Kebakkoja, kurkkuviipaleita ja paahdettua leipää

IMG_8745

Eilen ei meinannut päivällisnälkä tulla millään. Myöhään illalla päätin sitten syödä illalliseksi jotain pientä. Tällä kertaa lämmitin pakastimesta kebakkoja, viipaloin lautaselle kurkkua ja paahdoin pari kuivunutta leipäviipaletta siitä aiempana päivänä leivotusta risottoleivästä, ja laitoin voita päälle. Näin pari päivää kuivahtaneena ja paahdettuna olikin paljon parempaa kuin tuoreena. Miksen aiemmin keksinyt kokeilla paahtaa niitä?

Kebakot olin tehnyt ja pakastanut joskus pääsiäisen jälkeen. Kebakot olivat silloinen ideani käyttää pääsiäisen lampaan paistinkastikkeen loput, joita oli juuri sopivasti olisikohan se ollut ehkä 1,2 kilosta jauhelihaa tehtävään taikinaan.

Lihapullat, jauhelihapihvit, kebakot ja lihamurekkeet teen yleensä ulkomuistista kaavalla 400 g jauhelihaa + 1 muna + puoli desilitraa korppujauhoja + 1 dl nestettä + 6 maustemittaa suolaa + 1 tl sipulijauhetta + mahdolliset muut mausteet. Kebakkotaikinan tein siten kolminkertaistamalla tuon eli 1.2 kg sika-nautajauhelihaa + 3 munaa + 1.5 dl korppujauhoja + 3 dl lampaan paistinkastiketta + 3tl 3maustemittaa suolaa + 3 tl sipulijauhetta + muita mausteita silmämääräisesti heitellen. Tuolloin pääsi kuivattua minttua kaatumaan isoreikäisestä purkista vähän liikaa, jolloin yritin ottaa pois ylimääräisiä, mutta silti kuivattu minttu maistuu lopputuloksessa selvemmin kuin mikään muu mauste. Maku on yllättävän samanlainen kuin se maku joka tulee, kun käyttää tuoretta pinaattia lämpimään ruokaan, eli ei paha, mutta huomattava. Muina mausteina tuohon kebakkotaikinaan muistaakseni meni ainakin paprikajauhetta, curryjauhetta (sekä kaupan että itsetehtyä saman lampaan tähderuoka-curryyn tarkoitettua), inkiväärijauhetta ja muita mausteita en sitten enää muistakaan laittaneeni enkä nyt mausta tunnistanut. Muotoilin taikinan sen muotoisiksi, mitä muistan lapsena koulussa saamieni kebakoiden olleen. Varrastikkuja en alkanut tätä varten ostamaan, koska en pidä niitä tarpeellisina. Muotoillut kebakot ruskistin molemmin puolin voissa ja kypsensin loppuun 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min.

Tämä ruskistus molemmin puolin voissa valurautapannulla + loppukypsennys uunissa 200 asteessa on paras minun havaitsemani tapa lihapullien, jauhelihapihvien ja kebakoiden valmistamiseen. Pelkällä pannukypsennyksellä onnistun aina käräyttämään ne aivan liian mustiksi ennen kuin ovat kypsyneet sisältä. Pelkällä uunikypsennyksellä taas maku, suutuntuma ja ulkonäkö jäävät mielestäni vajaiksi.

Alle kirjoitan reseptin:

Kebakot

400 g jauhelihaa (esim. sika-nauta)

1 kananmuna

½ dl korppujauhoja

1 dl nestettä esim. jämäkastiketta tai jämälientä

1 tl suolaa (tai vähemmän, jos neste on suolaista tai tykkää vähemmän suolaisesta)

1 tl sipulijauhetta

paistamiseen: voita tai muuta rasvaa esim. öljyä

ripaukset tai maun mukaan enemmän kaikkia tai osaa näistä mausteista: mustapippuri, paprikajauhe, valkosipulijauhe, sokeri, cayennepippuri, curry, inkivääri, jauhettu korianteri, jauhettu juustokumina, timjami, basilika, minttu

Sekoita keskenään kananmuna, neste ja mausteet. Sekoita mukaan korppujauhot ja jätä turpoamaan esimerkiksi vartiksi. Sekoita käsin mukaan jauheliha, kunnes seos on tasainen. Muotoile eineskebakkojen muotoisia suunnilleen sormen kokoisia pitkuloita (pitkulat voi laittaa sopivan pituisiin varrastikkuihin, mutta itse en viitsi, koska koen sen turhaksi). Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ruskista kebakkojen pinnat kuumalla paistinpannulla voissa tai muussa rasvassa. Kypsennä loppuun 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min.

Samasta taikinasta teen myös lihapullia, jauhelihapihvejä ja lihamureketta, mutta silloin käytän yleensä mausteena vain suolaa ja sipulijauhetta. Lihapullat ja jauhelihapihvit ruskistan ensin pannulla ja loppukypsennän uunissa samaan tapaan kuin kebakotkin, kun taas lihamurekkeet kypsennän alusta loppuun uunissa.

Vastaa