Pasta-kinkkukeitto tähteistä

Tänään oli tällaisia tähteitä: keitettyä pastaa ja hirvikeiton lientä, josta oli melkein kaikki sattumat syöty pois. Tein niistä tällaisen nopean keiton, josta tuli hyvää. En siis tehnyt muuta kuin pilkoin pastat ja kinkut, sekoitin ne ylijääneeseen liemeen ja kiehautin. Lapsi sanoi antavansa tälle viisi tähteä viidestä. Pasta-kinkkukeittoja olen tehnyt aiemminkin, ja ne toimivat mielestäni kaikilla niillä liemillä, jotka lähtökohtaisesti eivät maistu pahalta, joten tämä on yksi hyvä tapa käyttää sekä ylijäänyt liemi että ylijäänyt pasta. Toisaalta saman voi tehdä myös kokonaan ilman tähteitä keittämällä raakaa pastaa ja kinkkua siinä liemessä, mitä löytyy. Tämä on minulle myös yksi tapa käyttää pois viimeisen käyttöpäivän kinkkupaketin loput.

Nopea pasta-kinkkukeitto ylijääneestä pastasta ja liemestä mitä sattuu olemaan

lientä

kypsää pastaa

savukinkkua

Jos pasta on pitkää, pilko se halutessasi suupaloiksi. Pilko kinkku kuutioiksi (tai suikaleiksi). Sekoita keskenään kypsää pastaa, kinkkua ja lientä sellaisessa suhteessa, että liemi juuri ja juuri peittää sattumat, ja että suurinpiirtein joka lusikalliseen osuu pastaa, kinkkua ja lientä.

Kiehauta seos. Siirrä se pois levyltä. Tässä vaiheessa keitto on valmista tarjottavaksi. Sopii myös uudelleen lämmitettäväksi myöhemmin. Yön yli jääkaapissa pastat yleensä turpoavat liemessä, mistä jotkut ihmiset pitävät, mutta kaikki eivät. Jos ei pidä suunnilleen tuplakokoisiksi turvonneista pastoista, silloin kannattaa nauttia pastakeitot tekopäivänä.

Vinkkejä:

* Liemeksi käy esimerkiksi liha- tai kanakeitosta ylijäänyt liemi, jonka voi halutessa siivilöidä ensin. Keittojen jämäliemistä voi tulla keittoon harmautta/epäkirkkautta, mutta makua se ei haittaa.

* Liemeksi käy myös lihan tai kanan keitinliemi.

* Liemenä voi käyttää myös kaupasta ostettua liha-, kana- tai kasvislientä.

* Kypsän pastan sijaan voi käyttää myös kypsää riisiä.

* Kypsän pastan/riisin sijaan voi käyttää myös raakaa pastaa/riisiä. 1 dl raakaa pastaa tarvitsee yleensä kypsyäkseen 2 dl nestettä, ja 1 dl raakaa riisiä 3 dl nestettä.

* Kinkun sijaan voi käyttää myös muuta savunmakuista lihajalostetta: esim. makkaraa, nakkia tai pekonia

* Keittoon voi lisätä kypsiä kasviksia tai sieniäkin, jos niitä sattuu olemaan. Niitä voi lisätä keittoon myös raakana, mutta silloin keiton valmistumisessa kestää kauemmin eli niin kauan, kuin niiden kypsymisessä kestää.

* Keittoon voi halutessa lisätä esim. tomaattimurskaa ja/tai kermaa. Ne lisäisin kypsää pastaa/riisiä käytettäessä jo alussa. Raakaa pastaa/riisiä käytettäessä lisäisin tomaattimurskan alussa ja kerman lopussa.

* Tuoreet yrtit sopivat annoksen päälle ripoteltavaksi, jos on.

Tällaista keittoa olen tehnyt pastan sijaan myös riisillä, sekä kinkun sijaan nakeilla tai makkaroilla. Tähän keittoon olen käyttänyt myös kalan keittämisestä ylijäänyttä lientä, jolloin olen lisännyt lopussa myös kermaa. Sekin keitto maistui hyvin, ja lapset kovasti kiittelivät. Yleensä ottaen voisin sanoa, että kun keitossa on jotain umamipitoista ei-pahanmakuista lientä, pastaa/riisiä sekä jotain savunmakuista lihajalostetta, niin minulle ja lapsilleni maistuu hyvin.

Nämä pastat olivat jääneet yli, kun keitin eilistä savusiikapastaa tehdessäni koko pussin loput nauhapastaa, ja vain osa siitä tarvittiin savusiikapastaan. Hirvikeitto oli miehen viikonloppuna tekemä.

Muita tapoja käyttää ylijäämä pasta on kirjoituksessani Ruokaa tähteistä: ylijäänyt spagetti, makaroni ja muu pasta. Siellä on esimerkiksi linkit Paistettu spagetti kiinalaiseen tapaan, Paistettu makaroni pyttipannun tapaan ja Rieskat ylijääneestä spagetista.

Vastaa