Miten tehdä mehua marjoista ilman mehumaijaa, mehulinkoa ja mehuprässiä

Marjoja kattilassa ennen mehuksi tekemistä.

Tässä kirjoituksessa esittelen kaksi tapaa tehdä marjoista mehua ilman erillisiä mehuntekoon tarkoitettuja välineitä. Näihin tapoihin ei tarvita mehustinta, linkoa eikä mehupuristinta. Esittelen kaksi eri tapaa tehdä mehua tavallisilla keittiövälineillä: keittämällä ja kylmäpuristamalla. Näistä keittäminen on nopeampi tapa, kylmäpuristaminen hitaampi. Mausta tulee erilainen riippuen siitä, valmistiko mehun keittämällä vai kylmäpuristamalla.

Hyppää kohtaan: Kylmäpuristettu mehu kotikonstein

Keitetty mehu

Mehun keittämiseen tarvitaan marjoja, vettä, kattila, siivilä, hella ja jokin riittävän kokoinen astia siivilöidylle mehulle. Keitetyssä mehussa on siihen käytettyjen ainesten maut kypsennetyssä muodossa. Keitettyyn mehuun voi käyttää tuoreita tai pakastettua marjoja tai niiden sekoitusta. Voi käyttää yhtä marjalajia tai sekoitusta useammasta marjalajista. Sekaan voi halutessa laittaa myös esimerkiksi kirsikoita, raparperia ja/tai omenaa pilkottuina ilman siemenkotia. Jos marjojen seassa sattuu olemaan pienehköjä määriä marjojen lehtiä, varpuja tai muita vastaavia marjapensaan omia roskia, niitä ei tarvitse ottaa pois ennen mehuksi keittämistä.

Mehu marjoista keittämällä

marjoja

vettä

Laita marjat kattilaan. Mahdolliset pakastemarjat kannattaa laittaa mieluiten jäisinä, sulattamatta niitä ensin. Lisää kylmää vettä sen verran, että marjat peittyvät. Keittämisvaiheessa kuohuu paljon, joten kannattaa jättää paljon kuohumisvaraa. Tarvittaessa jaa marjamäärä useampaan kattilaan.

Kiehauta. Keitä kovalla lämmöllä 10 minuuttia. Ota tiheä siivilä ja sen alle puhdas kattila tai muu riittävän kokoinen astia. Kaada keitetty mehu marjoineen siivilään. Jos mehusta haluaa aivan kirkasta, voi siivilän vuorata ensin puhtaalla harsokankaalla, mutta se ei ole välttämätöntä.

Anna mehun valua rauhassa siivilän läpi, kunnes mehua ei enää valu eikä tipu. Marjoja ei kannata painella eikä sekoittaa siivilässä, koska sellaisesta tulee helposti mehuun sameutta.

Jos mehua tuli enemmän kuin ehtii lähiviikkoina käyttää, kannattaa ylimääräiset pakastaa. Kylmänä juotavaksi tarkoitetut mehut kannattaa laimentaa ja makeuttaa sopiviksi jo hyvissä ajoin ennen kuin niitä on tarkoitus juoda. Sopiva laimennussuhde riippuu marjoista, ja sen löytää helpoiten kokeilemalla. Jos mehu on sekoitus eri marjalajeja ja mukana on happamia marjoja, oma alkuarvaukseni laimennussuhteelle on yleensä 1:6 eli 1 osaa mehua ja 6 osaa vettä. Jos mukana ei ollut happamia marjoja, riittää yleensä vähemmän vettä. Kun sopiva mehun ja veden suhde on löytynyt, makeutan mehun yleensä sekoittamalla mukaan 100 grammaa sokeria (1 15 dl) per 1 litra sopivan vahvuista mehua. Kun mehuun on sekoitettu jotain, kannattaa antaa makujen tasaantua jääkaapissa vähintään muutama tunti, mutta mieluiten seuraavaan päivään. Kuumana juotavat mehut taas yleensä maistuvat tasaisilta jo heti sekoittamisen jälkeen.

