Gratinoitu perunamuusi – perunamuusi, kananmuna, juusto ja ruskistus uunissa

Tuunasin perunamuusin jämät tällaisella helpolla ja suht nopealla tavalla. Gratinoitu perunamuusi eli juustokuorrutettu uunissa paistettu perunamuusi on yksinkertaisemmasta päästä ruokia mitä voi tehdä perunamuusista, koska perunamuusin lisäksi siihen tarvitaan vain kananmuna ja juustoa. Tähän käy sekä ylijäänyt perunamuusi että varta vasten tehty perunamuusi, joka on jäähdytetty suurin piirtein kättä kylmemmäksi. Ylijäämä perunamuusi tai tuore jäähdytetty perunamuusi yksinkertaisesti sekoitetaan kananmunan kanssa (1 kananmuna per 2 dl muusia), kaadetaan leivinpaperoidulle pellille, ripotellaan päälle juustoraastetta ja ruskistetaan uunissa. Muusin jämät piristyvät siinä uuteen uskoon ilman, että maistuu eiliseltä muusilta. Ylijääneestä perunamuusista tulee näin kauhottavan sijaan leikattavaa, ja jäähtymisen jälkeen käsin syötävää, jolle voi levittää samat täytteet kuin leivälle ja syödä leivän tapaan. Gratinoitu perunamuusi maistuu hyvällä tavalla perunalta ja juustolta, eli siinä maistuu perunan hyvä ominaismaku ilman huonoja (kitkeriä/tunkkaisia) perunamakuja. Tämä on yksi suosikkitapojani tehdä perunamuusin tähteistä uusi lisäke muulle ruualle. Muihin suosimiini perunamuusin tuunaus tapoihin kuuluu perunamuusin hyödyntäminen leivonnassa. Tykkään myös tehdä uunissa uutta ruokaa perunamuusista ja mahdollisista muista tähteistä perunamuusivuokien ja uunimunakkaiden muodossa, joista molempiin uppoaa samalla monet muutkin tähteet.

Gratinoitu perunamuusi (n. 2-4 annosta)

2 dl jäähtynyttä perunamuusia

1 kananmuna

juustoraastetta

Sekoita kananmuna tasaiseksi. Sekoita siihen perunamuusi. Kaada seos leivinpaperoidulle uunipellille. Anna seoksen levitä sen verran kuin se leviää, mutta ei tarvitse varta vasten levittää sitä ohuemmaksi. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta on saanut väriä. Minulla meni siihen 15 minuuttia. Tämä on sopiva perunalisäke kalalle, lihalle, makkaralle, nakille jne. Lisänä voi halutessa tarjota kastiketta, jota gratinoitu perunamuusi imee hyvin. Savukalan kanssa tarjottaessa suosittelen erityisesti kylmiä kastikkeita.

Vinkkejä:

* voi tehdä halutessa isomman annoksen, kunhan käyttää yhden kananmunan kahta desilitraa muusia kohden ja paistaa sen verran aikaa kuin tarvitaan pinnan ruskistumiseen

* jos haluaa paksumman gratinoidun perunamuusin, seoksen voi paistaa leivinpaperoidussa uunivuoassa. Paistoaika voi silloin olla eri, ja seos voi jäädä lusikoitavaksi.

* muusiin voi halutessa sekoittaa myös mausteita

* jäähtyneet ohuet gratinoidut perunamuusit voi syödä leivän tapaan

Muita tapoja käyttää ylimääräinen perunamuusi löytyy kirjoituksestani Ruokaa tähteistä: ylijäänyt perunamuusi. Sieltä löytyy näiden uusiokäyttötapojen reseptit:

Muita hyviä tapoja hyödyntää tähteeksi jäänyt perunamuusi:

Muita perunaan liittyviä kirjoituksia:

Vastaa