Mansikkapiirakka tuoreista oman pihan mansikoista

Eilen meille tuli vieraita, ja halusin sen kunniaksi jotain leipoa. Tämänkertaisilla vierailla ei ollut ruokarajoitteita, joten oli vapaat kädet sen suhteen. Koska jääkaapissani oli paljon omalta pihalta itsepoimittuja mansikoita, tuli mieleeni tehdä mansikkapiirakka.

Lähdin liikkeelle kirjasta “Makujen maailma Leivonnaiset” löytyvästä mustikkapiirakkaohjeesta, ja päätin vain korvata mustikat mansikoilla ja nostaa sokerimäärän sellaiseksi, joka on enemmän omaan makuuni kuin siinä ohjeessa oleva alkuperäinen sokerimäärä. Siinä ohjeessa siis sokeria tulee täytteseen puoli desilitraa (muut olennaiset aineet 2 dl kermaviiliä ja 1 kananmuna), mutta olen yrityksen ja erehdyksen kautta tullut siihen tulokseen, että parempi määrä on kokonainen yksi desilitra. Puolella desilitralla olen aina kokenut täytteen makuuni liian happamaksi, mutta yhdellä desilitralla tulee minun makuuni mukavan makeaa.

Tällä kertaa vain minulla tavallinen sokeri loppui kesken kaiken. Muita makeita aineksia kotoani löytyi: hunajaa, ruokosokeria, fariinisokeria, muscovadosokeria, tomusokeria. Olen kaikkia noista vähintään kerran kokeillut makeisiin piirakoihin, mutta eniten olen tykännyt, kun makeus tulee ihan valkoisesta sokerista tai tomusokerista. Niinpä korvasin nyt sen loppuneen tavallisen sokerin tomusokerilla. En kuitenkaan korvannut desilitramitan mukaan, vaan painon mukaan. Sekä pohjaan että täytteeseen tarvittiin kuhunkin yksi desilitra tavallista sokeria, joka painaa 85 grammaa, joten punnitsin niin, että kumpaankin tuli se yhteensä 85 grammaa tavallista ja/tai tomusokeria.

Mansikkapiirakasta tuli todella hyvä. Tuoreista mansikoista kypsennettynä tuli sellainen ihana maku, jota ei ole tuoreissa mansikoissa ennen kuumentamista, eikä pakastetuissa mansikoissa kuumentamisen jälkeen. Oli tosi hyvä idea tehdä mansikkapiirakka tuoreista mansikoista. Olisimme syöneet sitä mielellämme vielä tänäänkin, mutta se loppui jo eilen.

Ainoa moite, mikä itselläni tästä piirakasta tuli mieleen, oli se, että reunat ehtivät palaa ennen kuin täyte kypsyi. Täytteen kypsymiseen meni 200-asteisen uunini keskitasolla 30 minuuttia. Ohjeessa sanotaan 20 min, mutta ei minulla ainakaan tuossa vuoassa koskaan kypsy se täyte siinä ajassa. Ratkaisu tähän voisi olla se, että tekisin pohjaa puolet vähemmän, jolloin sitä ei tarvitsi nostaa reunoille palamaan, vaan kaikki jäisivät sen täytteen alle ja varmaan jäisivät palamatta. Ennen kuin sitä tulen kokeilleeksi, kirjoitan kuitenkin tähän muistiin ohjeen sellaisena kuin sen nyt tein ja jossa ainoa vika tosiaan oli ne palaneet reunat ja ehkä paksumpi pohja kuin mitä sen tarvitsisi olla:

Mansikkapiirakka

Pohja:

100 g voita

1 dl sokeria (85 grammaa)

1 kananmuna

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

150 grammaa mansikoita (punnittu ilman kantoja)

2 dl kermaviiliä

1 kananmuna

1 dl sokeria (85 grammaa)

1 tl vaniljauutetta

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vaahdota sähkövatkaimella voi ja sokeri (mikä on helpompaa, jos voi on lämmennyt huoneenlämmössä ja pilkottu pieniksi kuutioiksi). Riko joukkoon kananmuna ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Eri astiassa sekoita keskenään vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos voivaahtoon nuolijalla, ei sähkövatkaimella. Levitä taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla 5-10 minuuttia, kunnes se on saanut hieman väriä ja on niin kiinteä, että täyte ei uppoa pohjaan.

Sekoita kermaviiliin vispilällä kananmuna, sokeri ja vaniljauute. Leikkaa kannattomat mansikat viipaleiksi. Levitä mansikkaviipaleet piirakkapohjalle. Kaada marjojen päälle kermaviiliseos. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Voi tarjota kuumana, lämpimänä tai kylmänä.

Vastaa