Mintun kuivaaminen uunissa ja minttutee kuivatusta mintusta

Pihallani kasvoi tuoretta minttua, jota halusin säilöä talven varalle nyt kun yöpakkasiakin on jo ollut. Kokeilin kuivata ne uunissa. Laitoin mintut leivinpaperin päälle ritilälle, ja pidin 30-asteisessa uunissa (ei lämpösäätöä, vain lamppu päällä) luukku raollaan (paistinlasta välissä piti raollaan) kaksi vuorokautta, jolloin ne olivat kuivuneet loppuun asti. Siirsin kannelliseen purkkiin säilytykseen. Niitä siirtäessäni nenääni pöllähti vielä tunnistettava mintun tuoksu.

Katso myös: Mihin voi käyttää mintun lehtiä

Olen aiemmin ostanut kaupasta piparminttuteetä. Nyt kokeilin teetä tästä itsekuivatusta oman pihan mintusta. Haudutin sitä 5 minuuttia, ja lisäsin siihen maitoa. Oli hyvää! Maku on mielestäni hyvin samankaltainen kuin kaupan piparminttuteessä, mutta enemmän on vielä jäljellä sitä mintulle ominaista raikasta mentolimakua. Pitkässä säilytyksessä se varmasti tuosta vielä vähenee.

Haudutettu minttutee ennen maidon lisäämistä.

Minttujen kuivaaminen oli selkeästikin hyvä idea. Voisin käyttää tätä kuivaamaani minttua sekä teenä että mausteena. Lampaan paistinkastikkeeseen olen aiemmin käyttänyt kaupan kuivattua minttua – nyt voisin käyttää tätä itsekuivaamaani.

Minttua voisin kuivata muinakin vuosina, mikäli satoa tulee enemmän kuin tuoreena ehtii käyttää.

Vastaa