Vinkki: Samalla tavalla voi tehdä mehua myös ilman marjoja esimerkiksi omenoista ja/tai raparperista. Paloittele ne ilman siemenkotia, peitä kylmällä vedellä, kiehauta, keitä 10 min ja siivilöi. Omena- tai raparperimehuja en yleensä koe tarpeelliseksi laimentaa vedellä, mutta nekin makeutan 100 grammalla sokeria per 1 litra mehua.

Mehun valmistamista keittämällä kylmäpuristuksen sijaan suosin erityisesti seuraavien marjojen tapauksessa: marja-aronia, mansikka, mustikka, punaherukka, mustaherukka. Tykkään niistä mauista, jotka kyseisiin marjoihin tulevat kypsentämällä. Myös happamat omenat ja raparperi mielestäni paranevat maultaan, kun niistä tehdään mehu keittämällä.

Olen tehnyt mehua keittämällä monista eri marjoista. Tähän mennessä ainoa keittämällä tekemäni marjamehu, josta en ole tykännyt, on ollut pihjajanmarjamehu. Keitetty pihlajanmarjamehu maistuu mielestäni vihannesmaiselta, mutta ei kuitenkaan akuutin nielaisukelvottoman pahalta niin kuin pihlajanmarjat sellaisenaan minun suussani ovat.

Linkkejä postauksiin keittämällä tekemistäni mehuista:

Kylmäpuristettu marjamehu kotikonstein

Kylmäpuristetun marjamehun valmistamiseen tavallisilla keittiövälineillä tarvitaan marjoja, vettä, jokin riittävän iso astia marjoille, perunasurvin, siivilä ja jokin astia siivilöidylle mehulle. Perunasurvimen sijaan on mahdollista käyttää myös sauvasekoitinta tai tehosekoitinta, mutta minun kokemusteni mukaan mausta tulee paljon parempi, kun koneen sijaan käyttää käsikäyttöistä perunasurvinta. Tähän menetelmään valmistaa kylmäpuristettua mehua tarvitaan myös aikaa ja kylmäsäilytystilaa mehun valmistamisen ajaksi: vähintään yön yli ja korkeintaan kaksi vuorokautta.

Kylmäpuristetussa marjamehussa on siihen käytettyjen marjojen maut kypsentämättömässä muodossa. Kylmäpuristamalla tehtävään marjamehuun voi käyttää tuoreita tai pakastettua marjoja tai niiden sekoitusta. Voi käyttää yhtä marjalajia tai sekoitusta useammasta marjalajista. Jos marjojen seassa sattuu olemaan marjojen lehtiä, varpuja tai muita vastaavia marjapensaan omia roskia, niitä ei tarvitse ottaa pois ennen mehuksi keittämistä. Kylmäpuristettu mehu ei säily yhtä hyvin kuin keitetty, joten sitä kannattaa tehdä kerralla vain sen verran kuin aikoo käyttää esimerkiksi viikon kuluessa.

Marjamehu kylmäpuristamalla

marjoja

vettä

Laita marjat riittävän kokoiseen astiaan. Mahdolliset pakastemarjat kannattaa laittaa mieluiten jäisinä, sulattamatta niitä ensin. Lisää kylmää vettä sen verran, että marjat peittyvät. Jos mukana oli pakastemarjoja, anna niiden sulaa siinä vedessä, kunnes niitä on mahdollista survoa.

Survo marjat rikki perunasurvimella. Peitä astia ja siirrä se jääkaappiin maustumaan vähintään yön yli, mielellään vähintään yhdeksi vuorokaudeksi, mutta korkeintaan kahdeksi vuorokaudeksi.

