksejä)

sulatettua voita 100-150 grammaa tai sen verran, että keksinmurut kostuvat

haluttaessa 1 tl piparkakkumaustetta tai 1/3 tl neilikkaa + 1/3 tl kanelia + 1/3 tl inkivääriä

Täyte:

500 g tuorejuustoa

160 g sokeria

4 kananmunaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl vaniljauutetta

Kiille:

500 g mustaherukoita

1 dl vettä

1½ dl sokeria (128 grammaa)

1½ tl liivatejauhetta + turvottamiseen 1½ rkl vettä kylmänä

Laita tuorejuustot valmiiksi sähkövatkaimelle sopivaan kulhoon pehmenemään. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Jauha keksit monitoimikoneella tai murskaa keksit suljetussa pakastepussissa kaulimella. Siirrä murut kulhoon. Sekoita muruihin mausteet, jos käytät niitä. Lisää 100 grammaa voisulaa ja sekoita. Jos kaikki keksinmurut eivät kostuneet, lisää enemmän voisulaa ja sekoita. Jos vieläkään eivät kaikki kostuneet, sekoita mukaan lisää voisulaa, kunnes kaikki keksinmurut ovat kostuneet. Painele seos leivinpaperoidun irtovuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi pohjaksi. Laita vuoka jääkappiin 20 minuutiksi, jotta voi kovettuu. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Vatkaa tuorejuustot sileäksi sähkövatkaimella. Lisää mukaan sokeri, sitruunamehu ja vaniljauute. Vatkaa seos sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan sähkövatkaimella vatkaten. Kun pohja on ollut jääkaapissa 20 minuuttia kovettumassa, kaada tuorejuustoseos pohjan päälle. Paista 180-asteisen uunin keskitasolla 45 minuuttia, tai kunnes täyte on kiinteytynyt. Siirrä juustokakku jäähtymään.

Kun juustokakku on jäähtynyt kädenlämpöä viileämmäksi, siihen voi laittaa kiilteen. Jos ei jaksa odottaa eikä välitä muotoseikoista, kiilteen voi laittaa aikaisemminkin. Tällöin on vaarana, että kiillettä valuu täytteeseen, mutta jos se ei haittaa, kiilteen voi tehdä ja laittaa heti kun haluaa.

Soseuta 500 grammaa tuoreita mustaherukoita 1 desilitran vettä kanssa. (Jos käyttää pakastettuja mustaherukoita, tarvitaan enemmän sokeria. Maun vuoksi suosittelen silloin valitsemaan sellaisen kiilleohjeen, jossa mustaherukat kuumennetaan.)

Kun mustaherukat on soseutettu, painele sose tiheän siivilän läpi lusikalla niin, että siivilän alla on kulho ottamassa sileää mustaherukkasosetta talteen. Painele lusikalla oikein kunnolla ja hartaasti, kunnes siivilässä vaikuttaa olevan enää nesteetöntä ja nahkeaa siemen-kuoriseosta. Tästä määrästä mustaherukoita pitäisi tulla sileää sosetta noin 3 dl eli noin 290 grammaa. Tähän juustokakkuun tarvitaan mustaherukoista vain se sileä sose, ei sitä siivilään jäävää siemen-kuoriseosta.

Laita 1½ teelusikallista liivatejauhetta pieneen mikronkestävään kuppiin. Sekoita siihen 1½ rkl kylmää vettä, ja jätä turpoamaan.

Sekoita sileään mustaherukkasoseeseen 1.5 dl sokeria. Käsivispilä on tähän hyvä väline. Kuumenna turvonnutta liivate-vesiseosta kupissaan mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia tai kunnes liivate on liuennut. Sekoita liivateseos haarukalla tasaiseksi. Sekoita liivateseos mustaherukkasose-sokeriseokseen ohuena nauhana koko ajan käsivispilällä sekoittaen. Kaada liivate-mustaherukka-sokeriseos juustokakun täytteen päälle. Kaavi nuolijalla kulhosta loputkin täytteen päälle. Siirrä jääkaappiin hyytymään. Hyytymiseen menee neljä tuntia, mutta makujen tasaantumisen takia kannattaa odottaa vähintään yön yli. Juustokakut usein ovat parhaimmillaan vasta kahden vuorokauden kuluttua valmistamisesta, mutta tarpeeksi hyviä jo tekopäivästä seuraavana.

