Kasslerkyljykset + paistinkastike

Kasslerkyljys, perunoita, paistinkastiketta ja salaattia.

Kasslerkyljykset paistinkastikkeen kanssa ovat herkullista hidasta ruokaa. Alla perusresepti, jota voi tarvittaessa muunnella oman maun mukaan. Tämä resepti on testattu tuotteella Snellmanin maatiaispossun luulliset kasslerkyljykset, 1 kilon paketti.

Kasslerkyljykset ja paistinkastike

Kyljykset:

kasslerkyljyksiä

ruskistamiseen voita tai öljyä

suolaa

Paistinkastike eli paistoliemikastike:

paistolientä

maissitärkkelystä 5 rkl per litra 1 lientä (½ rkl per 1 dl lientä)

(halutessa makeaa sinappia 2 rkl per litra lientä – suosittelen)

(halutessa lopussa maistamisen jälkeen lisää suolaa)

(halutessa muita mausteita)

Ruskista kasslerkyljykset kuumalla paistinpannulla rasvassa molemmin puolin. Tarvittaessa ruskista useammalla pannulla tai useammassa erässä. Ripottele ruskistamisen jälkeen suolaa molemmin puolin. Siirrä ruskistetut kasslerkyljykset pataan. Älä pese paistinpannua vielä.

Lisää paistinpannulle vettä ja kiehauta. Kaavi lastalla paistinpannun pohjaan mahdollisesti tarttuneet jutut (hyytyneet lihanesteet) veden sekaan. Sekoita tähän veteen maun mukaan suolaa (esim. 2 tl per 1 kilo kasslerkyljyksiä). Kaada tämä vesi pataan kasslerkyljysten päälle (tämän jälkeen sen pannun voi jo pestä). Lisää vettä niin paljon, että kasslerkyljykset suurin piirtein peittyvät. Kiehauta. Kuori vaahto halutessa pois lusikalla, jos haluat kastikkeesta kirkkaan.

Laita kansi päälle ja säädä keittolevy matalimmalle ei-nollalle. Anna hautua vähintään 2 tuntia. Maku paranee (voimistuu, umami lisääntyy), jos kahden tunnin jälkeen hauduttaa vielä 2-3 tuntia lisää ja mielellään vähän matalammassa lämpötilassa kuin ensimmäiset kaksi tuntia (esim. laittamalla metalliritilikön padan ja keittolevyn väliin tai siirtämällä padan 100-asteiseen uuniin hautumaan).

Kun kasslerkyljyksiä on haudutettu niin paljon kuin niitä aiotaan hauduttaa, kaada kasslerkyljysten haudutusliemi eri astiaan kastikkeen tekemistä varten. Jos kastikkeesta haluaa tasaisen ilman sattumia, kannattaa liemi siivilöidä tiheän siivilän läpi, mutta siivilöiminen ei ole pakollista.

Mittaa, paljonko paistolientä on ja sen perusteella määritä tarvittava maissitärkkelyksen määrä (½ rkl maissitärkkelystä per 1 dl paistolientä). Sekoita maissitärkkelys pieneen määrään kylmää vettä (esim. haarukalla juomalasissa). Kiehauta liemi. Kaada maissitärkkelys-vesiseos eli suurus kiehuvaan liemeen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä (matalimmalla ei-nollalla) koko ajan sekoittaen 2 minuuttia. (Jos tuli liian paksua, kastiketta voi vähän ohentaa vedellä ja kiehauttaa. Jos taas tuli liian ohutta, voi tehdä uuden suuruksen ja suurustaa lisää.)

Lisää kastikkeeseen halutut makuaineet (sinappi sekoittuu hyvin kierrevispilällä). Maista kastiketta, ja lisää suolaa ja/tai muita makuaineita tarvittaessa. Tarjoa kastike kasslerkyljysten ja esim. perunoiden, perunamuusin, lohkoperunoiden, pastan tai riisin kanssa.

Vinkki: Pakkauksen ohjeen mukaan haudutusvaiheen voi tehdä lieden sijaan myös uunissa. Silloin käytä uuninkestävää pataa, ja lieden sijaan hauduta 125-asteisessa uunissa 2 tuntia uunin keskitasolla. Jos haluaa 2 tunnin jälkeen hauduttaa vielä lisää maun parantamiseksi edelleen, kannattaa 2 tunnin jälkeen laskea uunin lämpötila 100 asteeseen ja siirtää pata uunin alimmalle tasolle vielä 2-3 tunniksi.

Annoskuvassa olevat perunat on kypsennetty höyryttämällä.

Ylijääneistä kasslerkyljyksestä ja osasta paistinkastiketta tein seuraavana päivänä nopean possu-makaronipadan.

Päivitys 19.7.2020: Lopuista paistinkastikkeista tein lihamurekkeen.

Vastaa