Ota tiheä siivilä ja laita sen alle puhdas riittävän kokoinen astia mehun valumista varten. Jos haluat ehdottoman kirkasta mehua, vuoraa siivilä puhtaalla harsokankaalla, mutta se ei ole välttämätöntä.

Kaada survotut marjat nesteineen siivilään. Anna mehun valua rauhassa siivilän läpi, kunnes mehua ei enää valu eikä tipu. Marjoja ei kannata painella eikä sekoittaa siivilässä, koska sellaisesta voi tulla mehuun sameutta.

Siivilän läpi valunut neste on kylmäpuristettua mehutiivistettä. Kylmäpuristetut mehut kannattaa säilyttää jääkaapissa puhtaassa kannellisessa astiassa. Kylmäpuristettuja mehuja en erityisesti suosittele varta vasten tekemään isoa määrää pakastamista varten, koska pakastaminen muuttaa raakaa marjamakua paljon ja huonompaan suuntaan. Kuitenkin pilaantumisen ehkäiseksi voi ylimääräiset kylmäpuristetut mehut pakastaa, jos mehuun ei käytetty kertaalleen pakastettuja marjoja. Kylmäpuristetut mehut kannattaa juoda kylmänä, koska silloin niiden kypsentämätön maku tulee parhaiten esille.

Kylmäpuristetut marjamehut suosittelen hyvissä ajoin ennen juontia laimentamaan ja makeuttamaan sopivaksi. Tällä tavalla tehtyä kylmäpuristettua mustikoista tehtyä mehua ei välttämättä tarvitse laimentaa vedellä ollenkaan, kun taas happamista marjoista tehtyä kylmäpuristettua mehua voi olla tarvetta laimentaa paljonkin. Sopivan laimennussuhteen löytää helpoiten kokeilemalla. Kuten keitetyt mehut, myös kylmäpuristetut mehut makeutan sopivan laimennusuhteen löydyttyä sekoittamalla mukaan 100 grammaa sokeria (1 15 dl) per 1 litra sopivan vahvuista mehua. Kun mehuun on sekoitettu jotain, kannattaa antaa makujen tasaantua jääkaapissa vähintään muutama tunti, mutta mieluiten seuraavaan päivään.

Kylmäpuristetun mehun ohjeissa usein sekoitetaan mukaan myös vähän sitruunahappoa, viinihappoa tai muuta hapanta ennen seisotusta jääkaapissa. Minun kokemusteni mukaan kuitenkin mausta tulee minun suussani parempi ilman happojen lisäystä, joten siksi itse en lisää kylmäpuristettuihin mehuihin happoa. Tässä esimerkki Marttojen ohjeesta, jossa kylmäpuristettavaan puolukkamehuun lisätään 1/4 tl viini- tai sitruunahappoa per 1.2 litraa vettä: https://www.martat.fi/reseptit/puolukkamehu/

Mehun valmistamista kylmäpuristamalla keittämisen sijaan suosin itse erityisesti vadelman tapauksessa, koska osa vadelman hienoista mauista katoaa kypsennettäessä. Kylmäpuristettu vadelmamehu onkin yksi suosikkitavoistani käyttää vadelmaa, kuten myös siemenetön vadelmahillo eli vadelmakastike ja vadelmasiirappi.

Toinen marjamehu, joka minun mielestäni on paremman makuista kylmäpuristamalla tehtynä kuin keittämällä, on puolukkamehu. Kylmäpuristettu puolukkamehu maistuu mielestäni raikkaammalta kuin keittämällä tehy puolukkamehu, ja vähemmän siltä juuri puolukalle ominaiselta happamalta maulta, joka keitetyssä puolukkamehussa tuntuu usein jälkimaussa. Silti minulla tulee keitettyäkin puolukkamehua tehtyä ja juotua, koska keittäminen on nopeampi napa saada iso määrä puolukoita mehuksi, ja ylimääräiset keitetyt puolukkamehut voi säilöä pakastimessa maun juurikaan heikkenemättä.

Vastaa