Perunavelli perunamuusista

Perunamuusin tähteitä oli vielä jäljellä. Olin syönyt sitä ensin porsaan palapaistin kanssa ja tehnyt osasta muusin jämistä paistettua perunamuusia. Muusia vielä riitti, joten päätin kokeilla tehdä perunavelliä, jota olin lukenut ihmisten tekevän muusista, mutta en ollut sitä vielä koskaan itse kokeillut enkä syönyt. En tiedä, teinkö juuri oikeaoppisella tavalla, enkä tiedä, kuinka paksuakaan sen “kuuluu” olla, mutta jonkinlaisen perunavellin kuitenkin sain tehtyä. Sekoitin kattilassa 5 dl perunamuusia, 5 dl täysmaitoa, 1 rkl vehnäjauhoja ja 1 rkl voita. Kuumensin levyllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiehui. Maistoin, ja lisäsin ½ tl suolaa. Koska muusi ei ollut täysin sileää ja halusin tästä samettisen sileää, soseutin lopussa vielä pikaisesti sauvasekoittimella. Paksuudesta tuli samaa luokkaa kuin pinaattikeitolla, mutta seisoessaan ja jäähtyessään paksuuntui lisää sellaiseksi, mitä oli mielestäni miellyttävää lusikoida. Maistui siltä, mitä se onkin: keitettyä maitoa ja perunaa, eli aika neutraalin makuista sellaisenaan syötynä, jolloin itse kaipaan muita makuja lisäksi. Paistoin lisukkeeksi vielä paketin pekonia. Pekonin kanssa syötynä oli oikein toimiva ruoka. Jotkut syövät perunavelliä ihan sellaisenaankin tai voinokareen kanssa, mutta itse kaipasin ainakin tähän perusversioon jotakin suolaisia sattumia lisäksi. Joku muu kerta voisin kokeilla pekonin sijaan vaikkapa kinkkua, paistettua makkaraa/nakkia, lihapullia, jauhelihaa tai muuta kypsää lihaa perunavellin päälle. Juustoraastekin voisi toimia – erityisesti vahvanmakuiset suolaiset juustot – sekä paistetut sienet. Tuoreet yrtitkin olisivat varmasti tässä kivoja, ja voisipa perunavelliin lorauttaa vähän kermaakin tai tuorejuustoa/sulatejuustoa, jos niitä sattuisi olemaan. Itse tekemisvaiheessa ei kestänyt kauaa, joten lisukkeisiinkaan en käyttäisi sen enempää aikaa.

Perunavelli perunamuusista (n. 3 lautasellista)

5 dl jäähtynyttä perunamuusia (n. 500 g)

5 dl täysmaitoa (500 g)

1 rkl vehnäjauhoja (10 g)

1 rkl voita (n. 15 g)

½ tl suolaa

Sekoita kattilassa perunamuusi, maito, vehnäjauhot ja voi. Sekoita tasaiseksi mielellään kierrevispilällä niin, että ei jää paakkuja. Kuumenna kattilassa levyllä koko ajan pohjia myöten sekoittaen, kunnes kiehahtaa. Sekoittamisessa hyvä on sellainen tasapäinen leveä lasta. Sekoittaminen koko ajan on tärkeää, jotta ei pala pohjaan. Siirrä heti kiehahtamisen jälkeen pois levyltä. Sekoita mukaan suola. Halutessa voi lisätä tässä vaiheessa mukaan muitakin makuaineita. Tässä vaiheessa voi halutessa soseuttaa sauvasekoittimella nopeasti sileämmäksi (ei liian pitkään, jottei liisteröidy) tai painella siivilän läpi. Voi lisätä lopussa halutessa myös kermaa/tuorejuustoa/sulatejuustoa ja sitten kuumentaa sekoittaen uudelleen. Jos tähän haluaa kypsennettäviä makuaineita kuten vaikkapa valkosipulia, yhden puristetun valkosipulin kynnen voi sekoittaa joukkoon jo heti alussa.

Voi tarjota sellaisenaan, jos tykkää, tai lisukkeiden kanssa. Voinokare on suosittu lisuke, mutta hyvin sopii myös paistettu pekoni ja luultavasti myös muut lihatuotteet, juustot raasteina tai paloina, paistetut sienet ja tuoreet yrtit. Perunavellin voi ajatella sosekeittona, ja käyttää sen kanssa samoja lisukkeita kuin sosekeitonkin kanssa.

Vinkki: Jos tykkää paksusta perunavellistä, suosittelen lisäämään alussa toisenkin ruokalusikallisen vehnäjauhoja ja toisenkin ruokalusikallisen voita. Jos tuleekin liian paksua, lopussa on helppo ohentaa maidolla, eli sekoittaa maitoa sen verran, että ohenee sopivaksi.

Perunamuusista tehdylle perunavellille en löytänyt Googlella montaa ohjetta, vaikka keskustelupalstoilla siitä näkyy olleen paljon puhetta. Tässä perunavelli suurustettiin ohrajauhoilla, ja lopussa lisättiin Kipparijuustolla maustettua ruokakermaa: https://annantupa.blogspot.com/2013/03/perunamuusista-mainio-perunavelli.html

Kun katsoo Instagramista kuvia tunnisteella #perunavelli, yleisiä perunavellin päällisiä näyttävät olevan voinokareen lisäksi ruisleipäpalat, suolasienet ja sienisalaatti. Perunavellin vierellä näyttää usein olevan lihapiirakka, jota kuulemma on ollut tapana tarjota koulussa perunavellin kanssa.

Seuraavana päivänä lämmitin mikrossa annoksen perunavelliä pekonin kanssa. Yön aikana perunavelliin oli kehittynyt sellainen miellyttävä hyvin hautuneen puuron maku ja suutuntuma. Pekoni antoi perunavelliin mukavan säväyksen, kun pekoni lämpeni yhdessä perunavellin kanssa. Siitä tulikin mieleeni, että voisikin tulla tosi hyvää, jos sen paistetun pekonin laittaisi perunavellin sekaan jo heti alussa valmistusvaiheessa. Silloin tulisi eräänlainen peruna-pekonikeitto. Yhtä lailla varmaan sopisi lisätä alussa sekaan sattumiksi muutakin kypsää lihaa, kuten vaikkapa paistettua jauhelihaa tai paistetun makkaran/nakin palasia. Lopuista perunavelleistä tein loppujen lopuksi perunarieskan.

Lisää käyttötapoja ylijääneelle perunamuusille on kirjoituksessani Ruokaa tähteistä: perunamuusi. Siellä on reseptit Perunasämpylät, Perunaletut, Perunatassut, Perunapannukakku, Perunamuffinit ja Perunamuusivuoka sekä linkkejä muihin resepteihin. Muita hyviä uusiokäyttötapoja perunamuusille:

Vastaa