Juustoinen linssi-pastavuoka linssikeiton tähteistä

Jääkaapissani oli tähteinä kolme päivää aiemmin tehtyä linssikeittoa: https://ruokaideat.com/2019/09/06/lempeanmakuista-linssikeittoa-ja-tuoretta-minttua/

…ja kolme päivää aiemmin tehtyä appelsiini-smetanakastiketta: https://ruokaideat.com/2019/09/06/broilerisuikaleita-riisia-appelsiini-smetanakastiketta-ja-porkkana-appelsiiniraastetta/

Teki mieli pastaruokaa, joten päätin tehdä pastavuoan, johon käytän nuo molemmat tähteet. Olen tehnyt aiemminkin pastavuokia tähteistä, ja tähän mennessä aina on toiminut. Juuri linssi-pastavuokaa olen aiemmin tehnyt tomaattisen linssikeiton tähteistä, mikä on toiminut oikein hyvin, joten mielenkiinnolla kokeilin, toimisiko yhtä hyvin tästä curryn makuisesta linssikeitosta tehty pastavuoka.

Pastavuokaan voisi käyttää tähteeksijäänyttä keitettyä pastaa, jos sellaista olisi, mutta nyt minulla ei ollut, joten keitin varta vasten pussillisen gnocchipastaa. Oikeiden pasta- ja juustomäärien määrittämiseen käytin tätä reseptiä, jonka olen ottanut talteen aiemmin, kun sovelsin tätä reseptiä tehdäkseni punajuurisosekeiton lopuista pastavuokaa: https://www.livingnorth.com/northeast/food-drink/creamy-pasta-bake-cheddar-beetroot

Tuosta reseptistä laskeskelin, että kun siinä käytetään 375 grammaa pastaa, 6 dl nestettä ja 150 grammaa juustoa ja minulla näitä tähdenesteitä oli yhteensä 840 grammaa, oikea pastamäärä raakanapunnitulle pastalle olisi noin 500 grammaa eli juuri sopivasti se koko pussillinen gnocchipastaa. Sopiva juustomäärä tähän olisi vastaavien laskelmien mukaan noin 200 grammaa. Raastoin ensin yhden avatun juuston loppuun, ja punnitsin, että siitä tuli 150 grammaa. Sitten raastoin toisenkin avatun juuston loppuun, jolloin yhteensä tulikin jo 250 grammaa juustoa, joten käytin tähän ruokaan ne kaikki.

Sekoitin linssikeiton ja smetanakastikkeen loput keskenään, ja tähän seokseen sekoitin juustoraasteet. Tämän seoksen sekoitin keitettyyn pastaan voidellussa uunivuoassa, ja paistoin 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinnassa oli väriä. Tähän meni 40 minuuttia.

Tästä ruualta tuli mielestäni oikein hyvää. Lapsetkin tykkäsivät. Maistuu umamiselta juustopastalta, jonka maussa huomaan myös appelsiinin kuorta siitä smetanakastikkeesta ja curryn ja inkiväärin makuja linssikeitosta. Maut sopivat mielestäni hyvin yhteen. Itse linssit katosivat kokonaisuuteen niin, että niitä ei helpolla huomaa, mutta tarkasti katsomalla pastassa on kiinni pieniä pyöreähköjä keltaisia linssejä, joiden väri ei juurikaan eroa itse pastan väristä, joten siksi niihin ei kiinnitä automaattisesti huomiota. Oli hyvää myös mikrossalämmitettynä seuraavana päivänä. Tämä ruoka oli mielestäni hyvä idea, joten kirjoitan sen tähän muistiin:

Juustoinen linssi-pastavuoka

500 g vaaleaa gnocchipastaa (sopisi myös muu vaalea pasta)

770 g tähteeksijäänyttä linssikeittoa

70 g tähteeksijäänyttä appelsiini-smetanakastiketta (tai muuta maultaan sopivaa kastiketta, tai korvaa linssikeitolla tai esim. kermalla)

150 g Castello Cheddar -juustoa (tai muuta juustoa)

100 g Grada Padano -juustoa (tai muuta juustoa)

Keitä pastat kypsäksi suolatussa vedessä (suosittelen 20 g merisuolaa per 2 litraa vettä). Raasta juustot. Sekoita keskenään keitto, kastike ja juustoraasteet. Voitele iso uunivuoka, ja sekoita siinä keskenään kypsä pasta ja keittoseos. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta on saanut väriä (n. 40 min). Osan juustoraasteesta voi haluttaessa jättää pintaan ripoteltavaksi, jos tykkää juustokuorista (itse en niin välitä). Keitto-kastike-juustoraasteseokseen voi halutessaan sekoittaa myös mieleisiään mausteita ja sattumia, kunhan ne eivät ime niin paljon nestettä, että pasta jäisi kuivaksi.

