Gluteeniton mansikkakakku

Kesäinen mansikkakakku tuoreista mansikoista. Oi miten rakastankaan sitä. Tuoreiden mansikoiden ja kermavaahdon yhdistelmämaku on vain jotenkin niin kesän suosikkimakujani. Nyt minulle tuli gluteenittomia vieraita, joten tein mansikkakakun gluteenittomasti.

Kakkupohjan tein perunajauhoista, munista, sokerista ja leivinjauheesta tällä ohjeella: https://www.valio.fi/reseptit/gluteeniton-kakkupohja/

Ylläolevissa kuvissa ensimmäisessä vasemmalta on kakkutaikina ennen paistoa. Seuraavissa on paiston jälkeen. Käytin vuoan vuoraamiseen leivinpaperia, jotta ei tarvitse tehdä, mikä normaalisti kakulle olisi voitelu ja korppujauhotus. Gluteenittomaan kakkuunhan ei käy tavalliset korppujauhot, mutta siihen olisi käynyt vaikkapa kookoshiutaleet, joita minulla olisi ollut. En kuitenkaan pidä kookoshiutaleiden mausta kakun reunoissa – enkä itseasiassa paahtuneiden korppujauhojenkaan mausta – joten mieluiten käytän sekä gluteenittomissa että tavallisissa kakkutaikinoissa leivinpaperia varmistamaan irtoamisen ehjänä. Kuvissa näkyvät mustat pisteet ovat todennäköisesti palaneita perunajauhoklimppejä, jotka eivät häiritse minua niin paljon, että viitsisin jatkossakaan nähdä siivilöimisen vaivan.

Tämän kakun näin nyt oivana tilaisuutena käyttää pois hillopurkin loput. Viimevuotisista pakastemustikoista olin keittänyt tänä keväänä purkin hilloa, jossa oli jäljellä vielä purkin pohjat, jonka punnitsin olevan 180 grammaa. Se olikin nyt aika sopiva määrä tämän kakun väliin laitettavaksi. Mutta maullisesti mustikkahillo oli nyt tässä kakussa vain sivuseikka. Päätähti maullisesti oli ehdottomasti se tuoreet mansikat yhdistettynä kermavaahtoon. Käytin nyt tähän kakkuun kuohukermaa koko 5 desilitran purkillisen. Vatkasin sen sokerin (5 rkl) ja vaniljauutteen (pari lorausta) kanssa ja hyvä tuli. Kostutukseen käytin nyt täysmaitoa, jota kului jotain 1.5-2 dl. Tykkään kosteasta kakusta – ja usein kostutan niin, että osa kostutuksesta tulvii kakusta pois. Tällä kertaa ei käynyt niin, mutta ei myöskään tullut kuivaa. Oi kesäinen mansikkakakku, kesärakkauteni <3

Vastaa