Mihin voi käyttää mintun lehtiä

Minttua kasvamassa omalla pihalla.

Tässä kirjoituksessa kerron hyväksi havaitsemiani käyttötapoja tuoreelle mintulle, mutta samalla kerron myös, miten en käytä tuoretta minttua. Tuore minttu sopii yleisesti ottaen kasvisruokiin, lammasruokiin, currymaisen makuisiin kanaruokiin ja jälkiruokiin annosten päälle ripoteltuna. Tuoreessa mintussa parasta on mielestäni raikas mentolinen maku, joka herkästi haihtuu pois niin, että jää jäljelle vain epämiellyttävä ruohomaisen maku. Moni muu yrtti maistuu hyvältä vielä nahistuneenakin, mutta minttu maistuu minun mielestäni hyvältä vain hyväkuntoisena. Nahistuneena on jo se raikas maku poissa ja jäljellä se huono ruohomainen maku.

Mihin EN suosittele tuoretta minttua

Moni muu yrtti sopii salaattiin, myös sekoitettuna hyvissä ajoin ennen syöntiä. Mintulla on kuitenkin taipumus salaateissa seisoessaan muuttua ruohomaisen makuiseksi, joten siksi en suosittele lisäämään minttua sellaisiin salaatteihin, joita ei syödä kaikkea heti mintun lisäämisen jälkeen.

Moni muu yrtti sopii hyvin myös maustevoihin. Minttu mielestäni ei sovi. Tuoretta minttua kun sekoittaa pehmentyneeseen voihin ja antaa syntyneen maustevoin kovettua jääkaapissa, lopputuloksena olen silloin saanut ruohon makuisen voin. Siksi en minttumaustevoita ole tehnyt toista kertaa.

Mihin suosittelen tuoretta minttua

Tuore minttu on hyvää kasvissosekeiton päällä.

Kuten aiemmin kirjoitin, kasvisruuat, lammasruuat, currymaisen makuiset kanaruuat ja jälkiruuat ovat sellaisia, jollaisten annosten päälle ripoteltuna tuore minttu yleensä on hyvä valinta. Mutta minttua ei kannata lisätä ruokiin hyvissä ajoin, jottei maku muutu raikkaasta ruohomaiseksi, vaan vasta juuri ennen syöntiä ja vain niihin annoksiin, joita ollaan juuri alkamassa syömään.

Minttu-jogurttikastike on hyvää esimerkiksi kasvislettujen päällä.

Kasvisruuista esimerkiksi kasvissosekeitto, kasvispasta, halloumipasta, kasviscurry tai lempeä curry-linssikeitto ovat sellaisia, joiden annosten päälle vasta lautasella tuore minttu sopii minun kokemukseni mukaan hyvin. Lammasruuista esimerkiksi lampaan jauhelihapihvien päälle voi ripotella minttua tai sekoittaa minttua kylmään jogurttipohjaiseen kastikkeeseen. Minttu-jogurttikastike on hyvä ja raikas kastike esimerkiksi kasvisletuille, lampaan jauhelihapihveille, kasvispihveille ja salaatinkastikkeeksi. Kanaruuista suosittelen tuoretta minttua erityisesti kanacurryyn tai kookoskanakeittoon annoksen päälle lautaselle.

Feta-minttutahna on hyvää ainakin pastakastikkeena, salaatinkastikkeena ja leivän päällä.

Tuoreesta mintusta voi tehdä fetajuuston kanssa maukkaan hienostuneen ja raikkaan makuisen kylmän feta-minttutahnan, joka maistuu hyvältä aromikkaalta mintulta ja sopii esimerkiksi pastan kanssa, salaatinkastikkeeksi tai leivän päälle. Tuore minttu yleensäkin sopii hyvin yhteen fetajuuston kanssa sellaisissa ruuissa, joissa minttua ei kuumenneta. Esimerkiksi lämpimien voileipien päälle sopii laittaa fetajuustoa ennen lämmitystä ja minttua päälle lämmityksen jälkeen. Tuoreen mintun kanssa hyvä makupari on myös halloumijuusto, joka yleensä sisältää minttua jo muutenkin. Halloumiruokien päälle ripoteltuna vasta lautasella tuore minttu yleensä sopii erinomaisesti. Tuore minttu sopii lisättäväksi myös tzatsiki- ja raitakastikkeisiin.

Tuoreesta mintusta voi tehdä jäätelön, maidon ja sokerin kanssa hyvän minttupirtelön, jos se juodaan pois heti, eikä seisoteta. Vastatehdyssä minttupirtelössä maistuu hyvä raikas minttuinen maku, joka pitkässä seisotuksessa voi muuttua raikkaasta ruohomaiseksi mauksi. Tuoreet mintun lehdet sopivat jälkiruuista esimerkiksi jäätelön, suklaajälkiruokien tai marjaisten/hedelmäisten jälkiruokien päälle. Myös hedelmäsalaattiannoksen päälle voi ripotella mintun lehtiä, mutta minttua ei kannata sekoittaa hedelmäsalaattiin niin, että minttu ehtisi seisoa hedelmäsalaatin seassa. Kokeile mintun lehtiä myös jogurttiannoksen päälle, vasta juuri ennen syöntiä lisättynä.

Jos minttua on paljon ylimääräisenä ja haluaa käyttää paljon minttua johonkin, mikä ei maistu mintulta, silloin suosittelen minttupestoa. Minttupestoon saa kulumaan paljon minttua ilman, että lopputulos maistuu mintulta, vaan enemmänkin vain geneeriseltä pestolta, jota voi käyttää tavallisen peston tavoin esim. pastakastikkeena, salaatinkastikkeena tai leivän päällä.

Jos minttua on paljon ylimääräisenä ja haluaa säilöä minttua talven varalle, mintut voi kuivata esimerkiksi uunissa. Kuivattuina mintut mahtuvat pieneen tilaan ja säilyvät pilaantumatta pitkään. Kuivatusta mintusta tulee hyvänmakuinen minttutee, jota voi juoda esimerkiksi sellaisenaan tai maidon tai hunajan kanssa.

Kuivatusta mintusta tehtyä minttuteetä maidon kanssa.

Linkkejä

Alla linkkejä tämän blogin postauksiin, joissa olen käyttänyt tuoretta minttua.

Alla linkkejä blogipostauksiini, joihin en sillä kertaa käyttänyt tuoretta minttua, mutta joihin tuoreet mintun lehdet sopisivat annoksen päälle ripoteltuina vasta lautasella.

Pääruokia

Jälkiruokia

Vastaa