Shepherd’s pie -tyylistä ruokaa ja porkkanaraastetta karviaisilla

Eilen lounaaksi lämmitin shepherd’s pie -tyylistä ruokaa pakkasesta. Kyseisestä ruuasta kirjoitin aiemmin tänne: https://ruokaideat.com/2019/06/28/paimenen-paistoksen-tyylista-ruokaa-pakkasesta-ja-salaattia/

Aiempaa postausta kirjoittaessani en muistanut, mitä ohjetta käytin tuohon, mutta nyt löysin sen ohjeen. Se oli tämä: https://www.meillakotona.fi/reseptit/paimenen-paistos

…mutta sovelsin sitä tekovaiheessa aika paljon. Katsoin alkuperäisestä ohjeesta vain perunamuusin ja kastikkeen suhteen ja kypsennysajan, eli kilo perunamuusia ja tomaattikastiketta noin 4 dl ja siinä seassa lihaa sopivasti, paistetaan 200-asteisen uunin keskitasolla 25 minuuttia. En välitä tomaattipyreen mausta, joten tuon ohjeessa olleen 3 dl vettä + 1/4 dl tomaattipyreetä korvasin suoraan yhdellä purkillisella tomaattimurskaa, jolloin en kokenut tarvetta käyttää vehnäjauhoja. Kasvikset ja juuston jätin tekovaiheessa pois, koska en niitä siihen kaivannut, ja halusin tehdä tästä sellaisen simppelin ruuan, johon käytin tähteeksijäänyttä kypsää lihaa. Sillä kertaa se kypsä tähdeliha sattui olemaan poronkäristyslihaa, mutta yhtä hyvin voisin käyttää tähän ruokaan muutakin tähdelihaa, mitä sattuisi olemaan.

Tomaattimurskassa hauduttamiseen on tähän mennessä sopinut kaikki lihat, mitä olen siihen kokeillut: poro, hirvi, nauta, sika, broileri, kana, kalkkuna. Pieneksipilkottu kypsä liha tomaattimurskassa haudutettuna maistuu yleensä mielestäni maukkaalta bolognesekastikkeelta, ja vain isommista paloista yleensä tunnistan mausta, minkä eläimen liha on kyseessä. Siksi tomaattimurskassa hauduttaminen onkin yksi suosikkitapojani saada jo tympivä tähdeliha maistumaan uudelta ruualta. Mutta ne tähdelihat tomaattimurskassa yleensä maistuvat bologneselta vain niin kauan, kuin seosta ei ole paistettu kuivaksi. Jos siitä samasta tähdeliha-bolognesesta haihduttaa nesteet pois, ne pienimmätkin lihan palat alkavat taas maistua tunnistettavasti itseltään.

Nyt pakastimesta sulatettuna maistui tosi maukkaalta tässä ruuassa ollut porobolognese. Se päällä oleva perunamuusi maistui nyt pakastamisen jälkeen neutraalilta perunamuusilta, vaikka se tuoreeltaan maistuikin liian happamalta käytettyäni siihen liian happamia aineksia, mitä en aio perunamuusiin käyttää toiste.

Tämän ruuan kanssa lisänä söin nyt porkkanaraastetta tuoreilla karviaisilla, kun niitä nyt pihaltani löytyy. Sopi oikein hyvin yhteen! Karviaisista tuli porkkanaraasteeseen mukavaa raikasta aromikkuutta.

Shepherd’s pie -tyylisen ruuan reseptin kirjoitan tähän nyt sellaisena kuin sen seuraavalla kerralla tekisin ja virheistä oppineena:

Shepherd’s pie -tyylinen ruoka eli paimenen paistos -tyylinen ruoka kypsästä tähdelihasta

Perunamuusikerros:

1 kg perunoita (punnittu kuorineen, jauhoisia tai yleisperunoita)

vettä perunoiden keittämiseen sen verran, että perunat peittyvät

4 dl täysmaitoa

40 g voita

suolaa maun mukaan (esim. ½-2 tl)

1 kananmuna

Lihakerros:

200 grammaa kypsää lihaa pilkottuna

400 grammaa tomaattimurskaa

1 tl suolaa, jos liha ei ole voimakassuolaista (maista kastikkeen suolaisuus sopivaksi ennen uuniin laittoa)

1 tl sokeria

halutessa: 1 sipuli, 1 valkosipulin kynsi tai useampikin maun mukaan, yrttimausteita esim. timjamia/oreganoa/basilikaa ½-1 tl kutakin tai vain yhtä tai kahta niistä maun mukaan

Jos käytät sipulia ja/tai valkosipulia, silppua ne ja kuullota pienen kattilan pohjalla voissa. Lisää kypsä pilkottu liha, suola ja tomaattimurska (tyhjään pieneen kattilaan, jos et käyttänyt sipuleita). Kiehauta, laske lämpö pienimmälle ei-nollalle ja jätä hautumaan siksi aikaa, kun valmistelet perunakerroksen.

Kuori perunat ja pilko ne lohkoiksi. Keitä ne kypsiksi vedessä, joka juuri ja juuri peittää perunat. Jos olet tarkka perunan kitkeryydestä niin päin ettet sitä kitkeryyttä halua, laita perunat kylmään veteen ja kiehauta vasta sitten. Jos et ole tarkka perunan kitkeryydestä, voit antaa veden kiehahtaa sillä aikaa kuin valmistelet perunoita, ja laittaa perunat kiehuvaan veteen (nopeampi tapa). Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kun perunat ovat kypsiä, kaada niistä vesi pois. Survo perunat. Lisää maito, voi ja suola. Sekoita tasaiseksi muusiksi. Maista, ja lisää tarvittaessa suolaa, voita ja/tai maitoa. Riko kananmuna ensin juomalasiin, ja sekoita sen rakenne tasaiseksi haarukalla. Sekoita kananmuna perunamuusiin kierrevispilällä hyvin sekoittaen.

Voitele uunivuoka. Sekoita liha-tomaattikastikkeeseen 1 tl sokeria ja maun mukaan suolaa. Maista ja mausta kastikkeen suolaisuus sopivaksi. Levitä kastike uunivuoan pohjalle. Levitä sen päälle perunamuusi. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut. Uunistaoton jälkeen anna mielellään vetäytyä 10 minuuttia.

Tämä voisi olla sopiva tilaisuus käyttää myös tähteeksijääneitä kypsennettyjä vihanneksia, jos sellaisia sattuisi olemaan. Niitä voi käyttää sekä sen liha-tomaattikastikkeen seassa että perunamuusin seassa soseutettuna. Itse en yleensä viitsi alkaa varta vasten pilkkomaan kasviksia liharuokiin, jos niitä kasviksia ei ole vielä kiirettä käyttää pois.

Tähteeksijääneet tomaattipohjaiset keitot (esim. tomaattikeitto, linssikeitto, papukeitto), bologneset, chili con carnet ja pizzan tomaattikastikkeetkin varmasti sopisivat tähän ruokaan käytettäväksi, jos sellaisia sattuisi olemaan. Tuoreetkin tomaatit menisivät tässä ruuassa, jos olisi tarve saada niitä käytettyä pois.

Vastaa