Isänpäivän mokkajuustokakku – kahvin ja suklaan makuinen juustokakku piparkakkupohjalla

Suklainen kahvijuustokakku isänpäiväksi.

Tällä kertaa tehtiin isänpäivän kunniaksi mokkajuustokakku tällä K-Ruoka.fi-sivuston ohjeella: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/isanpaivan-juustokakku

Keksinä käytettiin Daniela-täytekeksien sijaan piparkakkuja, joita sattui olemaan. Liivatelehtien sijaan käytettiin liivatejauhetta, tuorejuustopurkit olivat 200-grammaisia ohjeen 180-grammaisten sijaan ja ne käytettiin kokonaan, ja koristelut jätettiin tekemättä. Muuten taisikin mennä ohjeen mukaan.

Tuoreeltaan vierastin tässä vähän turkkilaisen jogurtin hapanta makua, joka ei ehkä sovi niin hyvin juustokakkuun eikä yhteen kahvin maun kanssa. Turkkilaista jogurttia tuli tähän 200 grammaa niin kuin ohjeessa oli. Syömisen tai tasaantumisen myötä ehkä jossain määrin totuin siihen turkkilaisen jogurtin makuun tässä, mutta toiste en turkkilaista jogurttia juustokakkuun laittaisi. Tässä reseptissä korvaisin sen mieluiten kermavaahdolla, sillä tämä kakku ei tässä muodossaan vielä liian kermainen ollut, ja paljon kermaisempiakin juustokakkuja olen hyvällä halulla syönyt. Tämäkin juustokakku tulee kyllä hyvällä halulla syötyä, mutta mielestäni se olisi vielä parempi, jos turkkilaisen jogurtin sijaan olisi kermavaahtoa. Sokerin määrääkin voisi ehkä kasvattaa nykyisestä 3/4 desilitrasta 1 desilitraan.

Mokkajuustokakku

Pohja:

125 grammaa keksejä esim. piparkakkuja tai mitä keksejä löytyy

50 g voita

Täyte:

2½ tl liivatejauhetta

2 dl kuohukermaa (200 g)

3/4 – 1 dl sokeria (64-85 g)

200 g turkkilaista jogurttia (Tästä tulee hapanta makua. Jos ei sitä halua, korvaisin 200 grammalla kermavaahtoa, eli 100 grammaa/1 dl kuohukermaa vatkataan vaahdoksi. Yhteensä tähän kakkuun siis tarvittaisiin silloin kuohukermaa 3 dl.)

400 grammaa tuorejuustoa

200 g tummaa suklaata (55%)

1 dl vahvaa kahvia keitettynä (kahvin puruja 1 rkl per 1 dl)

Hienonna keksit. Tähän voi käyttää monitoimikonetta, sauvasekoitinta, tehosekoitinta, tai pärjää ilmankin koneita. Keksit voi esimerkiksi laittaa suljettuun pakastuspussiin ja kaulia pussia edestakaisin, kunnes keksit ovat muruina. Keksit voi myös ensin murentaa käsin, ja sitten hakata hienommiksi morttelissa.

Sulata voi. Sekoita voisula keksin muruihin. Ota noin 20 cm leveä irtopohjavuoka, ja kiinnitä leivinpaperi sen pohjan ja reunan väliin. Painele keksi-voiseos vuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin, jotta pohja kiinteytyy.

Sekoita liivatejauhe 2.5 ruokalusikalliseen kylmään vettä (mikronkestävässä pienessä kupissa, jos kahvi on kylmää). Anna liivatejauheen turvota 5 minuuttia.

Sillä aikaa vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon sokeri, jogurtti (jos käytät sitä) ja puolet tuorejuustosta.

Sulata suklaa kattilassa tai mikrossa miedolla teholla. Sekoita sulaan suklaaseen loput tuorejuustot. Yhdistä kermavaahtoseokseen.

Jos kahvi on kylmää, kuumenna se mikrossa. Sekoita kuumaan kahviin turvonnut liivatejauhe. Anna jäähtyä hieman. Kaada liivateseos täytteen sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Kaada seos kakkuvuokaan kovettuneen pohjan päälle. Siirrä kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Makujen tasaantumisen kannalta kannattaa malttaa odottaa vähintään yön yli, mutta kaikista parhaimmillaan hyydytettävien kakkujen maut ovat yleensä vasta 2 vuorokautta valmistamisesta. Sopii pakastettavaksi.

Ylimääräiset juustokakut pakastin. Leikkasin syömättä jääneet juustokakut paloiksi, ja siirsin ne leivinpaperoituun uunivuokaan. Kelmutettuna siirsin kyseisen uunivuoan pakkaseen, ja seuraavana päivänä siirsin jäätyneet kakun palaset pakastuspussiin.

Jäätyneet juustokakun palaset pakastuspussissa, joka meni pakkaseen.

Muita tästä blogista löytyviä jälkiruokia:

Vastaa