Höyrytetyt perunat

Höyryssä kypsennettyjä perunoita.

Perunoiden höyrytys – toisilta nimiltään kypsentäminen höyryssä, höyryttäminen, höyrykypsentäminen ja höyrykypsennys – on helppoa. Siihen tarvitaan perunoita, vettä, reikäkattila, reikäkattilan alle sopiva kattila ja reikäkattilan yläpuolelle kansi. Perunoiden höyrytyksen hyviin puoliin perunoiden keittämiseen verrattuna kuuluu: 1) Vähemmän vettä, jonka kiehumista odotella. 2) Kuoritut perunat eivät hajoa keitinveteen yhtä helposti. 3) Helpompi kypsentää kuorittuja eri kokoisia perunoita samassa ajassa niin, että isoimmatkin ovat kypsiä, eivätkä pienimmät hajoa keitinveteen. Huonona puolena voidaan mainita, että varsinainen kypsennysaika on höyrytyksessä pidempi, kun ei lasketa veden kiehumisiin kuluvia aikoja (veden kiehumista voi molemmissa tapauksissa tarvittaessa nopeuttaa vedenkeittimellä). Sitten on vielä se makuasia, joka voi olla hyvä tai huono puoli riippuen siitä, keneltä kysytään: Höyrytetyt perunat ovat intensiivisemmin perunan makuisia (maistuu ns. enemmän keitetyltä perunalta kuin keitetty peruna itse). Jos on sitä mieltä, että keitetty peruna on pahaa (kitkerää), silloin en suosittele siirtymään keitetyistä perunoista höyrytettyihin. Jos taas on sitä mieltä, että keitetty peruna on mautonta ja haluaisi sen maistuvan joltain, silloin suosittelen kokeilemaan höyrytettyjä perunoita.

Höyrytetyt perunat eli höyryssä kypsennetyt perunat

kiinteitä tai yleisperunoita vähintään 1-3 kpl per syöjä

vettä

Laita alempaan kattilaan vettä (kylmää tai vedenkeittimellä kiehautettua) sen verran, että sitä on noin muutaman senttimetrin kerros pohjalla. Kiehauta vesi.

Laita alemman kattilan päälle reikäkattila. Laita reikäkattilaan perunat (joko kuorineen tai kuorittuina). Jos perunat ovat keskenään eri kokoisia ja niitä tulee päällekkäin, kannattaa laittaa isoimmat perunat alimmaisiksi ja pienimmät päällimmäisiksi. Laita kansi päälle.

Säädä keittolevy keskilämmölle: eli jos sen korkein säätö on 6, säädä se kolmoselle. Höyrytä perunoita kannen alla n. 30-40 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Peruna on kypsä, kun haarukka menee siitä helposti läpi.

Kun perunat ovat kypsiä, kaada alemmasta kattilasta vesi pois. Tarjoa heti, saman tapaan keitettyjen perunoiden kanssa. Suosittelen tarjoamaan ainakin jotain kastiketta ja/tai (sulatettua) voita.

Tähteeksi jääneet höyrytetyt perunat voi hyödyntää samalla tavalla kuin tähteeksi jääneet keitetyt perunat.

Tämä ja muita perunalisäkkeitä on myös kirjoituksessani Perunalisäkkeitä.

Höyrytettyjä perunoita, porsaan kasslerkyljys, paistoliemikastiketta ja salaattia.

Annoskuvassa olevan porsaan kasslerkyljyksen ja paistoliemikastikkeen resepti täällä.

Annoskuvan aterialta ylijääneet kypsät perunat käytin perunaleipäsiin.

Vastaa