Nyt sitten se ohje on tuossa valmiina. Sitten kun olen päässyt tätä syömään, voin päivittää tänne, minkälaista siitä tuli. Välivaihekuvia voin laittaa tänne jo nyt:

Ylläolevat kuvat: Kuvassa 1 on tuoreet mustaherukat, jotka käytettiin tämän juustokakun kiilteeseen. Kuvassa 2 on täyte juuri otettuna uunista ulos. Kuvassa 3 on ne mustaherukkasoseen osat, jotka jäivät siivilään. Niitä oli 215 grammaa. Ne heitin suosiolla biojätteseen, vaikka yleensä vältänkin ruokahävikkiä. Marjojen ja hedelmien siemen-kuorijätettä en ota talteen enkä käytä mihinkään ruokaan enkä juomaan, koska en pidä niiden mausta enkä suutuntumasta, enkä siksi halua niitä mihinkään, mitä itse syön tai juon. Kuvassa 4 on siivilän läpi mennyt sileä mustaherukkasose. Punnitsin, että sitä tuli 292 grammaa. Kuvassa 5 on paistamisen jäljiltä jäähtynyt juustokakku. Kuvassa 6 on kiille juuri laitettuna juustokakun päälle. Tämän jälkeen siirsin juustokakun jääkappiin hyytymään ja tekeytymään. Huomenna sitten syömään <3

Päivitys 5.8.2019 eli seuraavana päivänä:

Nyt on maistettu. Päivitin valmiista juustokakusta ehjimmät kuvat tuonne ylös. Syöntivaiheessa tajusin laittaneeni vahingossa liian vähän liivatejauhetta kiilteeseen: piti laittaa 1½ tl, mutta laitoinkin 1 tl. Tämä johtuu siitä, että alkuperäisessä ohjeessa oli 1 tl ja laitoinkin mustaherukkaa 1½-kertaisen annoksen ja unohdin 1½-kertaistaa liivatteen määrän. Seurauksena kiille alkoi leikkauksen jälkeen valua pois juustokakun päältä:

Noh, sitä sattuu. Makua vähäliivatteisuus ei heikennä. Miehen kanssa tästä juustokakusta nyt jutusteltiin, että on tarpeeksi hyvänmakuinen vierailletarjottavaksi, mutta ei niin hyvänmakuinen, että olisi pakko itse saada kaikki 😀

Minun makuuni tämä resepti on kehityskelpoinen, mutta ei vielä täydellinen. Lyhyesti sanoisin, että pohja ja kiille kaipaavat minun makuuni lisää sokeria ja täyte lisää kermaa. Täytteessä ei ollut yhtään kermaa, mistä johtuen koin täytteen maun neutraalina. Tällainen neutraalin makuinen täyte ei tuonut kiilteen makua esille samalla tavalla kuin kermaa sisältävä täyte umamillaan ja makealla maitorasvaisuudellaan, joten jos nyt tällaista kermatonta juustokakkua tekisin uudelleen, pitäisi sen valkoisen täytteen osuus kiilteen osuuteen olla pienempi ja sen kiilteen olla intensiivisemmän makea. Mutta todennäköisesti silti tulee parempi lopputulos, kun vain tekee sen juustokakun täytteen sellaisella reseptillä, johon tulee kuohukermaa, kuten tämä resepti:

Gluteeniton mansikkajuustokakku ja itsetehtyä mysliä

… mutta jättäisi täytteestä vain ne mansikan palaset pois ja ehkä laittaisi täytteeseen sitten mauksi vaniljaa tai sitruunan/limen kuorta ja sitten siihen hyytyneen täytteen päälle se mustaherukkakiille, mutta maistettuna niin makeaksi, että maistuu karkilta. Sellaista mustaherukkajuustokakkua tekisin seuraavalla kerralla, jos haluaisin mustaherukkajuustokakkua niin hyvänä kuin voi saada. Kuitenkin, tämä tämänkertainenkin on riittävän hyvä jälkiruuaksi, mutta ei minun makuuni se kaikkein paras. Positiivista kuitenkin se, että mustaherukka ei happamuudellaan tehnyt syömäkelvotonta tästä jälkiruuasta – joskus mustaherukat ja muut happamat marjat ovat niinkin onnistuneet tekemään.

Päivitys 6.8.2019 eli kaksi päivää tekemisen jälkeen:

Söin tätä mustaherukkajuustokakkua tänäänkin. Nyt se oli kaikin puolin parantunut niin, että nyt se olikin oikein hyvää! Mustaherukan maku ja makeus olivat voimistuneet, täytteen maku oli makeutunut ja raikastunut ja pohja maistui enemmän pipariselta kuin eilen. En peittänyt tämän juustokakun pintaa missään vaiheessa, joten kiilteestä oli päässyt nestettä haihtumaan sen verran, että nyt kiille ei enää valunut yhtä paljon pois kakun päältä. Nyt, kaksi päivää tekemisen jälkeen, tämä olikin jo sellainen kakku mistä voin olla ylpeä! JES! Pitäisiköhän juustokakkujen kanssa aina odottaa kaksi päivää ennen maistamista, että ei aina joudu ensin pettymään ja myöhemmin ihastumaan… Kaksi päivää vanhana sanon tästä juustokakusta ehdottomasti, että JATKOON!

Vastaa