Talonpojan munakas perunamuusista

Perunamuusin jämät sopivat hyvin talonpojan munakkaaseen.

Talonpojan munakas on kätevä munakas, jossa perinteisesti käytetään kinkkua ja keitettyjä perunoita. Nyt kun minulla oli ylijäämä perunamuusia, tuli mieleeni kokeilla, mitä tulee talonpojan munakkaasta, jos sen tekeekin muusista keitettyjen perunoiden sijaan. Onnistui hyvin. Tuli hyvää sekä maultaan että rakenteeltaan. Oli myös helppo ja nopea tehdä ylijääneestä perunamuusista, kun silloin perunoiden pilkkomisvaihetta ei tarvinnut tehdä. Maistui siltä, miltä talonpojan munakkaan mielestäni kuuluukin maistua, eli tässä maistuu savukinkku, neutraali peruna ja kananmuna. Perinteestä poiketen perunapalojen tilalla vain oli se ylijäänyt perunamuusi.

Talonpojan munakas perunamuusista

4 kananmunaa

1 ¼ dl jäähtynyttä perunamuusia (noin 125 g)

1 dl kuutioitua savukinkkua (n. 40-50 g)

1 maustemitta suolaa (tai maun mukaan)

2 rkl voita paistamiseen

Sekoita keskenään kananmunat, perunamuusi ja suola (esim. kierrevispilällä). Kuumenna isolla paistinpannulla voi. Lisää siihen kinkku, ja anna ruskistua hieman keskilämpöä kuumemmalla (keittolevyn säätö 2/3). Lisää pannulle kananmunaseos, ja sekoita. Käännä keittolevyn säätö pienimmälle ei-nollalle, ja laita kansi päälle. Anna kypsyä, kunnes kananmunaseos on hyytynyt. Minulla kesti siinä nyt 10 minuuttia.

Kun munakas on hyytynyt, mielestäni helpoin tapa siirtää munakas siististi pois pannulta on leikata munakas paloiksi jo pannulla (esim. 4-8 palaan), ja sitten siirtää palat pannulta yksitellen tarjoiluastiaan tai lautasille. Jos onnistuu munakkaan siirtäminen kokonaisena, senkin voi toki tehdä.

Alkuperäisessä ohjeessa on lisäksi 3 rkl hienonnettua sipulia, joka ruskistetaan yhdessä kinkkukuutioiden (ja keitettyjen kuutioitujen perunoiden) kanssa. Alkuperäisessä ohjeessa myös ripotellaan silputtua ruohosipulia lopussa pinnalle. Itse jätin molemmat pois, koska ruohosipulia minulla ei ollut ja sipulia en tähän kaivannut.

Tämä resepti perustuu talonpojan munakkaan ohjeeseen, joka on Maija Silvennoisen kirjassa Makujen Maailma Arkeen. Siinä oli 4 kananmunaa, 2 keitettyä perunaa, 2 rkl vettä, 1 dl kuutioitua kinkkua, 3 rkl hienonnua sipulia, 2 rkl voita, suolaa, valkopippuria ja hienonnettua ruohosipulia. Kun käytin keitettyjen perunoiden sijaan perunamuusia, jätin samalla myös lisätyn nesteen pois.

Muita tapoja hyödyntää tähteeksi jäänyt perunamuusi on kirjoituksessani Ruokaa tähteistä: ylijäänyt perunamuusi. Siellä on reseptit Perunasämpylät, Perunaletut, Perunatassut, Perunapannukakku, Perunamuffinit ja Perunamuusivuoka. Siellä on myös linkkejä muihin resepteihin perunamuusin uusiokäytöstä, kuten duchesse-perunat, gratinoitu perunamuusi ja perunarieska (pellillinen / pienet rieskat pannulla tai uunissa).

Vastaa