Grada Padano -juuston loput raastettuna.

Yleisemmällä tasolla voisin sanoa pastavuoista tähteidenkäyttötapana näin:

Pastavuoka tähteistä

kypsää pastaa

keittoja ja/tai kastikkeita sellainen määrä, että kaikki pasta sekoitettaessa kastuu, mutta seos ei näytä keitolta (jos ei ole tähdekeittoja tai -kastikkeita mutta on sattumia, sattumat voi sekoittaa esimerkiksi tomaattimurskaan, maustaa sopivan makuiseksi ja käyttää näin syntyvää kastiketta pastavuoassa)

haluttaessa: juustoraastetta sekaan ja/tai pinnalle (pinnalle tulevat juustoraasteet kermaan sekoitettuna, jos on ja tykkää), sattumia mitä löytyy, mausteita

Sekoita keskenään keitot ja kastikkeet, jos käytät molempia. Tähän seokseen voi sekoittaa halutessaan sattumia esim. tähteitä tai viimeisen käyttöpäivän tuotteita suupalan kokoisina, juustoraastetta ja/tai mausteita. Voitele riittävän kokoinen uunivuoka, ja sekoita siinä kypsä pasta ja keitto-/kastikeseos. (Ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta tai kermaan sekoitettua juustoraastetta.) Paista 200-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pinta on saanut väriä. Tätä ruokaa voi syödä pääruokana tai lisäkkeenä riippuen siitä, kuinka ruokaisaa siitä tekee.

Tällaiseen pastavuokaan voisin itse kuvitella käyttäväni mitä tahansa sattumia/kastikkeita/keittoja, kunhan ne eivät ole liian jälkiruokamaisia, eikä lopputuloksessa näy perunan/riisin/leivän/enemmän kuin yhden pastasortin palasia. Kuivuneitä leipiä jos sattuu olemaan, ne voi raastaa korppujauheeksi, ripotella niitä pastavuoan pintaan ja lisätä päälle muutaman voinokareen, jolloin tulee rapea mehevä pinta.

Olen tehnyt aiemmin tähteistä pastavuokaa myös keittämättömästä pastasta. Esimerkki siitä on tämä kirjolohi-pastavuoka, johon käytin raakaa pastaa, uunikirjolohen perkeistä keitettyä lientä ja uunikirjolohen kypsät lihat: https://ruokaideat.com/2019/05/25/kirjolohi-pastavuokaa-tahteista-ja-kaalisalaattia/

Raa’asta pastasta tehdylle pastavuoalle ohjenuoranani on tämä Palermon pastan ohje: https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/59953/Palermon%20pasta/

Tuosta ohjeesta näkee hyvin ainesosien suhteet: 400 grammaa raakaa pastaa, 1 litra lientä, 2 dl kermaa, 1 dl vehnäjauhoja, 4 rkl rasvaa, 2 dl juustoraastetta, 400 grammaa muita sattumia kuin pastaa. Valmiiksikypsää lihaa/kanaa/kalaa käyttäessäni yleensä vähennän 100 grammaa siitä määrästä, paljonko raakanapunnittua olisi pitänyt tulla, eli kypsää lihaa/kanaa/kalaa käyttäisin tähän määrään 300 grammaa.

Pastavuoka raa’asta pastasta

400 grammaa raakaa pastaa (suosittelen vaaleaa)

1 litra lientä (voi olla tähteksijäänyttä esim. ohutta keiton lientä tai muuta keitinlientä)

2 dl kermaa (tai tähteeksijäänyttä kerman paksuista kastiketta)

4 rkl rasvaa esim. voita tai öljyä

1 dl vehnäjauhoja

2 dl juustoraastetta (käy kaikki juustot mistä tykkää ja mitä sattuu olemaan)

400 g raakaa kanaa/lihaa/kalaa paistettuna TAI 300 g kypsää kanaa/lihaa/kalaa suupalan kokoisina TAI 300 g muuta kypsää sattumaa, kunhan se ei ole nestettä imevää

haluttaessa/tarvittaessa mausteita maun mukaan

Kuumenna rasva kattilassa. Sekoita siihen vehnäjauhot. Lisää liemi ja kerma, ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Hauduta muutama minuutti. Sekoita mukaan juustoraaste ja mausteet, jos käytät niitä. Sekoita voidellussa uunivuoassa raaka pasta ja sattumat. Kaada juustokastike päälle, ja sekoita hyvin. Kypsennä 175-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia.

Vastaa