Punaviinikastike

Punaviinikastike.

Tässä on hyvä punaviinikastikkeen resepti, joka on erityisen hyvää liharuokien, kuten naudan pihvin kanssa. Tämä resepti on muuten sama kuin sivuston Reseptitaivas resepti punaviinikastikkeelle, mutta tämä on tuplamäärä ja lisäksi tämä on muokattu sellaiseksi, että voin tehdä tämän ylijääneestä punaviinista ex tempore ilman kaupassakäyntiä kodin vakioaineksista. Eli salottisipuli on siis korvattu tavallisella sipulilla, koska meillä yleensä ei satu salottisipulia olemaan, mutta tavallista sipulia kyllä. Tavallisellakin sipulilla tehtynä tämä on mielestäni todella hyvä kastike. Meiltä sattui tällä kertaa olemaan pippuri loppu joten sitä ei tähän laitettu, ja tosi hyvää ilmankin pippuria, joten siksi jätin pippurin tähän reseptiin vain sulkuihin.

Punaviinikastike (n. 2 dl)

4 dl punaviiniä

4 dl lihalientä

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

6 rkl voita

2 tl timjamia

1-2 rkl sokeria

suolaa

(pippuria)

Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet. Silppua ne. Kuullota ne yhdessä ruokalusikallisessa voita kattilassa, mutta älä ruskista niitä.

Kaada kattilaan lihaliemi ja puolet punaviinistä. Lisää timjami ja halutessa pippuria.

Keitä lientä kokoon kovalla lämmöllä, kunnes liemestä on jäljellä enää puolet, eli 3 dl. Tarvittaessa liemen voi välissä kaataa mitta-astiaan ja tarvittaessa kaataa sieltä takaisin kattilaan kiehumaan kokoon lisää. Jos taas tulee vahingossa keittäneeksi lientä kokoon liikaa niin, että jäljellä on alle 3 dl, voi lisätä vettä takaisin sen verran, että lientä tulee yhteensä 3 dl.

Siivilöi liemi, eli kaada se tiheän siivilän läpi.

Lisää liemeen loput punaviinit ja sokeri (ensin mieluiten minimimäärä, myöhemmin on helppo lisätä jos tarpeen). Keitä kokoon kovalla lämmöllä muutama minuutti. Maista, ja lisää tarvittaessa yhtä tai useampaa näistä: suola, sokeri, pippuri. Tässä vaiheessa saa olla vahvan makuista, koska seuraavaksi lisättävä voi pehmentää makua.

Lisää voi ruokalusikallinen kerrallaan kierrevispilällä sekoittaen. Tarjoa mieluiten heti ennen kuin jäähtyy liikaa. Mahdolliset ylijääneet punaviinikastikkeet voi säilyttää jääkaapissa korkeintaan muutaman päivän ja lämmittää uudelleen kattilassaan miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.

Päivitys 7.9.2020:

Allaolevassa kuvassa on uudelleenlämmitettyjä punaviinikastikkeen jämiä uunissa kypsennettyjen broilerin paistisuikaleiden (nekin uudelleen lämmitettyjä jämiä, mikrossa lämmitettynä) ja mikrossa tehdyn perunamuusin kanssa.

Vastaa